GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kapitala među najatraktivnijim na svijetu

Slovensko tržište kapitala među najatraktivnijim na svijetu
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2021 / 09:03
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Najnoviji makroekonomski pokazatelji upućuju na usporavanje gospodarskog rasta u eurozoni i nastavak rasta cijena.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Državama porasla je u listopadu na 6,2 posto, najviše od studenog 1990. U srijedu, nakon objave američke inflacije, zlato je poraslo za dobrih jedan i pol posto, a dolar ojačao za više od pola posto jer je vjerojatnost da će Fed prije povisiti kamatnu stopu zbog većeg očitanja blago porasla.

Za nama je gotovo čitava sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, gdje je agregatno zabilježen rast prihoda od 19% i rast dobiti od 42% u odnosu na prethodnu godinu. Najveći rast dobiti zabilježen je u sektoru materijala te u industrijskom i energetskom sektoru.

Dok se sezona objavljivanja rezultata u SAD-u polako bliži kraju, u Sloveniji je tek počela. Sljedeći tjedan imamo super tjedan na Ljubljanskoj burzi, jer će biti objavljeni devetomjesečni rezultati poslovanja Grupe Triglav, Krke, Osiguravajuće kuće Sava Re (Sava Re) i Petrola. U trenutku pisanja ovoga članka Telekom Slovenije i NLB već su objavili odlične poslovne rezultate. Domaće tržište ove je godine poslovalo puno bolje u odnosu na svjetska i zapadna tržišta. Domaće burzovno tržište i središnji burzovni indeks Ljubljanske burze SBITOP zabilježili su prinos veći od 33%, dok je globalni Dow Jones indeks ostvario prinos veći od 24%.

Unatoč visokom rastu dionica na domaćem tržištu, ono je još uvijek neznatno podcijenjeno u odnosu na burze na našem području i šire. Istodobno, s obzirom na trenutne opće tržišne uvjete i poslovanje domaćih tvrtki, do kraja godine možemo i dalje očekivati vrlo pozitivan stav investitora. Sljedeći super tjedan na Ljubljanskoj burzi očekujemo dobre rezultate i odzive na tržištu. Vrhunac tjedna zasigurno će biti predstavljanje Krkinih poslovnih perspektiva do kraja i iduće godine, kao i predstavljanje obnovljene petogodišnje poslovne strategije.

Ne zaboravimo da je Krkina EV/EBITDA marža u posljednjih šest tromjesečja bila iznad 30 posto, u usporedbi s prosjekom od oko 25 posto desetljeće ranije. S obzirom da je jedno od ključnih Krkinih prodajnih tržišta Rusija, pozitivni su čimbenici visoki rast cijena nafte i vrijednost rublje, koja je od kraja lipnja u odnosu na euro ojačala pet posto.

Pozitivan stav na domaćem tržištu na svjetskim tržištima nadopunjuju povijesno niske kamatne stope, nastavak ubrzanog razvoja i primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) te nedavno usvojeni program visokih ulaganja u infrastrukturu u SAD-u.

Industrijske tvrtke koje bi mogle dobiti nove poslove su US Steele, PPG, Howmet Aerospace, Alcoa, WESCO International, Wabtec Corporation, Caterpillar, HeidelbergCement, LINDE, CEMEX i druge. Među zanimljivim indeksnim investicijskim fondovima (ETF) koji bi se mogli dobiti iz Bidenova plana su oni koji se odnose na infrastrukturu (IFRA), vodne resurse (PHO), promet (ITY), energiju (XLE), materijale (XLB) i industriju (XLI ).

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Joe Biden, Bidenov plan, Caterpillar, US Steel, Petrol, Sava Re, Triglav, Nova ljubljanska banka, Telekom Slovenije, dividenda
PROČITAJ I OVO
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
PREPORUKE
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
KOLUMNA - Istraživanje tržišta preduvjet je kvalitetnog marketinga, odnosa s kupcima, kao i stupnja uspješnosti vašeg poslovanja i zarade općenito. To je neophodan korak ako želite da vaša usluga ili proizvod dođe do zainteresiranih ljudi u pravo vrijeme.
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
PROMIJENJENE NAVIKE
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
KOLUMNA - Internetska kupovina posljednjih je godina u porastu u svijetu. Iako u određenoj mjeri zaostaje, naše se tržište sve više orijentira na ovu vrstu kupovine.
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE