GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini

Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2024 / 08:28
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.

S&P 500, najbolji barometar raspoloženja na Wall Streetu, ove je godine već ojačao više od 15 posto, što je najveći porast u prvoj polovici izborne godine. Jučer je postigao novi rekord od 5487 bodova. Ključni pokretač rasta je ohrabrivanje profita, posebno u AI sektoru, kao i očekivanja da će Fed prije ili kasnije početi snižavati kamatne stope, iako je taj rok sada značajno odgođen. No, sve dok visoke kamate vidljivo ne utječu na gospodarstvo (kojemu za sada ne prijeti recesija), ulagačima Fedova doktrina visokih kamata na dulje vrijeme ("više za duže") previše ne smeta.

Već prošle godine, kada je S&P 500 skočio za 24 posto (a tehnološki Nasdaq za čak 43 posto), nije nedostajalo upozorenja da je rast previše koncentriran samo na veličanstvenih sedam. Dionice Tesle su u grugačijem ritmu, od 1. siječnja njihova tržišna vrijednost srušila se 25 posto, ali s druge strane, Nvidia neumorno niže rekorde. Jučer je poskupjela dodatnih 3,5 posto (cijena je premašila 135 dolara, podsjetimo, kompanija je prije nekoliko dana provela podjelu dionica u omjeru 1:10), a cjelokupni ovogodišnji rast iznosi već 181 posto. Neki stoga kažu, malo u šali, malo ozbiljno, da je od "veličanstvenih sedam" ostala samo jedna sjajna dionica - Nvidia.

Kod Goldman Sachsa ciljana vrijednost indeksa S&P 500 za kraj godine povećana je s 5200 na 5600, a kod konzultantske kuće Evercore ISI s 4750 čak na 6000 bodova. Razlog uzlaznom kretanju prvenstveno je sve veći entuzijazam za umjetnu inteligenciju koja potiče profite američkih tehnoloških divova, posebice razvijača čipova Nvidije. Najoptimističniji analitičari čak su ciljanu vrijednost postavili na 200 dolara, iako je već jučer tržišna kapitalizacija nabujala na 3,34 trilijuna dolara i prestigla Microsoft (3,32 trilijuna) na vrhu prestižne ljestvice. Apple je treći s 3,28 bilijuna.

U Europi je zapuhao drugačiji vjetar. U američkoj banci Citi sada su neutralni prema europskim dionicama nakon što su prethodno preporučili natprosječnu izloženost. Uzrok je politički rizik koji je porastao nakon raspisivanja prijevremenih izbora u Francuskoj. Europski burzovni indeksi ovaj su tjedan oslabili nakon najvećih ovogodišnjih ovogodišnjih ovogodišnjih gubitaka nakon europskih izbora. Najviše je stradao bankarski sektor (-8%). Francuski CAC40 izgubio je šest posto, ali je sada opet u plusu, dobivši gotovo dva posto u prva dva dana ovog tjedna.

Tagovi: nvidia, tesla, microsoft, nasdaq, wall street, tržište, cac 40, francuska, macron
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE