GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street zasad presretan s Bidenom

Wall Street zasad presretan s Bidenom
PREDSJEDNIK I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 19:56
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Nakon prvih sto dana Bidenovog predsjedanja, došlo je vrijeme da se procijeni kako su se kretali indeksi na Wall Streetu u tom razdoblju - naravno u usporedbi s prvih sto dana prethodnih američkih predsjednika.

Za sada je Joe Biden u tom pogledu vrlo zahvalan predsjednik, premda je prošli tjedan bilo poprilično nervoze jer Biden posebno želi oporezivati bogatije Amerikance. U svakom slučaju, indeks S&P 500 porastao je za 24 posto od dana izbora do kraja prvih sto dana Bidenovog predsjedništva.

To je najviše u posljednjih sedamdeset godina ili najviše od Eisenhowerove vladavine. Naravno, odmah treba dodati da se radi prvenstveno o bilijunima fiskalnih poticaja (od kojih je jedan, vrijedan 1,9 bilijuna dolara, usvojen zahvaljujući njemu) i Fedovoj politici nulte kamatne stope koja prisiljava investitore da traže rizična ulaganja poput dionice, i naravno kriptovalute.

Poslovni rezultati zasad opravdavaju optimizam investitora. Sinoć su rezultate objavili Microsoft i Alphabet, a u drugoj polovici tjedna na red dolaze Apple, Facebook i Amazon. Pet tvrtki koje predstavljaju čak 40 posto tržišne kapitalizacije indeksa S&P 500.

Ulagači će također obratiti pozornost na današnji sastanak američkih Federalnih rezervi. Inflacija na razini potrošača (CPI-indeks) u ožujku je skočila 2,6 posto na godišnjoj razini, sa 1,7 posto u veljači. Očekuje se da će inflacija biti veća od 3,5% u svibnju.

Fed vjeruje da je to privremena pojava, jer je prošle godine više puta rekao da će dopustiti inflaciju iznad dva posto (prema Fedovom indeksu cijena, koji zaostaje za indeksom CPI, inflacija je za sada još uvijek ispod te granice), pa tako vrlo vjerojatno danas još neće najaviti da se razdoblje nevjerojatno labave monetarne politike polako bliži kraju.

Ipak, inflacija je tema koja će, slaže se većina analitičara, obilježiti ovu godinu, posebno u Sjedinjenim državama. U Europi ona zasad nije tema. 

Tagovi: Wall Street, Joe Biden, S&P 500, inflacija, Alphabet, Microsoft, Apple, Facebook
PROČITAJ I OVO
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
Vučić na Ljotićevom putu
SRAMOTNO
Vučić na Ljotićevom putu
KOMENTAR - Da rehabilituje Dimitrija Ljotića od Dana pobede Aleksandar Vučić bolju priliku nije mogao izabrati.
Borna Sosa nije izdajnik
NOGOMET
Borna Sosa nije izdajnik
KOLUMNA - Pakiranje Sosi samo je vrhunac svega što se događa ne samo u hrvatskom nogometu već u kompletnom hrvatskom sportu.
Postaje li bakar nova nafta?
SIROVINE
Postaje li bakar nova nafta?
KOLUMNA - U Bank of Americi ističu da su zalihe bakra najniže u posljednjih petnaest godina i da bi ga, s obzirom na trenutnu potražnju, kada globalno gospodarstvo ponovno uzima maha, bilo dovoljno samo za tri tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE