GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tradicionalni sektori i obveznice dobivaju na važnosti

Tradicionalni sektori i obveznice dobivaju na važnosti
STRATEGIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2023 / 08:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U nadolazećem tjednu očekuju nas novi podaci o inflaciji u SAD-u i još jedno povećanje kamata od strane Europske središnje banke (ECB).
U SAD-u, CPI, PPI i PCE podaci o inflaciji bili su viši od očekivanih u veljači, što sugerira da je inflacija postojanija nego što su se ulagači nadali. Osim toga, nedavni podaci iz SAD-a pružili su nove dokaze o dobrim uvjetima na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti u veljači je iznosila 3,4 posto. Kao rezultat toga, ne čudi da je maloprodaja u SAD-u u siječnju porasla za 3 posto. Neki članovi američke središnje banke (Fed) već su izrazili mišljenje da bi povratak na povećanje kamatnih stopa od 50 baznih bodova mogao biti opravdan. Ali gotovo svi su naglasili da je pristup kamatnim stopama "više za duže" nužniji nego ikad.

Čak je iu eurozoni inflacija u veljači bila viša od očekivane. To bi moglo dovesti do toga da radnici zahtijevaju veća povećanja plaća i pokrenuti spiralu plaća s tako jakim tržištem rada. ECB će 16. ožujka podići kamatne stope za 50 baznih bodova, a do kraja 2023. može dodati još najmanje 75 baznih bodova. PMI pokazatelji za Europu pokazuju da se gospodarska aktivnost poboljšala, dok je Europska komisija povisila prognozu rasta EU-a za 2023. na 0,8 posto.

Nakon više od desetljeća iznimno fleksibilne monetarne politike središnjih banaka, svjedočimo spektakularnom rastu kamatnih stopa u kratkom vremenskom razdoblju. To se može vidjeti u oštrom skoku američkih 10-godišnjih državnih obveznica ili 6-mjesečnog Euribora, koji je porastao s -0,5 posto na 3,45 posto u proteklih devet mjeseci. Možemo očekivati da će u bliskoj budućnosti porasti iznad četiri posto. Strategije ulaganja također će se morati prilagoditi ovom novom okruženju.

S rastom premija rizika povećat će se jaz u vrednovanju između različitih klasa ulaganja, što znači da će ponovno imati smisla tražiti diverzifikaciju u klasama ulaganja kod ulaganja u dionice. To će se postići prvenstveno povećanjem udjela obveznica u portfeljima, uz pomak u alokaciji dioničkog sektora prema tradicionalnijim sektorima gospodarstva, gdje se radi o tvrtkama sa snažnim bilancama i stabilnim poslovanjem koje isplaćuju veće dividende.

Tagovi: INVESTICIJSKA STRATEGIJA, OBVEZNICE, DIONICE, DIVIDENDA, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE