GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet bitcoina: Je li tek započeo dugoročni bikovski trend?

Uzlet bitcoina: Je li tek započeo dugoročni bikovski trend?
KATAPULT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2021 / 16:58
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Zbog rastuće prijetnje inflacije, cijene zlata su prošle godine porasle za 25 posto, ali to je ništa u usporedbi s rastom bitcoina, kojeg neki zovu i digitalnim zlatom.

Vrijednost bitcoina lani je uzletjela 300 posto i konačno postavila rekord čak i u usporedbi sa zlatom. U petak je cijena bitcoina dosegla 15,4 zlatne unce i tako premašila vrijednost iz prosinca 2017. U dolarima je rekord pao sredinom prosinca, kada je bitcoin prvi put trebalo platiti više od 20 tisuća dolara. No, nagli rast nije prestao, samo dva tjedna kasnije - jučer u 13.20 - pala je granica od 30 tisuća dolara, a za nekoliko sati još 31, 32 i 33 tisuće dolara.

Potražnja za bitcoinima ne jenjava, sve je više onih koji ne vjeruju u klasičnu valutu, ali bitcoin prepoznaju kao dobrog čuvara vrijednosti. Ponuda je sve ograničenija, jer se sve više investitora kladi na strategiju "držanja" i ne žele prodavati bitcoin unatoč iznimnom rastu, FOMO efektu ili strahu od investitora prije nego što propuste priliku također moraju biti uzeti u obzir.

Godina 2021. bit će slična 2017. godini, a cijena bitcoina porast će puno više nego danas.

Činjenica da su se prošle godine igri pridružili i PayPal, CashApp i slične važne financijske tvrtke, dodatno je ojačala ulogu bitcoina u financijskom svijetu. Tržišna kapitalizacija već se popela na više od 600 milijardi dolara (među svim kriptovalutama BTC već ima 72 posto udjela). Slijedi li sličan slom kakav smo doživjeli prije tri godine, ili je ovaj put priča drugačija? Mišljenja su, naravno, podijeljena.

Većina analitičara procjenjuje kako dugoročno bikovski trend tek započinje. Razne tvrtke, fondovi i svjetski poznati investitori i milijarderi poput Grayscale Bitcoin Trust, Block.one, MicroStrategy, Ray Dalio i drugi, također podržavaju "Rat Poison Poquaed", kako je bitcoin imenovao poznati Warren Buffett 2018. godine, se nije pokazao pogrešnom investicijom. Godina 2021. bit će slična 2017. godini, a cijena bitcoina porast će puno više više nego što je danas ".

"Vrlo je vjerojatno da će imovina na kraju preći 100.000 dolara po novčiću", napisao je u subotu u e-poruci Sergey Nazarov, suosnivač Chainlinka, globalnog blockchain projekta.

"Ljudi godinama neprestano gube vjeru u svoje valute, a monetarna politika koja je posljedica ekonomskog utjecaja koronavirusa samo je ubrzala ovaj pad", dodao je.

Više konkurentskih kriptovaluta koristi sličnu tehnologiju. Drugi najveći Ethereum zaradio je 2020. godine nevjerojatnih 465%, a u subotu je porastao za gotovo 7%.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, tržište valuta, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE