GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajno prvo polugodište za svjetska tržišta kapitala

Sjajno prvo polugodište za svjetska tržišta kapitala
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 07:56
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Prvo polugodište ove godine jedno je od najprofitabilnijih razdoblja na svjetskim tržištima kapitala u posljednjih dvadeset godina.

S druge strane, u mnogim europskim zemljama banke naplaćuju visoke godišnje naknade za visoke iznose na računima pojedinaca. Isto se odnosi i na slovensko tržište. S većim udjelom cijepljene populacije, očekujemo skok maloprodajne utrke u sljedećim mjesecima. To znači da zbog toga (osim depozita) očekujemo porast inflacije u ljetnim i jesenskim mjesecima, čemu pridonosi i rast cijena sirovina na svjetskom tržištu.

Prva polovica 2021. godine je iza nas, što ćemo pamtiti u Europi, posebno nakon trećeg vala korone. Američki indeks dionica S&P 500 donio je prinos od 18% u prvoj polovici godine, njemački DAX zabilježio je prinos od 13%, američki indeks tehnoloških tvrtki NASDAQ dobio je 16%, dok je slovenski SBITOP indeks s prinosom od 25% prošli još bolje (indeksni prinosi mjere se u eurima). Unatoč većem rastu domaćeg indeksa, domaća vlasnička ulaganja poput Krke, Cinkarne Celje, NLB, Zavarovalne grupe Sava, Triglav Petrola i Telekoma i dalje su vrlo zanimljiva ulaganja s obzirom na uspješno poslovanje i cijenu dionica na tržištu.

Globalna tržišta dionica sada bilježe peti uzastopni kvartal rasta na krilima širenja cijepljenih i otvaranja gospodarstava u kojima svijet predvode Sjedinjene Države. Stoga ne čudi da nedavno jačanje dolara, čemu je odlučujući doprinos dao "djelomični zaokret" u porukama Feda, sada predviđa prva povećanja kamatnih stopa za 2023. godinu. Tečaj EURUSD-a pao je za 2,8 posto u prvoj polovici ove godine. Cijene zlata pale su za više od 6 posto, dok su cijene nafte WTI i Brent već porasle za 56, odnosno 47 posto, zbog odluka OPEC + i oporavka potražnje u dolarima. Cijene aluminija i bakra porasle su za 27, odnosno 21 posto, a željezne rude za 26 posto. Može se spomenuti da je rast mnogih roba počeo usporavati ili čak opadati u svibnju, ali još uvijek možemo očekivati njihov doprinos inflaciji, a potražnja će se oporaviti u sljedećih nekoliko mjeseci.

Stanovništvo će početi trošiti svoju sada veću uštedu u drugoj polovici godine i bit će više kredita za kućanstva. To će povoljno utjecati na cijene dionica poduzeća u drugoj polovici godine, dok se nastavlja stimulativna monetarna politika. Zadnje, ali ne najmanje važno, u mnogim će se europskim zemljama rast proizvodnje uskoro nadopuniti povećanjem potrošnje u uslužnom sektoru. Potrošnja kućanstava u eurozoni vratit će se i bit će jedan od ključnih akceleratora oporavka u drugoj polovici ove godine, kako kod kuće, tako i u eurozoni općenito. S obzirom na relativno podcjenjivanje domaćeg tržišta, možemo očekivati povoljnu "klimu" i na domaćem tržištu dionica.

Tagovi: tržište kapitala, svjetska tržišta, S&P 500, Nasdaq, DAX, potrošnja, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
PREPORUKE
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
KOLUMNA - Istraživanje tržišta preduvjet je kvalitetnog marketinga, odnosa s kupcima, kao i stupnja uspješnosti vašeg poslovanja i zarade općenito. To je neophodan korak ako želite da vaša usluga ili proizvod dođe do zainteresiranih ljudi u pravo vrijeme.
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
PROMIJENJENE NAVIKE
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
KOLUMNA - Internetska kupovina posljednjih je godina u porastu u svijetu. Iako u određenoj mjeri zaostaje, naše se tržište sve više orijentira na ovu vrstu kupovine.
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE