GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sonju ne želi primitivizam protiv kojeg se celog života borila

 Sonju ne želi primitivizam protiv kojeg se celog života borila
UMETNOST I DRUŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 19:08
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - "Sonja je za svog kratkog života snimila blizu 60 igranih filmova. Ona je za života bila ozbiljna filmska zvezda. Ali, što je mnogo važnije, mislim da u istoriji naše kinematografije ne postoji ličnost koja je na taj način bila originalna. I kad je igrala raznorazne uloge, svaka od njih je imala taj pečat.", reči su Radoslava Zelenovića, poznatog filmskog kritičara i bivšeg direktora Jugoslovenske kinoteke.

Ovih dana se na Twitteru a i u medijima podigla velika bura u vezi saopštenja Komisije za određivanje naziva ulica u Čačku. Naime, komisija nije usvojila predlog da jedna od ulica u rodnom gradu Sonje Savić, dobije ime po njoj. Zvanično, kao razlog, navedeno je, kako je prenela TV N1, da predlog nije imao potrebnu većinu. Nezvanično, "jedno od objašnjenja je bilo da kada bi Sonja Savić dobila ulicu, to ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina na koji je živela", rekla je za tu televiziju odbornica u Skupštini Čačka iz opozicione Narodne stranke Violeta Marković.

A kako je to Sonja Savić živela? Kako se osećala?  Zašto je bila protiv rata i ludila koje je zahvatilo Srbiju? Šta je radila posle 90-tih kada joj je praktično onemogućeno da se bavi glumom?  Zašto se nalazila na crnoj listi u Srbiji? Zašto su za nju sve javne scene bile zatvorene? Zašto je zamenila  filmske uloge alternativnim pozorištem?Zato što Sonja Savić nije bila konvencionalna i klasična umetnica. Nije se uklapala u mainstream obrazac.

Bila je buntovnica, ikona jedne generacije i simbol tihe pobune. Celim svojim bićem se suprotstavljala primitivzmu i malograđanštini. Umrla je 2008. godine od predoziranja opijatima. Izgleda da “način na koji je živela” nije prihvatljiv zvaničnoj visokomoralnoj javnosti Srbije. U međuvremenu, kako to obično biva, u našoj maloj varoši zvanoj Srbija, posle oštrih komentara u javnom prostoru, vlasti u Čačku su se dosetile….

„Stav grada Čačka, odnosno Gradske uprave je da mali park kod Železničke stanice ponese ime naše poznate i priznate glumice Sonje Savić, koja je ime Čačka, grada u kojem je rođena, širila po prostoru bivše Jugoslavije. Smatramo da drugi po veličini gradski park zaslužuje da ponese ime Sonje Savić. To je zapravo razlog. Nema nikakvog uplitanja privatnog života, pogotovo kod ljudi koji su se bavili umetnošću i kod kojih je potpuno odvojen javni i privatni život“, izjavila je zamenica gradonačelnika Grada Čačka, Milica Dačić.

Na vrhuncu svoje glumačke karijere, videvši da njezina interesovanja nadilaze klasični film, Savić se okreće samostalnim projektima, glazbi i videu te svoj prvi autorski film realizuje 1996. godine. Posebno su bili zapaženi "Play" i "Šarlo te gleda" koji se po  važnosti i umetničkoj vrednosti mogu svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video-stvaralaštva na prostoru bivše Jugoslavije. Milena Dravić, najveća zvezda jugoslovenskog filma i Sonjina bivša komšinica, svojevremeno je izjavila kako je Sonja branila urbani film, bezrezervno se dala muzici i borila se protiv primitivizma.

Umesto zaključka slobodna sam da citiram Sonju Savić: “Srbi, gde vam je kičma”?

Tagovi: Sonja Savić, Radoslav Zelenović, Jugoslovenska kinoteka, Milena Dravić, Milica Dačić
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE