GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice

Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 09:00
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?

Indeksi u New Yorku u utorak su više-manje stagnirali (Dow Jones je ojačao 0,3 posto), ali su prethodno dva dana zaredom lijepo rasli, što se posebno odnosi na tehnološki Nasdaq, koji je, primjerice, u ponedjeljak uglavnom zahvaljujući dobrim rezultatima sektora poluvodiča porastao je za daljnjih dva posto.

U tijeku je oporavak dionica koje su prošle godine najviše izgubile, ponajviše tehnoloških. Da vam osvježimo pamćenje, prošla je godina bila prvi put od 2008. da su Apple, Amazon, Google i Microsoft pali (sve četiri dionice) i sve su izgubile više od S&P 500. Mnogi ulagači koji su još uvijek uglavnom u novcu iz opreza, brzi siječanjski rast tehnoloških dionica (kao i dionica iz drugih sektora) sada iznenađuje i prilično su nervozni jer su nekako htjeli još jedan veliki pad prije nego što su odlučili hrabrije "aktivirati" svoj novac.

Ulagače u fond ARK Innovation, kojim upravlja Cathie Wood, također vesele snažni pozitivni trendovi u cijenama tehnoloških dionica. Ovaj je (nakon prošlogodišnjeg pada) već dobio 22 posto svoje vrijednosti od početka siječnja i mogao bi postaviti rekord rasta u jednom mjesecu siječnja (rast od 26 posto). Prošle su godine tehnološke dionice (a s njima i ARK Innovation) posebno stradale od najvećeg skoka kamata u posljednjih 40 godina, a nedavno ih čak ni nove najave otpuštanja ne mogu održati na životu. Nakon Microsofta, Amazona, Mete i Alphabeta, da spomenemo samo najvećeg, pružatelj usluge streaminga glazbe Spotify također je najavio da će otpustiti 600 ljudi, što predstavlja šest posto radne snage tvrtke.

U međuvremenu, sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata bliži se vrhuncu. Microsoft (dobit od 16,43 milijarde dolara, pad od 12 posto u odnosu na usporedno razdoblje 2021.; dionice su porasle u izvanberzanskom trgovanju) i Texas Instruments u utorak navečer, a ovaj tjedan još neke važne tvrtke (Tesla, Boeing, 3M... ). Analitičari predviđaju da će profiti kompanija uključenih u S&P 500 pasti za tri posto u odnosu na zadnji kvartal 2022., što je gotovo dvostruko više od pada u odnosu na prognozu s početka godine.

Sljedeći tjedan očekuje se da će Fed podići kamatne stope za još samo 25 baznih bodova. Održat će se i sastanak Europske središnje banke od koje se očekuje podizanje kamatne stope za pola postotnog boda (i to ponovno u ožujku). Takva očekivanja jačaju euro, koji je ovaj tjedan već dosegao 1,0927 dolara, što je gotovo 15 posto više od 20-godišnjeg minimuma dosegnutog u rujnu (0,953 dolara za euro). Kao što smo već pisali, europske se dionice također drže puno bolje od američkih jer se očekuje da će recesija u Europi (ako do nje uopće dođe) biti vrlo blaga. Topla zima odigrala je ključnu ulogu (cijene prirodnog plina već su gotovo 70 posto niže nego u kolovozu) i kraj covid histerije u Kini.

Paneuropski dionički indeks Stoxx 600 prije nekoliko je dana dosegao najvišu razinu u devet mjeseci, no posljednjih je dana ostao bez snage, iako je prosinački PMI za europodručje (za proizvodnju i usluge) pokazao povratak na područje rasta. U tri mjeseca do 24. listopada vrijednost indeksa Stoxx 600 porasla je za više od 13 posto, dok je u tom razdoblju američka burza ojačala manje od pet posto, mjereno indeksom S&P 500. Analitičari očekuju da će za ostatak godina SAD je zaostajao za ostatkom svijeta. Najnovija makroekonomska izdanja pokazuju da se američko gospodarstvo hladi, dok se slika popravila u Europi, Aziji i na tržištima u razvoju. Optimizam se proširio i na tržišta obveznica. Ove godine ukupno je izdano više od 240 milijardi eura državnih europskih obveznica, što znači rekordan siječanj.

Tagovi: big tech kompanije, Google, Alphabet, Microsoft, Meta Platforms
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE