GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?

Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KRAJ JEDNE ERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 19:41
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Umro je gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. Voljom građana vladao je čak dva desetljeća.

U jedanaest godina svog pisanja za SEEbiz nekoliko puta sam se ''opraštao'' od Bandića – političara. No, on nas je kroz šest svojih mandata iznova uvjerio u političku besmrtnost. Nažalost, smrt ne možemo pobijediti ma koliko god glasača imali iza sebe.

Nakon Bandića gradonačelnika ostao je Zagreb. Zagreb u milijardama problema. U osvit izbora za novog gradonačelnika, Bandić je širom otvorio vrata brojnim nepoznatim kandidatima za nasljednika njegove fotelje. Što god mislili o njemu kao političaru i čovjeku, Bandićeva karizma debelo je zasjenila ostale kandidate koji su imali gotovo nikakve šanse za pobjedu. Upravo njegova popularnost ali i moć bile su trn u oku mnogih današnjih kandidata. Vlast je slast, a biti gradonačelnikom Zagreba neće biti nimalo slasno. Vladajući populistički, darujući šapom i kapom, te ulažući u mastodont projekte, Bandić nas je zadužio. Zadužio je brojne generacije Zagrepčana koje će pamtiti i otplaćivati njegova brojna djela.

Može li se novi gradonačelnik/ca nositi s egzodusom dugo čuvanih kostura u ormaru? Zagreb čeka na obnovu. Može li novi gradonačelnik/ca pokrenuti brzu obnovu lišenu procedura koje obično pogoduju nekim tvrtkama u suživotu sa sukobom interesa? Zagreb, koji je u financijskom neredu čije će se dimenzije tek otkrivati, traži višeslojnu rekonstrukciju. Rekonstrukciju razrušenog i devastiranog grada, rekonstrukciju proračuna, političke moći, davno obećane i kreditom ''financirane'' obnove vodovoda i infrastrukture.

Zagrebu treba netko s vizijom, idejom, ali i petljom da zaustavi nepotizam i klijentelizam. Uslijedit će kaskadno otkrivanje problema za koje će trebati volje, hrabrosti i odlučnosti rješavati ih. Jer, biti gradonačelnikom Zagreba znači upravljati proračunom kakav imaju i neke manje državice u regiji. Odgovornost je tim veća jer se Zagrepčani žele vratiti tamo gdje im je i mjesto; na vrh po razvijenosti u regiji.

Jednostavno, želimo biti najbolji kao što smo nekad i bili.

Gradovi u regiji nas šiju. Dok mi devastiramo Medvednicu žičarom, sječom šuma, gradnjom vila, s druge strane, u Beogradu planiraju gradnju metroa. U nas prometni krkljanci, tramvaji-sporovozi, raspadajuće zgrade na koje se lijepe naljepnice s imitacijom fasada, a da ne spominjem gro dobro plaćenih uhljebničkih radnih mjesta u Holdingu i gradskim upravama koje će trebati sanirati po hitnom postupku.

Zagreb sutra je Zagreb po mjeri svjetske metropole. One koja svoj jad neće skrivati iza zasljepljujućeg adventskog blještavila. Kandidati za gradonačelničko mjesto zorno su ukazivali na greške i potrebe grada. Bit će teško ispuniti očekivanja jer će prvo trebati riješiti nago-Milana potraživanja.

Zagrebu treba vratiti njegov štih, izgubljeni identitet. Osim kandidatima, bit će teško i nama glasačima. Prvenstveno, trebamo dobro proučiti sva ta novo-isplivala imena te razlučiti oportuniste, populiste i Bandićeve imitatore od stvarnih kandidata s vizijom Zagreba u 21. stoljeću. Onom vizijom koja će čuvati njegove parkove, vedute, ljepotu, ulažući u prosperitet koji ga neće uništiti ni financijski ni ''rodijački'', niti će mu oduzeti pravo da bude plav i svoj s prepoznatljivim ''Bok!'' na nasmiješenom licu.

Želimo da ga vodi netko čiji je jedini i isključivi interes – Zagreb, po mjeri Zagrepčana. Lijep, obnovljen, funkcionalan, tolerantan.

Tagovi: Milan Bandić, Grad Zagreb, Zagrebački holding, umro Bandić, beogradski metro
PROČITAJ I OVO
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
Rekordni negativni niz eura
TRŽIŠNI SIGNALI
Rekordni negativni niz eura
KOLUMNA - Najava ECB-a da vjerojatno prekida ciklus stezanja kamatnih stopa izazvala je novi pad eura, ali i značajan rast cijena europskih dionica. U SAD-u je odjeknuo početak izlaska na berzu proizvođača čipova Arma, čija je tržišna vrijednost nakratko premašila 70 milijardi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE