GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Univerzum traga u beskraju

Univerzum traga u beskraju
DVIJE GODINE OD ODLASKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 19:29
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Dvije su godine otkako nas je napustio. Teško je ne ući u patetiku kad pišeš o Oliveru.

Slušam ''Romancu'' i one divne riječi ''Uvik kad san s tobom, ja san ka i dite…'' Bio je mlad kad je pjevao tu pjesmu. S trideset godina uvjerljivo nam je svjedočio o prolaznosti života, a o vječnoj Ljubavi u kojoj si uvijek mlad, pa i kad godine ispune tu boršu života, dovoljno mlad da okusiš strast žene koja te vraća u zaborav na ''kose side''.

Gledam njegovu fotografiju mladca s početka karijere i ne vjeruješ koliki opus je uspio ispisati u svojih dušom ispunjenih sedamdeset ljeta. Tražio je kvalitetu i tu je bio beskompromisan. Tvrdoglav, ali široke duše, surađivao je s mnogima s kojima je otpjevao legendarne duete. Oliver je bio izazov mnogim tekstopiscima. Nema onog koji nije sanjao da mu Oliver otpjeva pjesmu pa makar i na nekom obiteljskom okupljanju u Veloj Luci.

Nekoliko mjeseci prije no što je ''more postalo njegov trag u beskraju'' poslao sam tri teksta na uvid ni ne znajući koliko mu je teško. Navodno su mu se svidjeli. Tražio je tekstove o životnom miru, spokoju, zadovoljstvu. Naviknuti na melankoniju dalmatinske šansone, zbog njegovih pjesama svi smo poželjeli da nam je čakavština urezana u govor pa da i mi stvaramo svevremene pjesme prepune emocionalne ekspresije. I taj dalmatinski dijalekt koji je baštinio, kao i maestro Ljubo Stipišić - Delmata, nepokoriv u jezičnoj asimilaciji, bio je izvorište njegove snage koja je snažila sve nas.

Ta dijalektalna ekspresija hrvatskog jezika nije nas uokvirila u puritansku sliku hrvatske glazbe već je, raširena kroz dijasporu te razumijevanju u regiji, poučavala sve one s dušom zaboravljenim arhaičnim izrazima koji polagano hlape iz svakodnevice dok se busamo poznavanjem engleskog kao globalnog jezika koji pomalo preuzima primat. A Oliver je pjevao i Francuzima, Englezima i Nijemcima na materinjem jeziku jednako ih snažno dirnuvši u iskonsku prepoznatljivost glazbe što treperi u svakoj stanici bića na ovom predivnom planetu.

Trenutak kad je ''stari morski vuk'' otpjevao zadnju notu ovog života, krenula je beskrajna simfonija u univerzumu koju je on stvorio svojim postojanjem. Veličanstveni ispraćaj kralja hrvatske glazbe s galebom na križu kampanela Sv. Duje, dokaz su njegove veličine, ali i odlaska u rajski dom velikana koji su u ovom treptaju života ispisali vječnu pjesmu na kojoj će se odgajati mnoge generacije koje ih nisu poznavale.

O Oliveru i Vi i ja možemo nagađati kakav je bio čovjek. Mogao sam pitati Gelu ili Bjelinskog, ili poznatog tekstopisca Slobodana Miševića koji mu je napisao bezvremeni hit ''Ti si moj san, zvijezdo daleka'', no nisam. Današnji dokumentarac o njemu na HRT 1, i koncertno Sjećanje na Olivera Dragojevića na MaxTv-u neka budu prelijepa priča o velikom čovjeku i umjetniku. A mi, mi možemo biti presretni jer je u nama otvorio univerzum traga u beskraju.

Tagovi: Oliver Dragojević, Ljubo Stipišić, Zdenko Runjić, Krešimir Butković, Ante Gelo, Bruno Bjelinski, Slobodan Mišević
PROČITAJ I OVO
Šaolin je ponovo napao
BRENDIRANJE ŠAOLINA
Šaolin je ponovo napao
KOLUMNA - Šaolinski kungfu čuven je po svojim legendarnim, često visoko teatraliziranim te filmski mitologiziranim stilovima borbe. Stilovi tigra, leoparda, ždralova i zmija – sve to odlično i humoristično uokvireno u filmovima o Kung fu pandi.
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
USPJEH MIMO DRŽAVE
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
KOLUMNA - Ovaj primjer će povući mnoge hrvatske ''šmokljane'' da u svojim ''garažama'' stvore start-up platforme pretvarajući Hrvatsku iz potencijalnog ''servera'' u potencijalnu tvornicu igara, softvera, deficitarnih programa i stručnjaka.
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
EU-RUSIJA
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
KOLUMNA - Rusiju treba potaknuti na transformaciju – kroz inkluzivnost, dijalog i strateške kompromise. Problem je izrazito težak i nema jedinstvenog rješenja ili kalupa.
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
IZ STRUČNOG KUTA
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
KOMENTAR - Što se tiče preporuka u ovom trenutku, najbolja bi bilo revidiranje tendera što bi omogućilo kupovinu vremena, pa bi bila de facto odgoda od nekih 12 mjeseci, što se često događa u ovim poslovima.
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
ODNOSI SNAGA
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
KOLUMNA - Imperativ potpisivanja sporazuma prije isteka godine uvjetovani su ne samo američkim izborima i vjerojatnim pogoršanjem odnosa između Kine i SAD-a bez obzira na pobjednika, već i činjenicom da EU zbog gubitka povjerenja u Washington nastoji pronaći svoj modus operandi u odnosima s velikim igračima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE