GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srebro će obilježiti iduću godinu

Srebro će obilježiti iduću godinu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2020 / 17:06
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Kraj kalendarske godine obično donosi poplave prognoza u režiji analitičara najvećih svjetskih financijskih institucija.

Posljednjih tjedana dominira optimizam analitičara u vezi bitcoina i srebra. U ovom ćemo se tekstu posebno pozabaviti srebrom.

Pitanjem što čeka investitore 2021. godine bavili su se u JP Morganu, gdje vjeruju da će zbog sve većeg priljeva institucionalnih investitora bitcoin imati značajnu prednost u odnosu na zlato. To je bio slučaj i ove godine. Zlato je poraslo za vrlo ohrabrujućih 21 posto, ali to je neusporedivo s rastom bitcoina od 150 posto. Ogromni poticaji i poplava novca očito više pomažu kriptovalutama, iako plemeniti metali ne mogu biti sasvim isključeni.

U danskoj banci Saxo Bank srebro je uvršteno među investicije koje bi sljedeće godine mogle donijeti iznimne povrate. Njegova bi se vrijednost čak mogla udvostručiti i doseći rekordno visoku vrijednost, vjeruju.

Drugim riječima, unca srebra iduće godine skače na 50 dolara, tvrde u Saxo banku.

Razloge ovakvom uzletu u Saxo banci vide u povezanosti srebra s obnovljivim izvorima energije. Generator rasta cijene srebra 2021. godine, čak i u odnosu na zlato, brzi je porast potražnje za srebrom u industrijskim sektorima, posebno onima koji pokreću zelenu transformaciju, poput fotonaponskih ćelija koje se koriste u proizvodnji solarnih panela. U stvari, prava kriza opskrbe srebrom bit će primjetna 2021. godine, a ona frustrira punu političku potporu ulaganjima u solarnu energiju pod predsjedanjem novog američkog predsjednika Bidena, Europskim zelenim dogovorom i kineskim ciljem neutralnog ugljika do 2060. godine, između ostalog.

Sljedeći izazov na strani opskrbe srebrom je taj što je više od polovice iskopanog srebra nusproizvod rudnika cinka, olova i bakra, što rudarima otežava podmirivanje sve veće proporcionalne potražnje za srebrom.

Drugi je razlog inflacija. Iduća godina donosi uobičajene skeptike koji smatraju da je snaga srebra veća na njegovoj tvrdoj imovini / plemenitim metalima dok američki dolar slabi i dok se investitori suočavaju sa surovom stvarnošću da nema negativnih realnih kamatnih stopa. To će se i pogoršati kad inflacija naglo poraste iduće godine, a kreatori politike sporo reagiraju, želeći pružiti maksimalnu podršku svojim gospodarstvima koja se još uvijek oporavljaju. S cjepivom protiv korone koje će postati stvarnost sredinom godine, prekomjerna likvidnost i pretjerano labava monetarna politika utječu na snažnu ponudu u bilo koju tvrdu imovinu.

Optimistični u vezi srebra su i analitičari Citibanka koji kažu da će unca zlata skočiti iduće godine na 40 dolara. Institut za srebro predviđa kako će opskrba tržišta srebrom u 2021. pasti sedam posto, a i oni upiru prst u obnovljive izvore energije, s posebnim naglaskom na SAD, vezano za najave politika Bidenove administracije. Osim toga, odnos cijene zlato-srebro je na povijesno visokih 70:1 što bi moglo ukazati na to da nas čeka još jedna godina u kojoj će srebro rastom nadmašiti zlato.

Tagovi: srebro, zlato, bitcoin, solarni paneli, obnovljivi izvori energije, JPMorgan, Saxo bank, Citibank
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE