GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki izazov za ECB: Cijena duga raste, potražnja za robama pada

Veliki izazov za ECB: Cijena duga raste, potražnja za robama pada
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2022 / 20:35
Autor: Josip Jurić
KOLUMNA - Na sastanku u lipnju Europska središnja banka je najavila da će dovršiti neto kupnju sredstava u okviru svog APP programa od 1. srpnja 2022. te da namjerava podići ključnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova tijekom ideućeg mjeseca.

Američki Fed, koji ovog mjeseca više nije kupac, već neto prodavatelj obveznica, vjerojatno će sljedećeg tjedna povisiti kamatne stope za još pola postotnog boda, slično se očekuje u srpnju.

Koliko će se središnje banke čvrsto držati svojih predviđanja pooštravanja politike, posebice ECB, doista ćemo vidjeti u budućnosti. Rat u Ukrajini, kineska blokada i pooštravanje monetarne politike zasigurno će smanjiti potražnju, posebice u Europi i Kini. Kina je u posljednja dva desetljeća pridonijela globalnom gospodarskom rastu.

U razdoblju 2015.-2019. prosječna cijena nafte bila je ispod razine od 70 dolara po barelu, danas je oko 120 dolara po barelu. Dulje razdoblje nižih cijena dovelo je do nižih ulaganja u industriju, što znači da će cijene nafte vjerojatno još neko vrijeme biti snažno podržane. Istodobno, globalni robni indeks, koji izračunava Međunarodni monetarni fond, u posljednjih je godinu dana porastao za više od 140 posto. Cijene nikla i željeza samo su ove godine porasle za gotovo 40 posto. Ova povećanja slabe europske trgovinske bilance već hlade europsku potrošnju kućanstava i europsku maloprodaju, u vrijeme kada dižemo cijenu duga.

Tvorničke narudžbe pale su 2,7 posto mjesečno u Njemačkoj u travnju, što je treći uzastopni mjesec pada tvorničkih narudžbi u Njemačkoj. To se događa zbog rata u Ukrajini, visokih cijena energije i problema s opskrbom uzrokovanih kineskom blokadom. Cijene njemačkih proizvođača u travnju su na godišnjoj razini porasle za 30,9 posto, dok je njemački potrošač u istom mjesecu ohladio potrošnju, jer je maloprodaja u travnju pala za više od pet posto u odnosu na ožujak.

Ukratko, s obzirom na to da prvi znakovi rasta cijena u eurozoni već smanjuju potražnju, postavlja se pitanje dokle bi ECB trebala podizati kamatne stope i neće li ih uskoro ponovno sniziti ako će pretjerati s podizanjem na početku?

Tagovi: Europska središnja banka, Christine Lagarde, kamatne stope, potražnja, nafta, nikl, cijene roba
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE