GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stožer za nebuloze

Stožer za nebuloze
MALTRETIRANJE UGOSTITELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 19:29
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Stožer civilne zaštite donio je nove mjere za ugostitelje. Stožer se s tim mjerama potvrdio kao Stožer za nebuloze.

Dopustivši da zbog novih pozitivnih trendova restorani mogu primati goste i u zatvorenim prostorima, a kafićima ne, Stožer je brzopleto osudio mnoge ugostitelje na bankrot. Popuštanjem mjera omogućeno je da gosti napokon jedu toplu janjetinu bez garnirunga s muhama, osama i inim beštijama.

Nasuprot tomu, vlasnici kafića mogu jesti g...a. Stožer je novim mjerama lucidno potaknuo konfliktnu situaciju među ugostiteljima. No, trik im je jeftin i ekipa će se zasigurno zajednički boriti protiv gospodarski suicidalnih mjera.

Ustraje li Stožer na svojim ludorijama koje je danas urnebesno pokušala objasniti Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, vlasnici kafića se neće moći adekvatno pripremiti za nadolazeću sezonu. Dok je Stožer bez računica jer im plaća uredno sjeda na konto, ugostiteljima je svaka kuna itekako važna i ne mogu se kockati s potragom za sezonskom radnom snagom kad je na domaćem tržištu gotovo ni nema.

Mnogi od njih na piće će moći pozvati tek gologlave kamatare koji će na terasu sjesti i pričekati redovnu mjesečnu ratu. Bit će slomljenih koljena no i slomljene ekonomije. Božinović i kompanija, meketavom zabrinutošću čine sve da po ubrzanom receptu dovedu sve na prosjački štap. Budući je u Europi velik broj cijepljenih, a Hrvatska postaje sigurnim odredištem, očekuje se veliki broj gostiju na Jadranu.

Već vidim Božinovića i Capaka kako trčkaraju po plažama servirajući gostima koktele i nutkajući ih kuhanim kukuruzom. Neodlučnost Stožera potakla je ''sezonce'' na prekvalifikacije.

Kako sezonci kreću već s lipnjem, a mi imamo stožerne restrikcije, ugostitelji će biti prinuđeni potražiti ''last minute'' rješenja. Naime, sve veći broj agencija za strane radnike u Hrvatskoj nudi ugostiteljske radnike iz Ukrajine, Indije, Filipina, Tajlanda…i to za najnižu plaću. U takvoj konkurenciji u kojoj domaći radnik ne želi staviti ni led u čašu za neto plaću od 5.000 kuna, Stožer je svojim postupcima otvorio novi eldorado za siromašni dio Azije.

Bogu hvala da jest, jer bi inače u Hrvatskoj ostao živjeti tek Stožer, i to na terasi jer su si zabranili sjesti u zatvoreni prostor. Iako, nakon svih svojih odluka, određeni zatvoreni prostor bi im idealno legao, na nešto duže vremensko razdoblje.

Fotografija: Slavko Midžor, Pixsell

Tagovi: otvaranje kafića, zabrana rada kafića, Ivana Pavić Šimetin, Davor Božinović, Krunoslav Capak, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE