GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Žinić: Anatomija provincijalne bahatosti

Slučaj Žinić: Anatomija provincijalne bahatosti
NEDOPUSTIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 19:51
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Imovinske kartice nepresušan su izvor primjera maštovitosti, a ponekad i gluposti hrvatskih političara.

I to onih najviših koji su izglasali kako će, kada dođu na funkcije, narodu, biračima omogučiti uvid u njihovu imovinu kako bi ih uvjerili da svoj položaj neće iskoristiti da se obogate nego skromnim životom boriti se za njihov boljitak. Teško je nabrojiti sve "bisere" i kvadrate iz imovinskih kartica i pravdanja: Nismo znali, ispravit ćemo! Papir je i to podnosio ali stvarno stanje je ostajalo, onako skromno sa stajama apartmantskog tipa ili pečenjarama veličine srednjih restorana.

Najnoviji "biser" ispao je iz školjke u kojoj živi i radi župan sisačko-moslavački Ivo Žinić. I tako on, ili možda, kada se krene braniti, netko od njegovih priglupih kolega, napisa da živi u kući od 100 kvadratnih metara koju je stekao darovnim ugovorom. Šteta što imovinska kartica ne traži od podnositelja da navedu ime darovatelja i kako je to darovatelj stekao.

Davno je on uselio u tu kuću dok je ona, možda, još bila u vlasništvu nama nepoznatog stanovnika Banije. Stupa na snagu Država, otkupljuje tu kuću, daje je Žiniću u najam i on svaki mjesec počinje za taj najam odvajati od usta čak po stotinu kuna. I to trajaše čak osam godina, od 2000. do 2008. godine kada država raskida ugovor sa Žinićima. Prosječan građaninin, pošteni birač zatražio bi novi ugovor, možda pitao Državu ako je malo, da poveća najamninu, ali Žinić je taj čin shvatio na način da nema potrebe plaćati niti tih stotinu kuna najamnine jer ugovora više nema (za shvatiti je, plaća mu je tek nešto veća od 18 tisuća kuna).

Staro normalno, nastavio je živjeti u istoj kući. I dogurao, nakon silnih izmjena zakona i institucija Države koja regulira tu problematiku, do toga da je odluka o njegovom statusu u "darovanoj" kući u nadležnosti župana. Vidi vraga, pa on je župan. Možda onda stvarno postoji "darovni" ugovor između župana Ive Žinića i građanina Ive Žinića. Nije na odmet napomenuti kako je u svojoj bogatoj političkoj karijeri Ivo Žinić devedesetih godina radio u Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Vjerujem da ćete se složiti da je kroz svoj dugogodišnji rad postao stručnjak za tu problematiku, i zaslužio ovaj "darak". A ja, pak, pokušavam vjerovati i to da bi "novo normalno" trebalo onemogućiti ovakve situacije.

P.S. Župane Žiniću kada sljedeći put krenete u obilazak razrušene Banovine posjetite i Baniju, jer i Vi živite u jednoj od "banijskih" kuća.

Tagovi: Ivo Žinić, imovinske kartice, Banija, Agencija za pravni promet nekretninama, Sisačko-moslavačka županija
PROČITAJ I OVO
Cico, simbol boljeg Zagreba
PURGERSKI DUH
Cico, simbol boljeg Zagreba
KOLUMNA -  Cicinim odlaskom umire i jedno vrijeme koje se više vratiti ne može. Otišao je čitav jedan plavi svijet kojem je hakl bio važniji od rezultata.
Gdje su vam programi?
IZBORI U ZAGREBU
Gdje su vam programi?
KOLUMNA -  Preporuka stranačkim vođama: ne mijenjajte kandidate, o čemu već puštate spinove, budite barem pošteni prema ljudima koje ste izložili sudu javnosti. Pomozite im programima!
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KRAJ JEDNE ERE
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KOLUMNA -  Zagreb, koji je u financijskom neredu čije će se dimenzije tek otkrivati, traži višeslojnu rekonstrukciju. Rekonstrukciju razrušenog i devastiranog grada, rekonstrukciju proračuna, političke moći, davno obećane i kreditom ''financirane'' obnove vodovoda i infrastrukture.
Posljednji ples na tržištu nafte
NAFTA
Posljednji ples na tržištu nafte
KOLUMNA - Od američkih izbora u studenom cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu.
Kako, zapravo, biraju građani Hrvatske?
PREFERENCIJE
Kako, zapravo, biraju građani Hrvatske?
KOLUMNA - Zašto ovo uopće pišem kada je to jednostavno tako? Birači, nažalost još uvijek u većini izlaze na izbore da bi na listićima zaokružili "našega" pa zavrijedio on to ili ne.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE