GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena

Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2022 / 07:34
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.

Negativno očitanje ovog financijskog pokazatelja znači da poduzeća uključena u indeks ukupno imaju više gotovine nego duga. Hrvatski indeks CROBEX (-1,05) i mađarski BUX (-0,01) također imaju negativno očitanje, dok austrijski i talijanski indeks imaju više duga nego novca.

Talijanski indeks je marginalno kritičan, budući da bi s trenutnim neto dugom prema EBITDA-i od 4,9 bilo potrebno pet godina operativne dobiti prije amortizacije da se isplati cijeli dug. Naravno, nije tajna da je dobro zaduživati se ili tražiti financiranje dugom kada je jeftino. No, ovu godinu, nauštrb visoke inflacije, obilježava povećanje dužničkog financiranja. Time se poduzeća s većim dugom stavljaju u nepovoljniji položaj u usporedbi s poduzećima s manjim dugom.

Krka tradicionalno ima više gotovine ili obveznica nego duga, jer je praktički nula zadužena i odlično posluje. Slično je i u Cinkarni Celje. Niska razina financiranja zaduživanjem poskupljuje financiranje, ali u razdoblju aukcije duga ne izaziva glavobolje zbog negativnih učinaka aukcije duga na poslovni rezultat.

Petrol i Telekom Slovenije imaju pozitivan, ali još uvijek zdrav odnos neto duga prema EBITDA ispod 2 (na 1,95 i 1,8). Manja zaduženost domaćeg indeksa znači da on lakše apsorbira negativne učinke financijskih šokova ili recesija. Samim time takva manje zadužena tvrtka iz krize može izaći jača u odnosu na druge, možda i zaduženije, koje ih onda mogu ili kupiti, preuzeti im dobavljača ili preuzeti dio tržišta.

Dakle, prednost niže zaduženosti nije toliko u tome što je lakše poslovati u lošim vremenima, koliko više u tome što radite sa stečenom prednošću nad drugima tijekom krize i/ili nakon što se opet pojave bolja vremena. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ta je prednost dobivena nauštrb većeg troška financiranja u dobrim vremenima.

Uz nisku zaduženost, SBITOP indeks se može pohvaliti i najvećim dividendnim prinosom u odnosu na tržišta u regiji.

S obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju i financijske uvjete, možemo zaključiti da je Krka, unatoč rizicima u istočnoj Europi, i dalje zanimljiva na domaćem tržištu jer je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 857,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je šest posto više nego prije godinu dana i najviše dosad.

Neto dobit porasla je za 33 posto na 236,2 milijuna eura. U Krki, barem za sada, nisu mijenjali poslovni plan za ovu i idućih nekoliko godina, koji je nastao prije rata u Ukrajini. Možemo zaključiti da očekivana dobit ostaje ista kao i prije početka problema u Ukrajini.

Određeni povoljni učinci na prihode Luke Koper mogu se očekivati i zbog problema u istočnoj Europi te zbog zastoja gospodarstva u Kini. Čak i telekomunikacijske tvrtke poput Telekoma Slovenije imaju stabilne prihode tijekom hlađenja gospodarskog rasta, a istovremeno možemo očekivati i neke pozitivne učinke u ovom sektoru od ponovnog povećanja prihoda od (putničkog) roaminga u drugim mrežama. Ako su prodajne cijene titan dioksida u Europi bile veće od rasta cijena plina, Cinkarna Celje će iu drugom tromjesečju dobro proći.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE