GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što će biti ključ ekonomskog oporavka u idućoj godini?

Što će biti ključ ekonomskog oporavka u idućoj godini?
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 08:24
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Svjetske su burze jučer pale zbog nastavka zaoštravanja monetarne politike Europske središnje banke (ECB) koja je podigla ključne kamatne stope za 0,5 postotnih bodova.

Pritom je ECB najavio dodatna povećanja kamatnih stopa i početak smanjenja portfelja kupljenih obveznica, što će u budućnosti smanjiti likvidnost na globalnim tržištima kapitala. S obzirom na visoke cijene energenata prije početka ozbiljne zime i značajno povećane troškove zaduživanja u posljednjih šest mjeseci, najvjerojatnije možemo očekivati blažu recesiju u Europi u prvoj polovici sljedeće godine, a blaži oporavak u drugoj. pola godine.

Europsko će gospodarstvo u prvom tromjesečju trpjeti uglavnom zbog skupljih energenata i viših kamata, dok će oporavak u drugoj polovici godine biti potaknut uglavnom potrošnjom kućanstava, koja će u sljedeća dva tromjesečja biti lošija zbog inflatorna očekivanja i niže raspoloženje potrošača. Već diljem svijeta vidimo jasne znakove smanjenja potražnje u kućanstvima, kao i stagnirajuće razine proizvodnje.

U drugoj polovici godine u Europi očekujemo usporavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. Uz očekivano umjerenu inflaciju u drugoj polovici iduće godine, ključ oporavka bit će snaga tržišta rada koje će, uz poboljšana inflacijska očekivanja, omogućiti poboljšanu potrošnju kućanstava u drugoj polovici 2023. Bude li problema u na tržištu rada možemo očekivati veću i dugotrajniju recesiju.

Dok rizici na svjetskim tržištima kapitala rastu, ulagači mogu svoju pozornost usmjeriti i na slovenska uvrštena poduzeća koja su manje zadužena i stoga lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Domaće tržište je među najmanje zaduženima, jeftinije i kontinuirano isplaćuje visoke dividende u regiji i šire. Među njima su tvrtke poput Krke, Luke Koper, NLB-a, Cinkarne Celje, Petrola, Triglava i Telekoma Slovenije. Investicijski "buket" dionica navedenih društava posljednjih je godina postao središnji izbor šireg broja ulagatelja, budući da nudi visok dividendni prinos i stabilno poslovanje domaćih uvrštenih društava u sve izazovnijim vremenima.

Tagovi: ekonomski oporavak, tržište rada, cijene energije, inflacija, Europska središnja banka, cinkarna, Krka, Petrol
PROČITAJ I OVO
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
AI KAO POKRETAČ
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
KOLUMNA - Burze su se već u prva dva mjeseca ove godine imale povrat koji bi bio prostojan i za cijelu godinu. AI dionice glavni su pokretač rasta.
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE