GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište dionica pobjeđuje globalnu konkurenciju, evo zašto

Slovensko tržište dionica pobjeđuje globalnu konkurenciju, evo zašto
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2021 / 08:39
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Za razliku od globalnih tržišta, glavni ljubljanski indeks SBITOP ovoga je tjedna imao bolji učinak s 2,6% (pozitivnim) prinosom.

Rezultati NLB Grupe i Cinkarne Celje za prvo tromjesečje objavljeni prethodnog tjedna također su pridonijeli boljim performansama domaćeg tržišta ovog tjedna. Obje tvrtke zabilježile su rast prodaje i dobiti u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Prvo tromjesečje bilo je vrlo uspješno za NLB Grupu.

Nedavna akvizicija srbijanske Komercijalne banke dala je ključni doprinos visokom rastu prihoda. Neto prihod od kamata iznosio je 97,5 milijuna eura i porastao je za 26 posto. Grupa Komercijalne banke tome je pridonijela 24 milijuna eura. Bez ove kupnje neto prihod od kamata bio bi niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je NLB Grupa ostvarila dobit od 64,6 milijuna eura, što je za 46,3 milijuna eura više nego lani. Nakon objave uspješnog rezultata, dionice NLB-a porasle su za gotovo sedam posto sredinom trgovanja, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

U prvom tromjesečju 2021. godine Cinkarna Celje povećala je prihode za pet posto, a izvoz za šest posto na godišnjoj razini, dok su uspjeli povećati neto dobit tvrtke za osam posto na 7,4 milijuna eura. Prema menadžmentu iz tromjesečnog izvješća, na rast prodaje utjecala je povoljna potražnja na svim tržištima. Nekonkurentnost azijskih dobavljača uspostavila je povoljan trend prodaje na europskom tržištu pigmenata, gdje je ponuda tijesna, a potražnja robusna.

U neživotnim osiguranjima, tradicionalno jaka Sava grupa za reosiguranje (Sava Re) uspjela je značajno povećati prihode u segmentu životnih osiguranja na domaćem tržištu stjecanjem Vita prošle godine. U prvom kvartalu ove godine Sava Re je uspjela povećati prihode u ovom segmentu za 132 posto na godišnjoj razini, sa 19,7 milijuna eura u prvom tromjesečju prošle godine na 45,1 milijuna eura u prvom kvartalu ove godine. U prvom tromjesečju ove godine Sava Re je ostvarila neto dobit od 23,5 milijuna eura, što je 128 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ili 44,3 posto plana za 2021. Rast dobiti tvrtke pripisuje se prošlim akvizicijama i pozitivan razvoj svih poslovnih segmenata. Grupa je prikupila 215,2 milijuna eura bruto premije ili devet posto više nego lani.

Cijena dionica Save Re porasla je u četvrtak na trgovanju 5,6 posto nakon najave izvrsnog rezultata, a ove godine 25 posto. Unatoč ovom porastu cijena, cijena dionice i dalje je podcijenjena u usporedbi s prosjekom stranih usporedivih tvrtki. Medijan omjera između tržišne cijene i knjigovodstvene vrijednosti Save Re je 0,80, a medijan usporedive grupe poduzeća 1,01 (knjigovodstvena cijena dionice iznosi 30,77 EUR). Za ovu godinu Sava Re očekuje poslovne prihode u iznosu od 685 milijuna eura (prošle godine 675 milijuna eura), s neto dobiti od najmanje 53 milijuna eura.

Dioničari će o dividendi odlučiti u utorak, 25. svibnja. Uprava i nadzornici predlažu bruto dividendu od 0,85 eura po dionici, što je 23,4 posto neto dobiti Grupe za 2020. Stopa kapitalizacije na razini Sava osiguravajuće grupe u razdoblju 2020. - 2022. bit će između 180 i 220 posto koeficijenta solventnosti, tj. optimalne razine kapitala. Iz ovoga možemo zaključiti da će Sava Re u budućnosti moći nastaviti sa svojom „tradicionalnom“ politikom dividendi, povlačenjem rizika koje predstavlja pandemija. To znači povećanje dividende u prosjeku za 10 posto godišnje, gdje isplata dividende predstavlja između 35 i 45 posto neto dobiti Grupe Sava osiguranje.

Slovensko tržište dionica, temeljeno na vrlo dobrim poslovnim rezultatima tvrtki uključenih u domaći dionički SBITOP indeks, ove je godine zabilježilo veći rast cijena u odnosu na druga globalna tržišta dionica. Unatoč rastu domaćih cijena dionica, s obzirom na postignutu i očekivanu buduću profitabilnost, one u prosjeku ostaju podcijenjene u usporedbi s inozemnim usporedivim tvrtkama i sada se mogu uključiti u potencijalno zanimljiva ulaganja za vrijeme većih inflacijskih očekivanja.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBITOP, Sava Re, NLB Grupa, Cinkarna, tržište kapitala, inflacija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
RAST CIJENA
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
ANALIZA - Ulja su bez premca, skuplja su 33% u odnosu na prva četiri mjeseca 2021, slijede ih brašno s 27%, smrznuti mesni proizvodi s 25%, mlijeko s 21% i sportski (izotonični) napitci s 20% višim cijenama od prošlogodišnjih.
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE