GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kapitala i dalje pruža izvrsne prilike

Slovensko tržište kapitala i dalje pruža izvrsne prilike
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2021 / 09:16
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Unatoč tome što je slovensko tržište ili indeks SBITOP, zajedno s isplatama dividendi, dosad ove godine bilježio povrat od 42 posto, i dalje je jeftiniji u odnosu na poslovanje domaćih i usporedivih tvrtki u regiji. Dionice Krke, Zavarovalnice Triglav, Zavarovalnice grupe Sava, NLB-a i Cinkarne Celje sve su jeftinije od prosjeka usporedivih tvrtki u njihovim djelatnostima.

Na domaćem tržištu iza nas je izvrsna sezona objavljivanja devetomjesečnih poslovnih rezultata velikih tvrtki koje kotiraju na Ljubljanskoj burzi. Ovu izvještajnu sezonu obilježilo je poboljšanje poslovanja. Tvrtke premašuju svoje planove za 2021., a neke popravljaju svoje prognoze za iduće godine.

Ako se usredotočimo na treće tromjesečje ove godine, vidimo da su tvrtke uključene u SBITOP indeks povećale prihode za 28 posto, a dobit za 53 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine. Dobit je najviše povećala Cinkarna Celje, dok je prihode najviše povećao Petrol. Cinkarna Celje u trećem je prošlogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit od 3,85 milijuna eura, a u trećem ovogodišnjem 10,34 milijuna eura. Petrol je u trećem tromjesečju prošle godine zabilježio prihod od 758 milijuna eura, a ove godine 1,23 milijarde eura. Na razini prihoda Petrol je također premašio prihode iz razdoblja prije epidemije kada je u trećem tromjesečju 2019. zabilježio prihod od 1,14 milijardi eura uz vrlo sličnu EBITDA maržu.

Grupa Petrol u svojoj strategiji za razdoblje 2021.-2025. navodi da za 2025. očekuje EBITDA od 336 milijuna eura i neto dobit od 180 milijuna eura. Za usporedbu – EBITDA Petrola u 2019. iznosila je 197 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 105,2 milijuna eura. Prošle godine Petrol je iz ove dobiti isplatio dividendu od 22 eura po dionici. Koliko će to biti 2026. i što to znači za cijenu dionice ako se strategija izdrži?

Naravno, i domaća vlasnička ulaganja su rizična i ne mogu se usporediti s depozitima u bankama, ali ipak „vijenac“ domaćih vlasničkih ulaganja u razdoblju negativnih kamatnih stopa, bankovnih nameta i većeg rasta gotovo svih cijena nudi određeni stupanj "sklonište". od njihovog dobrog poslovanja.

U ovaj "vijenac" tvrtki sada svakako pripadaju novomeška Krka, NLB, Cinkarna Celje, Petrol, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav i Sava Re. U skladu s ovogodišnjim poboljšanjem poslovanja, možemo očekivati da će slovenski "vijenac" ostvariti još veće dividende nego lani, kada im je prinos na dividende bio oko pet posto. Treba napomenuti da ove tvrtke posljednjih godina imaju tipično stabilnu politiku dividende, gdje u nekim slučajevima nije bilo odstupanja izvan intervencije regulatora. Ukratko, s obzirom na poslovne rezultate i poslovne prognoze, možemo ostati optimistični po pitanju slovenskih dionica ili investicijskog vijenca.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Petrol, Sava Re, Triglav, Nova ljubljanska banka, Telekom Slovenije, dividenda
PROČITAJ I OVO
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
Evo zašto je Intel dobra investicijska prilika
PRILIKE
Evo zašto je Intel dobra investicijska prilika
KOLUMNA - Sada smo usred medvjeđeg tržišta vođenog visokim rastom cijena, padom potražnje i skupljim novcem. No, unatoč svemu navedenom, na tržištu možemo pronaći zanimljive prilike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE