GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaštita osobnih podataka i društvene mreže

Zaštita osobnih podataka i društvene mreže
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 20:15
Autor: Ines i Marko Krečak, Centar Feralis
KOLUMNA - Nije teško primijetiti da društvene mreže igraju veliku ulogu u životu današnjeg, posebice mladog čovjeka.

Društvene mreže postale su sastavni dio života mnogih ljudi, ali i tvrtki koje te mreže koriste za promociju svojih roba i usluga. Koriste ih svakodnevno i ima ih mnogo. Facebook je zasigurno najpopularnija društvena mreža koja ima najviše korisnika, slijede Instagram, Youtube i LinkedIn i druge.

Prihvaćanje uvjeta korištenja prvi je korak na putu prema postajanju korisnikom određene društvene mreže. Uvijete pružanja usluge rijetko se čitaju ili se čitaju djelomično i “na preskokce” a upravo u njima su objašnjene najvažnije stvari o pravilnom ponašanju i zaštiti korisnika. Tako često ne razmišljajući na što se točno pristaje kliknemo “I agree” bez da smo svjesni koliko stvarno može biti ugrožena naša privatnost.

Većina korisnika zna malo ili gotovo ništa o privatnosti na društvenim mrežama, pa se zaprepaste činjenicom da sve što su ikad napisali na internetu negdje ostaje pohranjeno ili da sadržaj koji izbrišu može i dalje postojati u pričuvnim kopijama. Osim toga, sadržaj koji ste izbrisali može se i dalje pojavljivati ako ste ga podijelili s drugima, a oni ga nisu izbrisali. Ovisno o podacima koje dijelimo moguće su razne zloupotrebe kao što je krađa pomoću informacija koje su prikupljene, lažno predstavljanje, nanošenje štete ugleda osobe i razne druge zloupotrebe, kao, primjerice, korištenje tuđih slikovnih foto materijala u erotske ili oglasne svrhe. Sve su to rizici o kojima gotovo nitko ne razmišlja sve dok se oni ne dogode. Zato je kod korištenja bilo koje društvene mreže potrebno imati visok stupanj svijesti da svaki osobni podatak koji podijelimo može biti izložen riziku od moguće zloupotrebe bilo da se radi o našoj fotografiji, podacima o školovanju, zaposlenju, obiteljskom statusu i članovima obitelji ili drugo.

No, što kad se takva zloupotreba desi? Što kad netko npr. na Facebook-u širi informacije o vama ili dijeljenjem lažnih podataka narušava vaš ugled? S vašeg profila društvene mreže preuzima fotografije i dijeli ih po drugim društvenim mrežama ili portalima? …ili je pak netko kreirao lažni profil i predstavlja se kao Vi?

Prema primjeru iz naše prakse, ukoliko podnesete zahtjev za zaštitu osobnih podataka nadzornom tijelu tj. Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) ista će vas obavijesti da je kontaktirala s ispostavom društvene mreže u Europi i „dogovorila način postupanja prilikom zloupotrebe osobnih podataka na Facebook-u“ i „da su od Facebook-a dobili linkove putem kojih im se mogu obratiti sve osobe suočene s problemima“ na njihovoj stranici. Takav link zajedno s pravilima privatnosti prosljeđuju vam kako bi se sami obratiti Facebook-u i od njih zatražili pomoć u zaštiti svojih osobnih podataka.

Gdje je ovdje GDPR?

Društvena mreža je ta koja je voditelj obrade. Pristupanjem društvenoj mreži prihvaćamo i uvjete korištenja te mreže.

U tim uvjetima uređuje se i pitanje naše privatnosti dok se pitanje korištenja osobnih podataka obično uređuje politikom privatnosti. Oboje je nužno dobro pročitati i razumjeti te ukoliko pristupamo mreži nužno je podesiti postavke privatnosti na način na koji nam najviše paše i osigurava nam najbolju zaštitu. Onda kad nam se ne sviđa to što netko može dijeliti naše osobne podatke, fotografije, komentirati naše objave, naš rad i slično potrebno je tome prilagoditi postavke koliko je to moguće ali i razmisliti koliko je učinkovita zaštita te mreže u slučaju neželjenih ponašanja drugih korisnika i želimo li uopće toj društvenoj mreži pristupiti.

Naime, to što će neki korisnik na društvenoj mreži podijeliti našu fotografiju, komentirati nas na način na koji se nama ne sviđa ili nam je uvredljiv ili pak dijeli informacije o nama a koje smo nekad sami učinili javno dostupnima nije pitanje kršenja osobnih podataka i GDPR od strane voditelja obrade tj. društvene mreže.

To je pitanje uvjeta korištenja te društvene mreže na koje smo pristali samim pristupanjem toj mreži. Pitanje kršenja osobnih podataka od strane voditelja obrade (društvene mreže) bilo bi primjerice, onda kada bi ta društvena mreža npr. Facebook vaše osobne podatke ustupila drugoj društvenoj mreži npr. LinkedIn-u bez vašeg znanja i pristanka.

Međutim, protiv osobe koja narušava vaš ugled ili zloupotrebljava vaše osobne podatke uvijek ostaje mogućnost pokretanja pravnog postupka pred nadležnim sudom kao i kaznenog postupka radi nedozvoljene upotrebe osobnih podataka.

Iz navedenog primjera iz prakse vidimo da je ostvarivanje i zaštita prava u vezi s našim osobnim podacima kada su u pitanju društvene mreže - teško ostvariva onako kako uobičajeno očekujemo i često možemo duže vremena trpjeti neželjene posljedice zbog možda na trenutak nepromišljenog ponašanja ili nedovoljne upoznatosti s pravilima te mreže. Upravo iz tog razloga ključno je upoznati se s uvjetima korištenja mreže kojoj pristupamo, i ono najvažnije - voditi računa o svim osobnim podacima koje dijelimo i činimo javno dostupnima.

Tagovi: zaštita osobnih podataka, društvene mreže, GDPR
PROČITAJ I OVO
Detektivska iskaznica i GDPR
GDPR
Detektivska iskaznica i GDPR
KOLUMNA - U sklopu eSavjetovanja o izmjenama Pravilnika o sadržaju i izgledu detektivske iskaznice privatnog detektiva, Ministarstvo unutarnjih poslova prihvatilo je zahtjev za izmjene koje je udruga Hrvatski red privatnih detektiva uputilo, uz obrazloženje Centra Feralis vezano za korištenje osobnih podataka na detektivskoj iskaznici.
Gdje su nestale pare?
KORUPCIJA
Gdje su nestale pare?
KOLUMNA - Sanader je optužen, višak imovine mu je otuđen, a kofere je pojela maca. Jako gladna maca. Možda ih jednom pronađemo kao arheološki artefakt na nekoj hrvatskoj arheološkoj iskopini negdje u, recimo, Kozarčevoj. Tko zna.
Dionice američkih banaka na meti kupaca
OPTIMIZAM
Dionice američkih banaka na meti kupaca
KOLUMNA - Prošle su godine bankari formirali milijarde rezerviranja jer su očekivali da će se broj loših kredita naglo povećati. To se nije dogodilo, pa je zarada sada izuzetna.
Inflacija neće tako skoro nestati, financiranje duga bit će sve skuplje
TRŽIŠTA
Inflacija neće tako skoro nestati, financiranje duga bit će sve skuplje
KOLUMNA - U prvoj polovici listopada ušli smo u sezonu objavljivanja poslovnih rezultata za treće tromjesečje ove godine.
I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
TRŽIŠTE KAPITALA
I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
KOLUMNA - Analitičari Barclaysa napominju da stagflacija nije vrlo vjerojatna i da su dionice i dalje atraktivnije od obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE