GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolski otočni proizvod

Španjolski otočni proizvod
KUPUJMO HRVATSKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 19:27
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - "Kupujmo hrvatsko", kako to suverenistički zvuči. Domoljubno. Racionalno. A "proizvodimo hrvatsko", to već nešto teže ide. Treba raditi, zasukati rukave.

Puno je lakše držati govore, organizirati sajmove, dijeliti potvrde o porijeklu….A najlakše je trgovati i ubirati proviziju, maržu, rabat….

Svaki blagdani prilika su da se obitelj, prijatelji okupe uz nešto bogatiji jelovnik. Ako ne bogatiji onda uz neka tradicijska jela. Nisam u tome ni ja izuzetak i navratih po jednu sitnicu u trgovinu jedne naše ……… s jednog našeg otoka na čijoj web stranici među inim piše:

„Najbolji otočni proizvodi na vašem stolu“.
„…………. d.d. Hrvatski otočni proizvod“

Vizija i misija „….. spoj tradicije i moderne tehnologije……proširenje proizvodnje….“

Izvješće s jednog velikog sajma u inozemstvu gdje su predstavljali Hrvatsku i gdje ih je posjetio i predsjednik Vlade Plenković izjavivši „…. hrvatski su proizvodi kvalitetni….“

I tako se vaš reporter uputi na Dolac u trgovinu… jer sam se poželio domaćih kapara. Provjerim kod prodavačice je li to …… s otoka….. što mi je potvrdila. Lijepo pakiranje, simpatična tegla, etiketa jedva vidljiva ili nevidljiva. To mi je dodatno ulilo povjerenje i podsjetilo na naš predivan otok, sunce. I, dolaskom kući, nakon što sam nataknuo naočale na nos - šok! Prozirna etiketa, slova za povećalo, zemlja porijekla Španjolska.

Takav osjećaj prevare, sramote, žalosti me šokirao. Skoro sam krenuo nazad u trgovinu napraviti skandal ali prodavačica nije kriva. Krivci su već na otoku, a ako nisu, dobili su propusnice i mogu kada hoće i zasigurno na blagdanskom stolu neće imati „španjolski otočni proizvod“.

Imam sličnih iskustava i od prije. Volim kupiti hrvatsko. Jedan naš poznati brend prerađene ribe nudi tunu u raznim varijantama. I napunim korpu razmišljajući kako ću guštati u hrvatskoj tuni, nadaleko poznatoj, koju je uzgojio i preradio naš čovjek. Tko mi je kriv što volim pročitati sitna slova. Proizvedeno za …… u Poljskoj.

Slučaj treći. Ponovo jedan hrvatski brend kojim se ponosimo i među inim proizvodi prerađevine od rajčica. Za …… proizvedeno u Italiji ili zemlja porijekla EU. A rajčice često znamo zaorati.

O proizvodima od drva se i javno govori, izvozimo trupce a uvozimo namještaj. I ono najgore izvozimo školovane ljude, izvozimo ili protjerujemo pamet, a uvozimo licence i patente. Sada uvozimo u malim ratama i prijeko potrebno cjepivo dok vlasti godinama uništavaju Imunološki zavod.

Svaka čast izuzetcima, ali oni su izuzetci u pravom smislu riječi. Oni trebaju postati pravilo, domaći proizvođači koji rade s domaćim sirovinama po domaćim receptima, licencama... Kad oni postanu pravilo, kada oni postanu većina, tada ćemo moći reći da imamo državu, a ne kao sada tek supermarket s himnom i zastavom.

Tagovi: kupujmo hrvatsko, hrvatski proizvodi, hrvatski otočni proizvod
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE