GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kapitala među najatraktivnijim na svijetu

Slovensko tržište kapitala među najatraktivnijim na svijetu
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2021 / 09:03
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Najnoviji makroekonomski pokazatelji upućuju na usporavanje gospodarskog rasta u eurozoni i nastavak rasta cijena.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Državama porasla je u listopadu na 6,2 posto, najviše od studenog 1990. U srijedu, nakon objave američke inflacije, zlato je poraslo za dobrih jedan i pol posto, a dolar ojačao za više od pola posto jer je vjerojatnost da će Fed prije povisiti kamatnu stopu zbog većeg očitanja blago porasla.

Za nama je gotovo čitava sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, gdje je agregatno zabilježen rast prihoda od 19% i rast dobiti od 42% u odnosu na prethodnu godinu. Najveći rast dobiti zabilježen je u sektoru materijala te u industrijskom i energetskom sektoru.

Dok se sezona objavljivanja rezultata u SAD-u polako bliži kraju, u Sloveniji je tek počela. Sljedeći tjedan imamo super tjedan na Ljubljanskoj burzi, jer će biti objavljeni devetomjesečni rezultati poslovanja Grupe Triglav, Krke, Osiguravajuće kuće Sava Re (Sava Re) i Petrola. U trenutku pisanja ovoga članka Telekom Slovenije i NLB već su objavili odlične poslovne rezultate. Domaće tržište ove je godine poslovalo puno bolje u odnosu na svjetska i zapadna tržišta. Domaće burzovno tržište i središnji burzovni indeks Ljubljanske burze SBITOP zabilježili su prinos veći od 33%, dok je globalni Dow Jones indeks ostvario prinos veći od 24%.

Unatoč visokom rastu dionica na domaćem tržištu, ono je još uvijek neznatno podcijenjeno u odnosu na burze na našem području i šire. Istodobno, s obzirom na trenutne opće tržišne uvjete i poslovanje domaćih tvrtki, do kraja godine možemo i dalje očekivati vrlo pozitivan stav investitora. Sljedeći super tjedan na Ljubljanskoj burzi očekujemo dobre rezultate i odzive na tržištu. Vrhunac tjedna zasigurno će biti predstavljanje Krkinih poslovnih perspektiva do kraja i iduće godine, kao i predstavljanje obnovljene petogodišnje poslovne strategije.

Ne zaboravimo da je Krkina EV/EBITDA marža u posljednjih šest tromjesečja bila iznad 30 posto, u usporedbi s prosjekom od oko 25 posto desetljeće ranije. S obzirom da je jedno od ključnih Krkinih prodajnih tržišta Rusija, pozitivni su čimbenici visoki rast cijena nafte i vrijednost rublje, koja je od kraja lipnja u odnosu na euro ojačala pet posto.

Pozitivan stav na domaćem tržištu na svjetskim tržištima nadopunjuju povijesno niske kamatne stope, nastavak ubrzanog razvoja i primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) te nedavno usvojeni program visokih ulaganja u infrastrukturu u SAD-u.

Industrijske tvrtke koje bi mogle dobiti nove poslove su US Steele, PPG, Howmet Aerospace, Alcoa, WESCO International, Wabtec Corporation, Caterpillar, HeidelbergCement, LINDE, CEMEX i druge. Među zanimljivim indeksnim investicijskim fondovima (ETF) koji bi se mogli dobiti iz Bidenova plana su oni koji se odnose na infrastrukturu (IFRA), vodne resurse (PHO), promet (ITY), energiju (XLE), materijale (XLB) i industriju (XLI ).

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Joe Biden, Bidenov plan, Caterpillar, US Steel, Petrol, Sava Re, Triglav, Nova ljubljanska banka, Telekom Slovenije, dividenda
PROČITAJ I OVO
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE