GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što nam to žele ubrizgati pod etiketom cjepiva koje će spasiti svijet?

Što nam to žele ubrizgati pod etiketom cjepiva koje će spasiti svijet?
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 19:55
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Hej, što ćeš se ti cijepiti? – jedno je od najvažnijih pitanja koje se čuje u posljednje vrijeme. Nitko ne pita o plaći, mirovini ili božićnici.

Teror brojki zamijenio je teror teorija o cijepljenju. Još u bolnici razgovarao sam s nekim sestrama o cijepljenju. Gotovo sve su bile protiv iako su bile u neprestanoj ugrozi od virusa.

Kad sam podijelio SEEbizovu objavu o Perronneovoj kategoričkoj tvrdnji da je cjepivo obmana, moji prijatelji znanstvenici usprotivili su se nazivajući to glupošću. Bili za ili protiv cjepiva ono mora biti izloženo kritičkom stavu znanstvenika. Diskreditirati Perronnea koji iza sebe ima zavidnu karijeru pa i u WHO znači biti isključiv u potrazi za istinom.

Srećom, neutralni novinari to nisu. Vjerujem da je većina vas imala priliku pogledati i video s brojnim izjavama stručnjaka koji se protive cjepivu. Čudno, no i te znanstvenike koji argumentirano zbore protiv cjepiva, mainstream u sprezi s farmaceutskim lobijem pokušava diskreditirati ili ''izbrisati'' s društvenih mreža. No, to je, u ovo vrijeme kad se pokreću nezavisni portali i društvene mreže, zapravo nemoguće.

Brzina infodemije koja ide u korist obiju strane ima nezamislivu progresiju i u roku od par sati već su svi ''zaraženi'' istinom kojoj teže. Trenutno se milijarde dolara troše na cjepivo koje je već u startu bilo opasno za ljude s alergijama. Vođeni ljudskom logikom svatko od nas se pita što to cjepivo AstraZenece, Moderne ili Pfizera stavlja na prvo mjesto čudotvornog lijeka koji će spasiti cijeli svijet? Jel to amenovanje EU istinska želja da se spasi pučanstvo u Europi? Zašto nismo uzeli rusko ili kinesko cjepivo? I o prvima i o drugima znamo tj. ne znamo ništa.

Što nam se to uistinu želi ubrizgati pod etiketom cjepiva koje će spasiti svijet? Perronne nas, kao i brojni znanstvenici lišeni utrke za zaradom, upozoravaju na genske manipulacije, brzinu odobravanja cjepiva upitne ljekovitosti, mali broj testiranja i kratak vremenski rok da bi se uopće moglo znati kakve su nuspojave na čovjeku. Ne zaboravimo da se zbog brzine pronalaska cjepiva ono nije testiralo na životinjama. Apsolutna je istina da krajem 2020. godine čovjek postaje zamorcem za više ciljeve onih koji će na red doći tek kad cjepivo bude sigurno.

Jedna od znanstvenica tvrdi da se cjepiva za razne koronaviruse istražuju već više od dva desetljeća no da nema nikakvih rezultata, a da su posljedice istraživanja na životinjama užasne i opasne za čovjeka. U Hrvatskoj većina zdravstvenih djelatnika ne želi se cijepiti ni protiv gripe. Navodno imamo slobodu izbora cijepiti se ili ne.

Čak 120.000 doza čeka svoje buduće vlasnike. Mudri narod već sad zbori da će pričekati s cijepljenjem dok prvim budalama ne prođe pola godine, pa da vide ima li kakvih nuspojava.

E sad, što ako prvi kontingent ima placebo ili ''čistu'' dozu pa kad prođe pola godine svi navalimo na ovu RNA gensku terapiju? Iskreno, dok sam bio u Dubravi pristao bih na bilo što pa makar mi i Trump uštrcao ''Čarli''. Najveće pitanje od svega je zašto su zakoni postavljeni tako da bez natječaja, pod slobodnim izborom dobavljača, zdravstvo može promptno nabavljati cjepiva, medicinska pomagala, potrepštine i sl.? Ako je ovo ''rat'' s pandemijom, imamo li onda legalizirano ratno profiterstvo? Velika stavka u svemu jest egzaktna deklaracija sastava cjepiva.

Na to, svi mi koji ćemo slobodnom voljom odlučiti o uzimanju cjepiva, imamo pravo! Što ukoliko cjepivo sadrži elemente koji se protive nekom vjerskom, moralnom, etičkom svjetonazoru? Krši li se tako naša osnovna sloboda pod egidom: ''Budite odgovorni, cijepljenje je slobodan izbor?'' Što ukoliko se ne cijepimo? Hoćemo li imati ograničeno kretanje ili žutu vrpcu oko miške?

Vlada je promptno nabavila cjepivo da bi spasila živote. Što ukoliko to cjepivo pokaže drugu ćud pa kao nuspojava uslijede brojne deformacije, bolesti ili smrti? Tko će tada preuzeti odgovornost na koje se pozivaju? Radi se o utrci za milijardama te o cjepivu kojeg još godinama ne bi trebalo biti na tržištu zbog pomnog ispitivanja. Lako je preuzeti zasluge za uspjeh. Smije li se ''cjepivo u dobroj namjeri'' abolirati od odgovornosti za eventualno nesagledive posljedice?

Govori se o transparentnosti, no nitko ništa ne zna. Cijepit će se stariji od 65 godina, kronični bolesnici i korisnici domova za stare i nemoćne, te tko zna tko još. Nekako se ''zaštićuje'' sve one neproduktivne društvene skupine koje troše proračun i urušavaju mirovinski sustav. Kao da gledamo remake ''Loganovog bijega'' u režiji Svjetske zdravstvene organizacije. Hoću li se cijepiti?

Hoću, pod uvjetom da mi u maniri CSI Las Vegas laboratorija u nanometar iznesu sastav cjepiva te da proizvođač, ali i državni nalogodavci preuzmu odgovornost za cjepivo koje mora biti u skladu s mojim vjerskim, moralnim i etičkim svjetonazorom.

Tagovi: Christian Perronne, cjepivo protiv koronavirusa, Moderna, Pfizer, AstraZeneca, gripa, koronavirus, Covid-19, rusko cjepivo, kinesko cjepivo
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE