GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Walmart šalje signal o lošem stanju svjetske ekonomije

Walmart šalje signal o lošem stanju svjetske ekonomije
LOŠI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2022 / 08:14
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Američki potrošač sve je oprezniji zbog inflacije, upozorava Walmart, koji je kriv za pesimizam na financijskim tržištima.

Euro je jučer bio pod pritiskom, pao je na najnižu razinu u sedam godina u odnosu na franak.

Walmart, najveći američki trgovac na malo, snizio je tromjesečnu i godišnju procjenu dobiti po drugi put u dva mjeseca zbog rasta cijena hrane i inflacije općenito. U tekućem tromjesečju očekuje se pad operativne dobiti za 13 do 14 posto, au cijeloj godini za 11 do 13.

Dionice su jučer pale za osam posto, a velike gubitke pretrpjele su i dionice ostalih trgovačkih društava. Sve je prisutniji strah da američki kupci, koji igraju iznimno važnu ulogu u udjelu ukupnog BDP-a (potrošnja čini gotovo 70 posto BDP-a), jednostavno neće moći, suočeni s visokom inflacijom (u lipnju je 9,1 posto u SAD-u) sprječavaju klizanje u recesiju, iako su prethodni mjeseci pokazali da su u dobroj formi.

Čak i prema službenim podacima, prosječni američki potrošač sve je zabrinutiji. Indeks potrošačkog povjerenja Conference Boarda pao je treći put zaredom, skliznuvši na 95,7 bodova, što je doduše znatno iznad 25,3 boda na koliko je pao tijekom Velike recesije 2008. godine. Sudbina američkog gospodarstva također je u rukama Fed-a. Danas će završiti dvodnevna sjednica američke Uprave federalnih rezervi. Većina ulagača slaže se da će Fed podići kamatne stope za 75 baznih bodova, kao i na sjednici u lipnju. Od ožujka, kada je središnja banka započela ciklus zaoštravanja kamata, one su u tri koraka (25-50-75) porasle za 150 baznih bodova, odnosno na razinu između 1,50 i 1,75 posto, a time će kamatna stopa , prema kojem banke preko noći posuđuju novac od Feda, vratio se na razinu prije epidemije.

Morgan Stanley upozorio je da je 77 posto svjetskih središnjih banaka podiglo kamatne stope u posljednjih šest mjeseci, što je najveći postotak u posljednjih 40 godina. Drugim riječima, radi se o najkoordiniranijem ciklusu zaoštravanja monetarne politike od ranih 1980-ih. U svakom slučaju, to je jedan od važnih razloga što je prva polovica ove godine bila vrlo loša za burze (indeks S&P 500 skliznuo je više od 20 posto, najviše od 1970. godine), no srpanj je donio malo nade za preokret. Prošlog je tjedna, primjerice, Nasdaq indeks porastao gotovo sedam posto u odnosu na početak srpnja, pa je bio na putu najvećeg mjesečnog rasta od studenog 2020. No, ovaj tjedan atmosfera je opet tmurnija, Nasdaq pada gotovo dva posto jučer posto.

Tagovi: tržište kapitala, Walmart, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
VAL OPTIMIZMA
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
KOLUMNA - Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već u recesiji jer je i u drugom tromjesečju BDP pao, ovaj put za 0,9 posto (prema prvoj procjeni), na godišnjoj razini. Ali Amerikanci se tješe činjenicom da će biti u recesiji tek kada Nacionalni ured za ekonomska istraživanja procijeni da je tako.
Srpanjsko osvježenje na globalnim dioničkim tržištima
ODBIJANAC
Srpanjsko osvježenje na globalnim dioničkim tržištima
KOLUMNA - Globalne su dionice zabilježile su svoj najbolji mjesec od studenog 2020. godine, uglavnom zahvaljujući smanjenju očekivanja povećanja kamata i optimističnim tromjesečnim izvješćima tehnoloških kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE