GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpanjsko osvježenje na globalnim dioničkim tržištima

Srpanjsko osvježenje na globalnim dioničkim tržištima
ODBIJANAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2022 / 17:59
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Globalne su dionice zabilježile su svoj najbolji mjesec od studenog 2020. godine, uglavnom zahvaljujući smanjenju očekivanja povećanja kamata i optimističnim tromjesečnim izvješćima tehnoloških kompanija.

Indeks dionica razvijenih tržišta i tržišta u nastajanju skočio je 5,8 posto u srpnju, potaknut ovog tjedna pozitivnim tromjesečnim izvješćima američkih tehnoloških divova koji su sugerirali da bi dominantni američki dionički sektor mogao dobro podnijeti usporavanje gospodarske aktivnosti.

Dionice Amazona skočile su 12 posto u pretprodaji u New Yorku u petak nakon što je tehnološki div nadmašio tromjesečne prognoze prihoda analitičara i ponudio optimistične izglede za ostatak godine za svoje usluge računalstva u oblaku. Microsoft, Apple i Alphabet također su objavili optimističnije izglede nego što su ulagači u početku predviđali, potaknuvši američki tehnološki sektor.

Kao znak poboljšanja raspoloženja ulagača, američki dionički fondovi ovog su tjedna zabilježili najveći priljev u šest tjedana, prikupivši 9,5 milijardi dolara neto novih priljeva. Indeks S&P 500 skočio je ovog mjeseca više od 7 posto, pri čemu je 86 posto dionica uvrštenih u indeks poraslo od kraja lipnja. S ove strane Atlantika europski Stoxx 600 ojačao je oko 7 posto.

Niz slabih podataka iz američke ekonomije pomogao je ublažiti zabrinutost da će Federalne rezerve nastaviti s agresivnim monetarnim stezanjem nakon oštrog povećanja kamatnih stopa u prvih sedam mjeseci ove godine. Ta su stajališta ojačana u četvrtak kada su podaci pokazali da se američko gospodarstvo smanjilo drugo tromjesečje zaredom, potaknuvši nade da najgori inflacijski ciklus u četiri desetljeća popušta.

Cijene terminskih ugovora u petak sugerirale su da će glavna kamatna stopa Feda dosegnuti vrhunac od 3,25 posto sljedeće veljače, sa sadašnjeg raspona od 2,25 do 2,5 posto. Sredinom lipnja, cijene terminskih ugovora predviđale su vrhunac od 3,9 posto.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
VAL OPTIMIZMA
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
KOLUMNA - Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već u recesiji jer je i u drugom tromjesečju BDP pao, ovaj put za 0,9 posto (prema prvoj procjeni), na godišnjoj razini. Ali Amerikanci se tješe činjenicom da će biti u recesiji tek kada Nacionalni ured za ekonomska istraživanja procijeni da je tako.
Walmart šalje signal o lošem stanju svjetske ekonomije
LOŠI SIGNALI
Walmart šalje signal o lošem stanju svjetske ekonomije
KOLUMNA - Američki potrošač sve je oprezniji zbog inflacije, upozorava Walmart, koji je kriv za pesimizam na financijskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE