GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što će biti ključ ekonomskog oporavka u idućoj godini?

Što će biti ključ ekonomskog oporavka u idućoj godini?
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 08:24
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Svjetske su burze jučer pale zbog nastavka zaoštravanja monetarne politike Europske središnje banke (ECB) koja je podigla ključne kamatne stope za 0,5 postotnih bodova.

Pritom je ECB najavio dodatna povećanja kamatnih stopa i početak smanjenja portfelja kupljenih obveznica, što će u budućnosti smanjiti likvidnost na globalnim tržištima kapitala. S obzirom na visoke cijene energenata prije početka ozbiljne zime i značajno povećane troškove zaduživanja u posljednjih šest mjeseci, najvjerojatnije možemo očekivati blažu recesiju u Europi u prvoj polovici sljedeće godine, a blaži oporavak u drugoj. pola godine.

Europsko će gospodarstvo u prvom tromjesečju trpjeti uglavnom zbog skupljih energenata i viših kamata, dok će oporavak u drugoj polovici godine biti potaknut uglavnom potrošnjom kućanstava, koja će u sljedeća dva tromjesečja biti lošija zbog inflatorna očekivanja i niže raspoloženje potrošača. Već diljem svijeta vidimo jasne znakove smanjenja potražnje u kućanstvima, kao i stagnirajuće razine proizvodnje.

U drugoj polovici godine u Europi očekujemo usporavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. Uz očekivano umjerenu inflaciju u drugoj polovici iduće godine, ključ oporavka bit će snaga tržišta rada koje će, uz poboljšana inflacijska očekivanja, omogućiti poboljšanu potrošnju kućanstava u drugoj polovici 2023. Bude li problema u na tržištu rada možemo očekivati veću i dugotrajniju recesiju.

Dok rizici na svjetskim tržištima kapitala rastu, ulagači mogu svoju pozornost usmjeriti i na slovenska uvrštena poduzeća koja su manje zadužena i stoga lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Domaće tržište je među najmanje zaduženima, jeftinije i kontinuirano isplaćuje visoke dividende u regiji i šire. Među njima su tvrtke poput Krke, Luke Koper, NLB-a, Cinkarne Celje, Petrola, Triglava i Telekoma Slovenije. Investicijski "buket" dionica navedenih društava posljednjih je godina postao središnji izbor šireg broja ulagatelja, budući da nudi visok dividendni prinos i stabilno poslovanje domaćih uvrštenih društava u sve izazovnijim vremenima.

Tagovi: ekonomski oporavak, tržište rada, cijene energije, inflacija, Europska središnja banka, cinkarna, Krka, Petrol
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE