GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve oči uprte u rezultate Nvidije

Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2024 / 07:59
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.

Dow Jones je ovoga tjedna prvi put u povijesti prešao granicu od 40 tisuća bodova.

Optimizam ne jenjava, ali se temelji na svježim podacima o kretanju inflacije i uvjeravanju guvernera Feda Jeromea Powella da Fed ove godine više neće dizati kamate. Ako je tako, onda je ciklus stezanja kamatnih stopa Feda završio lani u srpnju, a od tada je S&P 500 indeks, koji najbolje oslikava raspoloženje na Wall Streetu, već dobio 17 posto. U razdoblju od godinu dana nakon posljednjeg povećanja kamata, rast S&P-a u prethodna dva slučaja bio je jednako visok: 2019. čak 30%, a 2006. 16%. Indeks S&P 500 već je devet posto viši nego što su analitičari Wall Streeta očekivali krajem ove godine u prosinačkom istraživanju.

Elitni Dow Jones u petak je trgovački dan prvi put završio iznad 40 tisuća bodova. Na tjednoj razini napredovao je peti put zaredom. Financijska tržišta sada s gotovo 70-postotnom vjerojatnošću predviđaju da će američka središnja banka u rujnu prvi put u novom ciklusu sniziti kamatnu stopu. Indeksi S&P 500 i NASDAQ također su postavili nove rekorde. Ključni podatak o travanjskoj inflaciji u SAD-u objavljen je u srijedu. CPI indeks potrošačkih cijena porastao je 3,4 posto na godišnjoj razini, a temeljni CPI (bez hrane i energije) porastao je 3,6 posto, najsporije od travnja 2021.

Sada je na potezu Nvidia. Programer čipova bitnih za usluge umjetne inteligencije u srijedu će izvijestiti o poslovnim rezultatima za tromjesečje između 1. veljače i 1. svibnja. Predviđanja su visoka: očekuje se rast prodaje od 251 posto, dobit od čak 425 posto.

Podsjetimo, bilo je to prije tri mjeseca kada je Nvidia objavila poslovne rezultate od 1. do 31. studenog. siječnja, impresioniran. Tromjesečna dobit skočila je 769 posto u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući novom H100 čipu podatkovnog centra. Dionice su skočile u nebo, tržišna vrijednost tvrtke premašila dva trilijuna dolara, a Goldman Sachs je napisao: ovo je najvažnija dionica na svijetu!

Tagovi: nvidia, goldman, kamate, inflacija, dow jones, wall street
PROČITAJ I OVO
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
VISOKI PRINOSI
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
KOLUMNA - Budući da su njujorške burze na krilima dionica AI kompanija poput Nvidije koje postavljaju rekorde i hvale se visokim dugoročnim prinosima, razumno je zapitati se koliko ovo još može trajati. Hoće li sljedeće desetljeće biti jednako profitabilno?
Rekordna globalna zaduženost
DUG
Rekordna globalna zaduženost
KOLUMNA - Stara burzovna mudrost kaže da ima smisla prodati dionice u svibnju i vratiti se na tržište na jesen. No ove godine takva taktika za sada ne pali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE