GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve je više znakova: Tržišta su već dosegnula dno

Sve je više znakova: Tržišta su već dosegnula dno
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 10:29
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Kad dolar jača, svijet pati, kaže financijska mudrost. No, vrijedi i obrnuto te se posljednjih dana na financijskim tržištima osjeća optimistično ozračje dok dolar slabi.

Upozorenja da su razvijena gospodarstva na rubu recesije donekle su splasnula. Čini se da čak ni inflacija, koja je (barem u eurozoni) u lipnju dosegnula gotovo 10 posto (nezamisliva brojka prije samo godinu dana), više nije toliko problematična. Sutra će se sastati Europska središnja banka, a tržišta novca predviđaju s više od 50 posto vjerojatnosti da će povećati kamatnu stopu ne samo za 25, već i za 50 baznih bodova. U tom svjetlu možemo razumjeti i jačanje eura. Ako je europska valuta prošli tjedan nakratko bila ispod pariteta s dolarom, jučer je premašila vrijednost od 1,025 dolara, a tradicionalno je slabljenje dolara praćeno rastom cijena dionica.

Pogotovo na Wall Streetu, utorak je bio snažno pozitivan. Sva tri glavna indeksa ojačala su oko 2,5 posto. Poskupjele su uglavnom bankarske (Goldman Sachs: +5,5%) i tehnološke dionice, no s druge strane dionice IBM-a pale su za šest posto, jer je kompanija smanjila procjenu očekivanog novčanog toka.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq sada su iznad svojih 50-dnevnih pomičnih prosjeka prvi put od travnja. Postoji određena nada da su tržišta prošlog mjeseca dosegla dno, a ulagači se također klade na bolje tromjesečne poslovne rezultate američkih korporacija nego što su bili viđeni prethodnih mjeseci. Nešto manje vjerojatno sada se čini i da će Fed na idućoj sjednici krajem mjeseca podići kamatne stope za čak 100 baznih bodova.

Jamie Dimon, čelnik banke JPMorgan Chase, međutim, upozorava da su pred nama teška vremena. Dimon napominje da je tržište rada u dobrom stanju, ali potrošnja ostaje visoka. Ali zatim je naveo nekoliko čimbenika rizika:

"Geopolitičke napetosti, rat u Ukrajini sa svojim utjecajem na tržišta energije i hrane, visoka inflacija, pad povjerenja potrošača, neizvjesnost o utjecaju viših kamatnih stopa i kvantitativnog stezanja bez presedana na globalnu likvidnost , a sve će to prije ili kasnije imati negativan učinak na gospodarstva", upozorio je u najnovijem tromjesečnom izvješću JPMorgan Chasea.

Ipak, početak ljeta donio je oporavak tržištima dionica, ali i kriptovaluta pa će većina investitora ipak s manje rana na ljetni odmor.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE