GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?

Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KRAJ JEDNE ERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 19:41
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Umro je gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. Voljom građana vladao je čak dva desetljeća.

U jedanaest godina svog pisanja za SEEbiz nekoliko puta sam se ''opraštao'' od Bandića – političara. No, on nas je kroz šest svojih mandata iznova uvjerio u političku besmrtnost. Nažalost, smrt ne možemo pobijediti ma koliko god glasača imali iza sebe.

Nakon Bandića gradonačelnika ostao je Zagreb. Zagreb u milijardama problema. U osvit izbora za novog gradonačelnika, Bandić je širom otvorio vrata brojnim nepoznatim kandidatima za nasljednika njegove fotelje. Što god mislili o njemu kao političaru i čovjeku, Bandićeva karizma debelo je zasjenila ostale kandidate koji su imali gotovo nikakve šanse za pobjedu. Upravo njegova popularnost ali i moć bile su trn u oku mnogih današnjih kandidata. Vlast je slast, a biti gradonačelnikom Zagreba neće biti nimalo slasno. Vladajući populistički, darujući šapom i kapom, te ulažući u mastodont projekte, Bandić nas je zadužio. Zadužio je brojne generacije Zagrepčana koje će pamtiti i otplaćivati njegova brojna djela.

Može li se novi gradonačelnik/ca nositi s egzodusom dugo čuvanih kostura u ormaru? Zagreb čeka na obnovu. Može li novi gradonačelnik/ca pokrenuti brzu obnovu lišenu procedura koje obično pogoduju nekim tvrtkama u suživotu sa sukobom interesa? Zagreb, koji je u financijskom neredu čije će se dimenzije tek otkrivati, traži višeslojnu rekonstrukciju. Rekonstrukciju razrušenog i devastiranog grada, rekonstrukciju proračuna, političke moći, davno obećane i kreditom ''financirane'' obnove vodovoda i infrastrukture.

Zagrebu treba netko s vizijom, idejom, ali i petljom da zaustavi nepotizam i klijentelizam. Uslijedit će kaskadno otkrivanje problema za koje će trebati volje, hrabrosti i odlučnosti rješavati ih. Jer, biti gradonačelnikom Zagreba znači upravljati proračunom kakav imaju i neke manje državice u regiji. Odgovornost je tim veća jer se Zagrepčani žele vratiti tamo gdje im je i mjesto; na vrh po razvijenosti u regiji.

Jednostavno, želimo biti najbolji kao što smo nekad i bili.

Gradovi u regiji nas šiju. Dok mi devastiramo Medvednicu žičarom, sječom šuma, gradnjom vila, s druge strane, u Beogradu planiraju gradnju metroa. U nas prometni krkljanci, tramvaji-sporovozi, raspadajuće zgrade na koje se lijepe naljepnice s imitacijom fasada, a da ne spominjem gro dobro plaćenih uhljebničkih radnih mjesta u Holdingu i gradskim upravama koje će trebati sanirati po hitnom postupku.

Zagreb sutra je Zagreb po mjeri svjetske metropole. One koja svoj jad neće skrivati iza zasljepljujućeg adventskog blještavila. Kandidati za gradonačelničko mjesto zorno su ukazivali na greške i potrebe grada. Bit će teško ispuniti očekivanja jer će prvo trebati riješiti nago-Milana potraživanja.

Zagrebu treba vratiti njegov štih, izgubljeni identitet. Osim kandidatima, bit će teško i nama glasačima. Prvenstveno, trebamo dobro proučiti sva ta novo-isplivala imena te razlučiti oportuniste, populiste i Bandićeve imitatore od stvarnih kandidata s vizijom Zagreba u 21. stoljeću. Onom vizijom koja će čuvati njegove parkove, vedute, ljepotu, ulažući u prosperitet koji ga neće uništiti ni financijski ni ''rodijački'', niti će mu oduzeti pravo da bude plav i svoj s prepoznatljivim ''Bok!'' na nasmiješenom licu.

Želimo da ga vodi netko čiji je jedini i isključivi interes – Zagreb, po mjeri Zagrepčana. Lijep, obnovljen, funkcionalan, tolerantan.

Tagovi: Milan Bandić, Grad Zagreb, Zagrebački holding, umro Bandić, beogradski metro
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE