GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjećanje na 11. rujna: Dan kad je Amerika prestala postojati kao globalna sila

Sjećanje na 11. rujna: Dan kad je Amerika prestala postojati kao globalna sila
DOGAĐAJ KOJI JE PROMIJENIO SVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 07:54
Autor: Ines Pohl, Deutsche Welle
KOMENTAR - Teroristički napad pogodio je Ameriku u srce. Na više načina. Napad ovakvih razmjera nikada se prije nije dogodio na američkom tlu. Ne samo u pogledu broja poginulih i ozlijeđenih, nego i zbog preciznosti kojom su teroristi u roku od sat vremena uništili simbole gospodarske i vojne nadmoći u svijetu.

Vjerojatno samo zahvaljujući nekolicini hrabrih putnika, četvrti zrakoplov nakon Svjetskog trgovačkog centra i Pentagona nije mogao završiti svoj kobni let u Bijeloj kući ili na Kapitolu.

Danas, 20 godina kasnije, šok, egzistencijalni potres bio bi gotovo zaboravljen. U svakom slučaju za one koji su mlađi od 30 godina i jedva da imaju ikakva neposredna sjećanja na taj dan i dane koji su uslijedili. A i za mnoge druge Amerikance koji žive daleko od New Yorka ili Washingtona ti događaji su postali prošlost.

Sigurnosne mjere opreza u zračnim lukama vjerojatno i dalje živciraju, ali navikli ste se na duže redove, dobrovoljno izuvate cipele i također ste spremni platiti četiri dolara za bocu vode iza sigurnosne provjere.

To ni ova dvadeseta godišnjica napada vjerojatno ne bi puno promijenila. Da predsjednik Joe Biden nije povlačenje iz Afganistana povezao s tim kobnim datumom. On je 11. rujna nazvao danom na koji bi svi američki vojnici definitivno trebali napustili Afganistan. Vjerojatno kako bi naznačio da je misija uspješno završena.

S obzirom na trenutne slike iz Kabula, teško je govoriti o vanjskopolitičkom uspjehu. I na domaćem terenu, rasprava o tome kako se nositi s izbjeglicama iz Afganistana potaknula je oživljavanje islamofobije iz prvih nekoliko godina nakon napada. Čini se da se muslimane ponovo pretvara u političke igračke u prljavoj izbornoj kampanji. Dvadesetogodišnje slike horora koristit će se upravo u tu svrhu.

Kako bi razumjeli sadašnjost, često je korisno baciti pogled na prošlost. U rujnu 2001. George W. Bush bio je u prvoj godini predsjedničkog mandata. Dobio je veliki pljesak zbog najave da će svim sredstvima loviti organizatora terorističkih napada Osamu bin Ladena.

Tokom godina milijarde su se slijevale u takozvanu borbu protiv terorizma, a tajne službe i vojska su dodatno naoružane. Prihvaćen je narativ da se SAD-u prijeti izvana i da se mora učiniti sve da se ta prijetnja jednom zauvijek okonča.

No, sa svakom godinom kako su slike srušenih kula blijedile, smanjivala se i spremnost da se žrtvuje više ljudskih života i potroši milijarde na ratove za koje se činilo da nikad neće završiti. Politička elita se tako našla u zamci. Kako bi se opravdali ratovi, barem nakon ubojstva Osame bin Ladena u Pakistanu 2011., više se nije kao argument mogla koristiti borba protiv terorističkih mreža.

I tako je sve više u fokusu bila potpora demokratskim snagama. Sa ciljem pretvaranja Afganistana u državu sa zapadnim oblikom državne vlasti. Kao već ranije u Vijetnamu, podleglo su zabludi da se može eksportirati vlastiti politički sustav i tako zaštititi svijet od komunizma, ekstremizma i terorizma.

Ovaj san je gotov. Joe Biden ne ostavlja nikakve sumnje da SAD svoje vanjskopolitičke aktivnosti podvrgava isključivo interesima svoje zemlje. Američki vojni angažman dodatno će se smanjiti. Predsjednik Biden posvetit će se domaćim političkim potrebama, poput poboljšanja infrastrukture i borbe protiv klimatske katastrofe.

Što se tiče vanjske politike, doista je važno samo jedno pitanje: borba za moć s Kinom. U Siriji su Amerikanci već prepustili teren Rusiji, i u Libiji je ta zemlja suzdržana. Čak se ni Izrael ne želi više oslanjati na SAD i širi svoje odnose s arapskim državama. Koliko će trajati ti savezi je upitno. Mnogi stručnjaci strahuju da će se sve manje ustručavati od vojnih napada što se SAD više povlači igre.

Dvadeset godina nakon terorističkih napada, urušeni tornjevi Svjetskog trgovačkog centra postali su simbol nestanka dugogodišnjeg svjetskog policajca SAD-a. I znak upozorenja da će morati postojati novi savezi ako je cilj spriječiti antidemokratske sile u popunjavanju vakuuma, koji nastaje i koji je djelomice već postoji.

Tagovi: 11. rujna, George W. Bush, Afganistan, talibani, Osama bin Laden, NR Kina, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE