GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko ima hrabrosti kladiti se protiv Tesle?

Tko ima hrabrosti kladiti se protiv Tesle?
NEVJEROJATAN UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2020 / 19:38
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Duhove na tržištima kapitala i dalje uznemiravaju dionice Tesle koje su već tjednima u pozitivnom ritmu.

One već vrijede 600 dolara, a samo ove godine cijena je porasla za nevjerojatnih 616 posto, iako ogroman broj investitora tvrdi da je vrijednost Tesle napuhana iznad svih granica dobrog ukusa.

Teslina tržišna kapitalizacija trenutno je približno jednaka vrijednosti zajedničke vrijednosti Toyote, Volkswagena, Daimlera, GM-a, BMW-a i Honde. No, strategija kupnje na kratak odnosno "shortanja" (ulagači zarađuju na ovoj strategiji samo ako dionice padnu) pokazala se praktički svaki put pogubnom. Analiza tvrtke S3 Partners otkrila je da su ulagači koji su "kratkovidno" shortali Tesline dionice ove godine već izgubili 35 milijardi dolara, što je brojka koja je doista nečuvena.

Za usporedbu: cijela američka zrakoplovna industrija prijavila je gubitak od 24 milijarde dolara u prvih devet mjeseci ove godine, najviše u povijesti.

Samo u studenom Teslini skeptici (koji su svoje riječi naravno potkrijepili "shortanjem" dionica) izgubili su 8,5 milijardi dolara, više od ukupnog gubitka ovog proizvođača električnih vozila između 2008. (kada je prvi put objavio poslovne rezultate) i prošle godine.

Prošli mjesec tržišna vrijednost Tesle porasla je za dodatnih 46 posto nakon što je tvrtka primljena u elitno društvo indeksa S&P 500.

Među onima koji vjeruju da bi Tesline dionice trebale pasti je i Michael Burry, kojeg znamo iz knjiga i film The Big Short i koji se prije Velike recesije uspješno kladio na kolaps američkog tržišta nekretnina. S druge strane, Goldman Sachs objavio je preporuku za kupnju i povisio cilj na 780 dolara. Napisali su da će Tesla povećati proizvodnju na 15 milijuna vozila godišnje do 2040. godine. To bi doista bio fantastičan doseg jer je, primjerice, Volkswagen prošle godine prodao 11 milijuna vozila.

Uglavnom, Elon Musk će pobru pamtiti godinu pandemije. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na burzi izazvala oko svega što ima veze s tehnologijom. Poduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Bila Gatesa i s bogatstvom koje se trenutno procjenjuje na 110 milijardi eura, kreće se prema vrhu na kojom je vlasnik Amazona Jeff Bezos.

Tagovi: Tesla, Elon Musk, Volkswagen, The Big Short, Goldman Sachs, Toyota, General Motors, Daimler, električni automobili, Jeff Bezos
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE