GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velepošast u hrvatskom jezičnom prostoru

Velepošast u hrvatskom jezičnom prostoru
SILOVANJE JEZIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 19:29
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Velepošast je ovih dana zahvatila hrvatski jezični prostor.

U ugrozi od stranih jezika valja nam pokrenuti pročišćivače tuđica da bismo u ova teška vremena izbjegli usud pretvorbe hrvatskog u apokaliptičnu jezičnu grdosiju kojom se na mala vrata želi ugurati engleština ne bi li se uništio mukom očuvani hrvatski pravopis što se jedvice brani, ne od stoljeća sedmog već od novosadskog pravopisa. I dok oksfordski rječnik evoluira u svojoj novovalnoj eksploziji tvorenica, hrvatski čistunci su rekli Ne! ovoj velepošasti što ugrožava normalnu komunikaciju (povezanost?) među Hrvatima.

Stoljećima nas satiru germanizmi, talijanizmi, mađarizmi, turcizmi, a anglizmi najviše od svega. U hiperprodukciji novih postignuća, hiperprodukcija novih naziva. Valja nam pod hitno otvoriti Ministarstvo čistog hrvatskog jezika da nam on ne bi završio na disajniku. Na ovom raskružju, gdje se svi vrtimo u krug, treba pod hitno pronaći pravac prema izlazu iz pravopisne ugroze. Sve ove krizne latinizme po kratkom postupku pohrvatiti. Nema nam druge nego Marulića, Hektorovića, Držića, Zoranića... pomno iščitavati te uz sabor stručnjaka vratiti hrvatski jezik na izvorne postavke, onaj iskonski govor u kojem Tuga i Buga rasuđuju jel bolje krenuti prema Maslenici ili se odmah spustiti niz Vratnik pa točat noge u modrini mora.

Al' društvostaj nam je svima dao vremena da poradimo na sebi. Iako se sad procjepljujemo neodgovarajućom rječicom, nikako da se cijepimo od hladne atlantske bojišnice, fronte. Samoosama nam je zorno ukazala da su nam neophodni ovakvi kihobrani zahvati u jeziku jer nam je, jadan, obolio od subolesti. Nažalost, međumrežje nema tu sigurnost brzoglasa, a i hodoglas je, zbog svoje izlozenosti međumrežju, pod ugrozom od brojnih pošasti.

Ova velepošast nas je konačno dovela k svijesti da budemo odgovorni spram hrvatskog jezičnog blaga. Podržimo zbirnike hrvatskih riječi, tvoritelje novih inačica i radujmo se prirodnoj i tečnoj komunikaciji (užasna latinska riječ) prije no što nas "iskomuniciraju" ugnjetavači sa Zapada. U čarapi (turska nepogoda) se ne drži novac, a riječ za čovjeka.

Mladi bolje govore engleski od hrvatskog. U godini čitanja naučimo hrvatske građane hrvatskom jeziku da ne bi sve završilo na ovoj zajedljivoj opasci iliti ironiji života hrvatske jezične baštine što snuje na jastuku (!) čistog govorništva. Uzgred, bilo bi uputno da netko od naših utjecajnika širi hrvatsku riječ na brzopisu (Instagram) ili brzosliku (TikTok) pa da se proširi i na regiju.

Tagovi: velepošast, hrvatski jezik, pandemija, Instagram, TikTok
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE