GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Središnje banke vode glavnu riječ

Središnje banke vode glavnu riječ
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2021 / 10:43
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ovogodišnji rast S&P 500 indeksa je iznadprosječan (24%), ali posljednjih mjeseci selektivan.

Od travnja pet kompanija Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla i Alphabet zaslužno je za gotovo polovicu njegovog rasta. No, spomenuti papiri ni prošli tjedan nisu dobro prošli.

U 2022. pitanje koliko će središnje banke biti agresivne u pooštravanju monetarne politike vjerojatno će biti u prvom planu na financijskim tržištima.

Na financijskim tržištima manje je želje za rizikom u pojedinim segmentima, tehnološki Nasdaq je u tjedan dana bio na tri posto. Nekoliko je razloga za takvo ponašanje investitora: inflacija raste, kao i broj zaraženih u novom valu epidemije. Pfizer upozorava da se epidemije nećemo riješiti ni sljedeće godine. Osim toga, Fed se sprema pooštriti monetarnu politiku. Na ovogodišnjem skupu bogatstva na burzi, guverner Jerome Powell nije bio čak ni jastrebskiji nego u nekim od svojih prosinačkih nastupa. Očekivano, Fed je ubrzao ukidanje programa hitne pomoći zbog inflatornih pritisaka. QE program, u okviru kojeg je otkupljivala 120 milijardi dolara mjesečno do prosinca, istječe krajem ožujka 2022., nakon čega slijede pripreme za prvo povećanje kamatnih stopa.

Sljedeće godine Fed bi mogao povisiti kamatne stope (svaki put za četvrtinu postotnog boda). Europska središnja banka također je u četvrtak odlučila prekinuti izvanredni PEPP program, na koji se odlučila tijekom epidemije, no nastavit će (ili čak pojačati) redovite otkupe obveznica u posebnom programu. Konačni rezultat bit će da će ECB u travnju otkupljivati otprilike upola manje obveznica mjesečno nego trenutno (na dobrih 90 milijardi eura mjesečno). ECB je također snizila svoju procjenu gospodarskog rasta europodručja u 2022. U međuvremenu, Bank of England, prva od najvećih središnjih banaka, već je stegnula kaiš i podigla kamatne stope s 0,1 na 0,25 posto. Inflacija u studenom u Velikoj Britaniji iznosila je 5,1%. Središnja banka očekuje da će tako ostati i zimi, a očekuje se da će inflacija u travnju dostići vrhunac od oko 6%.

Kakva kretanja na burzi možemo očekivati do kraja godine?

U posljednje četiri godine indeks S&P 500 je u prosincu dvaput dobio i izgubio pa se nema smisla osvrtati na takva pitanja. Nijedna godina nije doživjela tzv. 'rally'. Tu je i dobro poznato Paradigma da globalni igrači poput banaka, osiguravajućih društava i investicijskih fondova u prosincu osiguravaju dodatnu likvidnost na burzama, očito više nema tako snažan utjecaj na rast tečaja, s druge strane, stalne mjere država na suzbijanju kruna, nekontrolirani rast cijena sirovina, prekinut lanac opskrbe krajnjim kupcima i inflacija vode bitku.

Trenutačno se manje od trećine dionica koje čine Nasdaq tehnološki indeks trguje iznad svog 200-dnevnog pokretnog prosjeka, dok taj udio S&P 500 iznosi čak 68 posto. Credit Suisse smatra da se bik još ne oprašta od Wall Streeta (iako će kamatne stope početi rasti), pa predviđaju da će 2022. S&P indeks dosegnuti 5200 bodova, što je 12 posto iznad trenutne vrijednosti. Što će prevladati na burzama: nastavak rasta ili početak velike korekcije?

Glavnu ulogu imat će središnje banke podizanjem kamata, što će biti glavna tema iduće godine. Predbožićna događanja na tržištima i početak nove godine vjerojatno će biti mirni. Sve dalje od toga je nezahvalno prognozirati....

Tagovi: tržište kapitala, Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE