GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Žalac: Bahatost i lažni sjaj skorojevićke buržoazije

Slučaj Žalac: Bahatost i lažni sjaj skorojevićke buržoazije
POLITIKA I KORUPCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 19:50
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - U svom životu upoznao sam stotine legendi no samo jednog od njih smo zvali Legenda. Črnkas bi zastao kad bi on prolazio i ispratio ga pljeskom.

Legenda je bio i ostao legendom jer osim što je odlično igrao nogomet, on je bio i ostao Čovjekom. Kad si, usprkos svemu, Čovjek, onda je i nadimak ''Legenda'' i više nego zaslužen. Samo nekolicina nas povlaštenih znala mu je pravo ime.

Črnomerečke livade s ponosom mogu zboriti o svom Legendi i legendarnim ljudima. Za razliku od plebsa, imamo lažni sjaj skorojevićke buržoazije koja je iz opanaka uskočila u ministarske fotelje i nadzorne odbore te harači i pustoši gdje može i ne može. Slučaj ''Žalac jaše HBOR'' degutantan je primjer bahatosti koja već desetljećima vlada u vrhu politike. ''Legenda'' kako bivša ministrica Žalac zove Milenka Bašića, za svoju tvrtku C.E.M.P. odabrao je najslabiju kariku u lancu – hedonističku državnu tajnicu Josipu (k)Rimac.

A onda je krenuo krš i lom u svrhu pridobivanja kredita od HBOR-a za vjetropark Krš Pađene. Rimac, dobro upoznata s radom Nadzornog odbora HBOR-a, ubrzo je pronašla drugu najslabiju kariku, onu ministrice Žalac. Svako poštenje ima svoju cijenu, kaže stara poslovica. Nije trebalo dugo da Žalac zabije žalac lobiranja među nadzornicima u korist Bašića ''legende''.

Ostalo će USKOK istražiti. Nama su, pak, zanimljivije poruke koje su odašiljale jamkinje budućeg kredita koji je tražen iznad dozvoljenog limita. Dakle, jel netko glup ili nije, to će stručnjaci dokazati, no dopisivati se SMS-om o lobiranju u NO HBOR-a u kreditnu korist ''legende'' te način na koji se pritiskalo ministra Marića da poklekne pred genijalnom idejom brze zarade, jest ili neviđena bahatost i sigurnost u to da stranački ''vatrozid'' neće biti probijen i otkrivena urota Rimac-Žalac. Možda je ipak riječ o čistom idiotizmu kojem ionako svjedočimo kod mnogih političara.

Iako USKOK napominje da je s dodjelom kredita sve u redu, teret trgovanja utjecajem otvara more pitanja koja sežu do samog Poncija koji bi najradije od svega oprao ruke. Mišljenje je mnogih zdravo razumnih analitičara da je o ovom snažnom pritisku na Marića morao biti upoznat cijeli vrh Vlade. Naime, riječ je o kreditiranju velikog projekta koji je tada odjeknuo u javnosti. Jednostavno, kad ti netko ovako ''šeće'' po NO i slobodno agitira za ''svog čovjeka'' s odličnim strateškim projektom ''zanimljivog bankarima'', kad vidiš kako sve to funkcionira od neaktivne platforme do energetske reforme, onda se smrzneš od same pomisli na sve one druge dodijeljene poslove i ''posliće'' iz kojih se izvlači interes za dobrobit Hrvatske.

Neznanje je čista laž. Ako će se netko izvlačiti na neupućenost u ovako velikim investicijskim projektima, onda taj ili ne zna raditi svoj posao, ili je nečija marioneta ili je toliko ogrezao u laži da je pomislio da je istina.

Bahatost koja nam se svakodnevno servira te dokazni materijali na kakve smo nailazili i u drugim slučajevima ''nedodirljivih'', ubijaju u nama svaku želju da vjerujemo u pravnu državu. Na kraju shvatiš da prave ''Legende'' uvijek ostaju na marginama dok ''lege-nde'' slažu lego kockice koristeći zakon posložen u svrhu vlastite financijske opstojnosti.

Fotografija: Davorin Višnjić, Pixsell

Tagovi: afera vjetroelektrane, Milenko Bašić, Gabrijela Žalac, Josipa Rimac, Andrej Plenković, Zdravko Marić, HBOR C.E.M.P., Nataša Turbić
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
Strah od jesenske korekcije
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE