GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaštita osobnih podataka i društvene mreže

Zaštita osobnih podataka i društvene mreže
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 20:15
Autor: Ines i Marko Krečak, Centar Feralis
KOLUMNA - Nije teško primijetiti da društvene mreže igraju veliku ulogu u životu današnjeg, posebice mladog čovjeka.

Društvene mreže postale su sastavni dio života mnogih ljudi, ali i tvrtki koje te mreže koriste za promociju svojih roba i usluga. Koriste ih svakodnevno i ima ih mnogo. Facebook je zasigurno najpopularnija društvena mreža koja ima najviše korisnika, slijede Instagram, Youtube i LinkedIn i druge.

Prihvaćanje uvjeta korištenja prvi je korak na putu prema postajanju korisnikom određene društvene mreže. Uvijete pružanja usluge rijetko se čitaju ili se čitaju djelomično i “na preskokce” a upravo u njima su objašnjene najvažnije stvari o pravilnom ponašanju i zaštiti korisnika. Tako često ne razmišljajući na što se točno pristaje kliknemo “I agree” bez da smo svjesni koliko stvarno može biti ugrožena naša privatnost.

Većina korisnika zna malo ili gotovo ništa o privatnosti na društvenim mrežama, pa se zaprepaste činjenicom da sve što su ikad napisali na internetu negdje ostaje pohranjeno ili da sadržaj koji izbrišu može i dalje postojati u pričuvnim kopijama. Osim toga, sadržaj koji ste izbrisali može se i dalje pojavljivati ako ste ga podijelili s drugima, a oni ga nisu izbrisali. Ovisno o podacima koje dijelimo moguće su razne zloupotrebe kao što je krađa pomoću informacija koje su prikupljene, lažno predstavljanje, nanošenje štete ugleda osobe i razne druge zloupotrebe, kao, primjerice, korištenje tuđih slikovnih foto materijala u erotske ili oglasne svrhe. Sve su to rizici o kojima gotovo nitko ne razmišlja sve dok se oni ne dogode. Zato je kod korištenja bilo koje društvene mreže potrebno imati visok stupanj svijesti da svaki osobni podatak koji podijelimo može biti izložen riziku od moguće zloupotrebe bilo da se radi o našoj fotografiji, podacima o školovanju, zaposlenju, obiteljskom statusu i članovima obitelji ili drugo.

No, što kad se takva zloupotreba desi? Što kad netko npr. na Facebook-u širi informacije o vama ili dijeljenjem lažnih podataka narušava vaš ugled? S vašeg profila društvene mreže preuzima fotografije i dijeli ih po drugim društvenim mrežama ili portalima? …ili je pak netko kreirao lažni profil i predstavlja se kao Vi?

Prema primjeru iz naše prakse, ukoliko podnesete zahtjev za zaštitu osobnih podataka nadzornom tijelu tj. Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) ista će vas obavijesti da je kontaktirala s ispostavom društvene mreže u Europi i „dogovorila način postupanja prilikom zloupotrebe osobnih podataka na Facebook-u“ i „da su od Facebook-a dobili linkove putem kojih im se mogu obratiti sve osobe suočene s problemima“ na njihovoj stranici. Takav link zajedno s pravilima privatnosti prosljeđuju vam kako bi se sami obratiti Facebook-u i od njih zatražili pomoć u zaštiti svojih osobnih podataka.

Gdje je ovdje GDPR?

Društvena mreža je ta koja je voditelj obrade. Pristupanjem društvenoj mreži prihvaćamo i uvjete korištenja te mreže.

U tim uvjetima uređuje se i pitanje naše privatnosti dok se pitanje korištenja osobnih podataka obično uređuje politikom privatnosti. Oboje je nužno dobro pročitati i razumjeti te ukoliko pristupamo mreži nužno je podesiti postavke privatnosti na način na koji nam najviše paše i osigurava nam najbolju zaštitu. Onda kad nam se ne sviđa to što netko može dijeliti naše osobne podatke, fotografije, komentirati naše objave, naš rad i slično potrebno je tome prilagoditi postavke koliko je to moguće ali i razmisliti koliko je učinkovita zaštita te mreže u slučaju neželjenih ponašanja drugih korisnika i želimo li uopće toj društvenoj mreži pristupiti.

Naime, to što će neki korisnik na društvenoj mreži podijeliti našu fotografiju, komentirati nas na način na koji se nama ne sviđa ili nam je uvredljiv ili pak dijeli informacije o nama a koje smo nekad sami učinili javno dostupnima nije pitanje kršenja osobnih podataka i GDPR od strane voditelja obrade tj. društvene mreže.

To je pitanje uvjeta korištenja te društvene mreže na koje smo pristali samim pristupanjem toj mreži. Pitanje kršenja osobnih podataka od strane voditelja obrade (društvene mreže) bilo bi primjerice, onda kada bi ta društvena mreža npr. Facebook vaše osobne podatke ustupila drugoj društvenoj mreži npr. LinkedIn-u bez vašeg znanja i pristanka.

Međutim, protiv osobe koja narušava vaš ugled ili zloupotrebljava vaše osobne podatke uvijek ostaje mogućnost pokretanja pravnog postupka pred nadležnim sudom kao i kaznenog postupka radi nedozvoljene upotrebe osobnih podataka.

Iz navedenog primjera iz prakse vidimo da je ostvarivanje i zaštita prava u vezi s našim osobnim podacima kada su u pitanju društvene mreže - teško ostvariva onako kako uobičajeno očekujemo i često možemo duže vremena trpjeti neželjene posljedice zbog možda na trenutak nepromišljenog ponašanja ili nedovoljne upoznatosti s pravilima te mreže. Upravo iz tog razloga ključno je upoznati se s uvjetima korištenja mreže kojoj pristupamo, i ono najvažnije - voditi računa o svim osobnim podacima koje dijelimo i činimo javno dostupnima.

Tagovi: zaštita osobnih podataka, društvene mreže, GDPR
PROČITAJ I OVO
Situacija na tržištima nalikuje onoj iz 70-ih godina
MEDVJEDI VLADAJU
Situacija na tržištima nalikuje onoj iz 70-ih godina
KOLUMNA - Već pola stoljeća njujorška burza nije imala tako loše rezultate u prvoj polovici godine, a medvjeđe tržište će se vrlo vjerojatno zadržati još nekoliko mjeseci.
Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
PAD DIONICA
Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
ANALIZA - U posljednje vrijeme brojni ulagači postavljaju pitanje jesmo li već dotakli dno već dugogodišnjeg ovogodišnjeg pada cijena dionica.
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
RAST CIJENA
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
ANALIZA - Ulja su bez premca, skuplja su 33% u odnosu na prva četiri mjeseca 2021, slijede ih brašno s 27%, smrznuti mesni proizvodi s 25%, mlijeko s 21% i sportski (izotonični) napitci s 20% višim cijenama od prošlogodišnjih.
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE