GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici

Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
AI EUFORIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2024 / 07:48
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Možda nikada u povijesti Njujorške burze nijedna dionica nije imala toliki utjecaj na cijelo tržište kao Nvidia. No nakon što je vrijednost tvrtke premašila 3 trilijuna dolara, dionice su brzo pale 10 posto.

Vjerojatno je tržište otišlo predaleko u svojoj AI euforiji (Nvidia, kao vodeći proizvođač čipova koji pokreću umjetnu inteligenciju, ubire nevjerojatne zarade), pa je logično da određena dionica koja je od početka porasla više od 180 posto godine s vremenom će stati, odnosno malo pojeftiniti, a novac se seli u druge sektore, gdje ovogodišnji rast nije jako izražen. Sektor informacijskih tehnologija na njujorškoj je burzi ove godine porastao za 28 posto, a sektor komunikacija za 24 posto. Po rastu slijedi sektor javnih usluga, ali samo s otprilike devet posto rasta, što je manje od tržišnog prosjeka: širi indeks S&P 500, koji je u četvrtak prvi put nakratko probio granicu od 5500 bodova, rastao je gotovo 15 posto ove godine.

Njujorški S&P 500 nije zabilježio pad od najmanje 2,05 posto u 377 dana trgovanja, navodi CNBC. Najduži je to niz od financijske krize, a optimizam se temelji na dobrim makroekonomskim podacima i ohrabrujućim profitima kompanija, posebice onih u pozadini kojih stoji umjetna inteligencija. Indeks straha VIX, koji se izračunava na temelju kretanja na terminskim tržištima, nedavno je skliznuo na najnižu razinu od studenog 2020., trenutna vrijednost mu je dobrih 13 bodova. Nemoguće je reći koliko će ovo mirno razdoblje trajati, ali je jasno da neće biti ovako unedogled.

U 2017. godini, kada je indeks S&P 500 imao samo osam dana u kojima mu se vrijednost tijekom cijele godine promijenila za više od posto, VIX je pao ispod 9 bodova. Iduće godine stvari su se promijenile, VIX je također porastao iznad 50. Deutsche Bank već predviđa da nas uskoro čeka korekcija naniže. Napominju da su upravitelji imovinom iznadprosječno izloženi dionicama, a priljevi u dioničke fondove pozitivni su već deveti tjedan zaredom, što treba promijeniti. Još jedan čimbenik koji bi mogao gurnuti indekse naniže je period zamjene, koji će se primijeniti na mnoge američke kompanije prije objave rezultata drugog kvartala.

Posljednji put - u travnju - Deutsche Bank je predviđala sličan pad indeksa, što se i dogodilo, jer je S&P 500 u sljedeća dva tjedna izgubio 4,6 posto. Dilema gdje ulagati u dioničke investicije velika je ovih dana. U New Yorku su dionice, barem tehnološke, preskupe, u Europi je gospodarski rast anemičan (PMI indeks, koji mjeri poslovnu aktivnost eurozone, u lipnju je, suprotno očekivanjima, pao, ali je ostao iznad 50 bodova oznaka koja dijeli rast od kontrakcije), a kinesko tržište, nakon znakova oporavka, ponovno tone u malodušnost. Od sredine svibnja kineski indeks MSCI izgubio je gotovo desetinu vrijednosti. Kriza nekretnina se produbljuje, potrošnja ostaje neuvjerljiva, profiti poduzeća ne rastu kako su se analitičari nadali. Unutar MSCI China indeksa to je već jedanaest uzastopnih kvartala kada su dobiti bile niže od prognoziranih (u prvom kvartalu za 3,5 posto).

Na početku ove godine optimizam da će se dobit oporaviti privukao je kapital natrag na kineska tržišta dionica, no entuzijazam se brzo ohladio. Podatak da će kineske tvrtke ove godine imati prosječnu dobit nižu za više od šest posto ne zvuči ohrabrujuće, pogotovo kada cijela azijska regija ima planirani rast dobiti od 1,6 posto (MSCI Asia), a još veća očekivanja imaju Indija i Japan . Ulagači su također u devet dana do četvrtka s kineskog tržišta povukli imovinu vrijednu pet milijardi dolara, kada su odljevi zabilježeni gotovo svakodnevno.

Tagovi: nvidia, microsoft, deutsche bank, naSDAQ, Wall street, vix
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE