GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smrt koronavirusu, sloboda narodu

Smrt koronavirusu, sloboda narodu
POMAKNUTA STVARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 20:19
Autor: Adolf Bele
KOMENTAR - Situacija u kojoj se svijet nalazi zbog koronavirusa, doista je ozbiljna. U to nitko ne sumnja.

Nejasno je, međutim, kako najbrže i najbezbolnije izaći iz krize. Odgovor na ovo pitanje mogao bi biti prijedlog kako bi vlada i opozicija, jedne, iako ne i jedine, nama prijateljske zemlje, trebali ujediniti pamet, ako ona postoji. 

Radio Erevan, poznat po dugogodišnjoj vjerodostojnosti i popularnosti među slušateljima, prenosi informaciju visokog, neimenovanog izvora, da je grupa građana, nezadovoljna mjerama što ih trenutno poduzima Krizni stožer, pokrenula inicijativu za osnivanje pokreta koji bi predložio ublažavanje mjera ograničavanja slobode kretanja. Očekuje značajnu podršku javnosti, s obzirom na broj onih koji se ne pridržavaju odredaba Kriznog stožera. O namjerama pokreta najbolje govori već prihvaćena parola "Smrt koronavirusu - sloboda narodu!"

Ma koliko namjere pokreta bile ozbiljne, nejasno je zašto je misao vodilja njegovog djelovanja stavljena pod navodne znakove, pita se komentator Radio Erevana. S jedne strane, zaključuje on, ova činjenica bi mogla da značiti kako osnivači pokreta poštuju autorstvo onih koji su sličnu parolu uspješno koristili u nekim prošlim vremenima.

S druge pak strane, navodni se znaci mogu tumačiti i da će se članovi pokreta tek navodno, odnosno uvjetno, držati citirane parole. Uz sve to, postoji tumačenje kako ona najavljuje borbu za ustavna prava građana što garantiraju slobodu kretanja.

Bez obzira koliko bi nam izolacija i samoizolacija, te zabrana kretanja izvan mjesta boravka, osim u izuzetnim situacijama i posebne dozvole teško padali, spomenuta inicijativa je pretjerivanje koju ne bi trebalo podržati. Jer, vlastito zdravlje i zdravlje naših bližnjih, trebao bi nam biti prioritet. A to znači, da se u nekim situacijama ne bi trebalo držati Ustava kao pijan plota. Ako u Ustavu još ne postoji takva odredba, vladajući i opozicija bi mogli pokrenuti proceduru, da se ona uvrsti u ovaj temeljni dokument. U ovom je trenutku ipak nabolje držati se uputa Kriznog stožera.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus, Radio Erevan
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE