GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora

Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 08:22
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.

Povećana volatilnost dovodi nas do važnosti posjedovanja zlata kao udjela u našem vlastitom investicijskom portfelju. Zlato nas, s druge strane, vodi do tržišnog fonda pod nazivom GLD ETF, koji prati cijenu zlata. ETF-ovima se trguje na isti način kao i dionicama.

ETF je fond koji prati određeni indeks, koji može uključivati korporativne dionice, obveznice, robu, valute ili bilo koji drugi financijski instrument. U našem slučaju, GLD ETF fond prati kretanje cijene zlata i kao takav je pogodan za kupnju onim investitorima koji žele ulagati u zlato, ili žele biti izloženi kretanju ulaganja u cijenu zlata. Dioničari nemaju izravno vlasništvo nad imovinom u ETF fondu, ali prednost ETF fondova je u tome što su zbog pasivne strategije ulaganja opterećeni nižim troškovima upravljanja i stoga su naknade za ETF fondove obično puno niže nego za investicijske fondove, s često veći prinosi. ETF-ovi su također obično likvidniji od investicijskih fondova, jer imaju kraće razdoblje namire.

GLD ETF najveći je EFT zlatni fond na svijetu, visokolikvidan je vrijednosni papir i opterećen je relativno niskim godišnjim ukupnim troškom od 0,4 posto ulaganja. To je vrijednosni papir koji nudi vrlo dobru izloženost cijeni zlata uz relativno nisku cijenu i, s obzirom na trenutne tržišne uvjete i trenutne kvantitativne pokazatelje, preporučljivo je posjedovati ga kao dio investicijskog portfelja.

S obzirom na sve rizike ove godine, mnogi se ulagači sada okreću upravo investicijskom zlatu, jer smatraju da je prikladnim da ga malo ojačaju u svojim portfeljima.

Tagovi: zlato, cijene zlata, ETF fondovi, tržište kapitala, volatilnost, GLD ETF
PROČITAJ I OVO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
POZITIVNO LJETO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
KOLUMNA - Srpanjska inflacija u SAD-u bila je niža od prognozirane, a srpanjski indeks proizvođačkih cijena također je pozitivno iznenadio. Tržišta dionica reagirala su pozitivno.
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
INVESTICIJSKE PRILIKE
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
ANALIZA - U ovim vremenima mnogi se ulagači pitaju koji su sektori gospodarstva otporniji na usporavanje gospodarskog rasta ili čak recesiju.
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE