GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena

Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2022 / 07:34
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.

Negativno očitanje ovog financijskog pokazatelja znači da poduzeća uključena u indeks ukupno imaju više gotovine nego duga. Hrvatski indeks CROBEX (-1,05) i mađarski BUX (-0,01) također imaju negativno očitanje, dok austrijski i talijanski indeks imaju više duga nego novca.

Talijanski indeks je marginalno kritičan, budući da bi s trenutnim neto dugom prema EBITDA-i od 4,9 bilo potrebno pet godina operativne dobiti prije amortizacije da se isplati cijeli dug. Naravno, nije tajna da je dobro zaduživati se ili tražiti financiranje dugom kada je jeftino. No, ovu godinu, nauštrb visoke inflacije, obilježava povećanje dužničkog financiranja. Time se poduzeća s većim dugom stavljaju u nepovoljniji položaj u usporedbi s poduzećima s manjim dugom.

Krka tradicionalno ima više gotovine ili obveznica nego duga, jer je praktički nula zadužena i odlično posluje. Slično je i u Cinkarni Celje. Niska razina financiranja zaduživanjem poskupljuje financiranje, ali u razdoblju aukcije duga ne izaziva glavobolje zbog negativnih učinaka aukcije duga na poslovni rezultat.

Petrol i Telekom Slovenije imaju pozitivan, ali još uvijek zdrav odnos neto duga prema EBITDA ispod 2 (na 1,95 i 1,8). Manja zaduženost domaćeg indeksa znači da on lakše apsorbira negativne učinke financijskih šokova ili recesija. Samim time takva manje zadužena tvrtka iz krize može izaći jača u odnosu na druge, možda i zaduženije, koje ih onda mogu ili kupiti, preuzeti im dobavljača ili preuzeti dio tržišta.

Dakle, prednost niže zaduženosti nije toliko u tome što je lakše poslovati u lošim vremenima, koliko više u tome što radite sa stečenom prednošću nad drugima tijekom krize i/ili nakon što se opet pojave bolja vremena. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ta je prednost dobivena nauštrb većeg troška financiranja u dobrim vremenima.

Uz nisku zaduženost, SBITOP indeks se može pohvaliti i najvećim dividendnim prinosom u odnosu na tržišta u regiji.

S obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju i financijske uvjete, možemo zaključiti da je Krka, unatoč rizicima u istočnoj Europi, i dalje zanimljiva na domaćem tržištu jer je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 857,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je šest posto više nego prije godinu dana i najviše dosad.

Neto dobit porasla je za 33 posto na 236,2 milijuna eura. U Krki, barem za sada, nisu mijenjali poslovni plan za ovu i idućih nekoliko godina, koji je nastao prije rata u Ukrajini. Možemo zaključiti da očekivana dobit ostaje ista kao i prije početka problema u Ukrajini.

Određeni povoljni učinci na prihode Luke Koper mogu se očekivati i zbog problema u istočnoj Europi te zbog zastoja gospodarstva u Kini. Čak i telekomunikacijske tvrtke poput Telekoma Slovenije imaju stabilne prihode tijekom hlađenja gospodarskog rasta, a istovremeno možemo očekivati i neke pozitivne učinke u ovom sektoru od ponovnog povećanja prihoda od (putničkog) roaminga u drugim mrežama. Ako su prodajne cijene titan dioksida u Europi bile veće od rasta cijena plina, Cinkarna Celje će iu drugom tromjesečju dobro proći.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
AI KAO POKRETAČ
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
KOLUMNA - Burze su se već u prva dva mjeseca ove godine imale povrat koji bi bio prostojan i za cijelu godinu. AI dionice glavni su pokretač rasta.
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE