GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U koje dionice iz sastava CROBEX-a je najrizičnije investirati?

U koje dionice iz sastava CROBEX-a je najrizičnije investirati?
INVESTICIJSKI SAVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 10:14
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Danas smo vam odlučili donijeti pregled rizika ulaganja sastavnica CROBEX-a, s podacima u zadnje 3 godine, odnosno prije COVID-19.

Za izračun rizika odlučili smo izračunati standardnu devijaciju dnevnih promjena cijena sastavnica CROBEX-a. To bi se moglo smatrati pokazateljem rizika, budući da sama standardna devijacija implicira disperziju, u ovom slučaju, cijene, od neke srednje vrijednosti. Drugim riječima, što je veća standardna devijacija, veća je volatilnost cijene dionice u usporedbi sa srednjom cjenovnom točkom. To bi značilo da su poduzeća s najvećim standardnim odstupanjima ujedno i poduzeća koja doživljavaju najveću volatilnost, a time i rizik, te se kao takva standardna devijacija može koristiti za mjerenje rizičnosti ulaganja u dionice, pišu analitičari InterCapitala.

Naravno, s obzirom da promatramo hrvatsko dioničko tržište koje je samo po sebi prilično malo, ali isto tako, promatramo neke od najlikvidnijih kompanija na ZSE, ali i neke od manje likvidnih kompanija. Što to znači? Tvrtke s manjom likvidnošću bit će inherentno rizičnije, jer ne samo da je njihov bid/ask veći, nego nije potrebna ista količina novca da bi se utjecalo na njihova kretanja cijena, u oba smjera. Ovi se problemi mogu smanjiti, naravno, povećanjem broja investitora koji ulažu u određenu dionicu, ali i smanjenjem raspona ponude/prodaje, što se može učiniti angažiranjem market makera.

Najveće standardno odstupanje od srednje cijene zabilježio je Jadroplov od 4,8 posto. Zabilježili su prosječni bid/ask spread u promatranom razdoblju od 3,6%, te prosječni dnevni promet od 6,2 tisuće eura. Naravno, uzimanje u obzir podataka o trgovanju ne bi imalo previše smisla, jer se radi o stvarnoj tvrtki s poslovnim rezultatima, kako pozitivnim tako i negativnim. Jadroplov se bavi pomorskom industrijom, a u najmanju ruku, pomorska industrija se zadnjih nekoliko godina nalazi u vrtlogu (o čemu više možete pročitati ovdje). Slijedi Ingra koja bilježi standardnu devijaciju od 3,7%, uz prosječni bid/ask spread od 3,3% u tom razdoblju i prosječni dnevni promet od 12,3 tisuća eura. Slijedi ih Brodogradilište Viktor Lenac sa standardnom devijacijom od 3,3%, prosječnim Bid/Ask spreadom od 2,5% i prosječnim prometom od 7,2 tisuće eura.

Opet, što nam ovi podaci mogu reći? Izvan događaja koji utječu na same tvrtke i njihove poslovne rezultate, tvrtke koje imaju veće raspone ponude i potražnje automatski zahtijevaju (veći) kapital za kupnju istih količina dionica u usporedbi s tvrtkama s manjim rasponima ponude i potražnje. Razlog je dvojak; prvo, tvrtke koje imaju niže raspone ponude/traženja obično imaju više investitora voljnih kupiti/prodati veću količinu dionica, te je kao takva razlika u cijeni između ove dvije strane manja. Također, ako govorimo o najlikvidnijim tvrtkama na burzi, one imaju market makere koji dodatno smanjuju spread.

Za tvrtke s višim rasponom ponuda/traženja, čak i kada vi kao investitor vjerujete da jedna od tih kompanija ima potencijal, tada morate povisiti cijenu više nego da su raspon i broj ponuđenih dionica veći. Slična situacija ako smatrate da u tvrtku više nije moguće investirati i želite prodati svoju poziciju. To je vidljivo i ako pogledamo prosječni promet dionica, one s najvećom standardnom devijacijom imaju u prosjeku i manji dnevni promet, što opet implicira da nije potrebno puno novca da se cijena dionice pomakne. Naravno, ovdje ne treba zaboraviti posljednju stvar, cijena dionice tvrtke također ima svoj utjecaj, jer ulaganje u dionicu vrijednu 10 ili 100 eura čini razliku, posebno za male ulagače.

S druge strane, od kompanija s najnižom standardnom devijacijom imamo HT s udjelom od 0,9 posto, a slijede Adris (pref.) s udjelom od 1,2 posto, Zagrebačka banka i Atlantic Grupa s udjelom od 1,3 posto. Prosječni bid/ask spread HT-a u tom je razdoblju iznosio 0,87%, uz prosječan promet od 167,6 tisuća eura. HT također ima market makera koji smanjuje bid/ask spread. Slična je priča i s Adrisom i Atlantic Grupom, dok ZABA, iako nema market makera, također ima stvarno mali free float dionica, što znači da čak i kada bi se trgovalo svim raspoloživim dionicama odjednom, promjena ne bi biti toliko značajan.

Sve nam ovo može pokazati da je rizik inherentno povezan s likvidnošću dionice, cijenom, a posebno cjenovnom premijom koju morate platiti za veće raspone ponude/traženja. Mali broj investitora u dionicama također utječe na rizik, no najveći rizik su upravo sama kretanja cijena koja se mogu dogoditi ako netko odluči kupiti/prodati veliku količinu manje likvidnosti i nižeg udjela prometa. Kao takvi, osim svih problema s kojima se suočavaju tvrtke koje povećavaju rizik, poput poslovnog i makroekonomskog okruženja, rezultata tvrtki, i investitori u Hrvatskoj također se suočavaju s povećanim rizikom ulaganja u dionice s zbog gore navedenih razloga.

Ovdje zapravo dolazimo do paradoksa; Ono što bi stvarno smanjilo rizik ulaganja na ZSE bio bi veći broj ulagača, posebice malih. A male ulagače teško je privući kada je rizik visok.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, Jadroplov, Ingra, Viktor Lenac, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE