GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto su se Fed i ECB odlučili za različiti intenzitet monetarne politike?

Zašto su se Fed i ECB odlučili za različiti intenzitet monetarne politike?
RAZLIČITI PRISTUPI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2022 / 17:22
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Inflacija u ožujku u eurozoni iznosila je 7,4 posto, a rast cijena je i dalje moguć u budućnosti, što će se negativno odraziti na raspoloženje potrošača i najvjerojatnije dovesti do ovogodišnje stagflacije u eurozoni.

Niska razina raspoloženja potrošača u eurozoni i trenutna niska njemačka proizvodna aktivnost upućuju na mogućnost pada BDP-a u drugom tromjesečju ove godine u eurozoni. Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel kaže da bi ECB mogla povećati kamatne stope u srpnju, a guverner belgijske središnje banke Pierre Wunsch kaže da bi kamatne stope mogle postati pozitivne ove godine. Na tržištu kapitala sada se očekuje povećanje kamatne stope za 20 baznih bodova od strane ECB-a i za više od 70 baznih bodova u kumulativnom povećanju do kraja 2022.

U međuvremenu, s druge strane Atlantika, američki Fed 4. svibnja namjerava snažnije stati na financijsku ručnu kočnicu s očekivanim rastom kamatnih stopa najvjerojatnije između 0,5 i 0,75 postotnih bodova i uz službenu prognozu smanjenja vlastite bilance. S obzirom da je Fed smanjio svoju bilancu, u početku možemo očekivati da će takvi potezi zadržati kratkoročne obveznice do dospijeća, koje potom više neće kupovati. Kasnije će, međutim, vjerojatno nastaviti s prodajom dugoročnih obveznica, s ciljem stabilizacije krivulje prinosa.

Ukratko, dok će Fed ove godine vjerojatno agresivno pooštriti monetarnu politiku, ECB će djelovati labavije, što je i razumljivo s obzirom na sve lošiju gospodarsku situaciju u eurozoni i pogoršanu demografsku sliku u Europi u odnosu na SAD. Kao rezultat toga, možemo očekivati da će dolar ove godine nastaviti održavati jaku poziciju u odnosu na euro.

U SAD-u smo već uvelike ušli u sezonu tromjesečnih poslovnih rezultata najvećih tvrtki za prvo tromjesečje ove godine. Tehnološki orijentirane tvrtke kao što su Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook i Samsung izvijestit će o rezultatima sljedeći tjedan.

Osim energetike i sirovina, na burzama su prošle sezone najbolje poslovali i "najobrambeniji" sektori gospodarstva, poput zdravstva, javnih usluga i osnovnih roba široke potrošnje. Isto se može očekivati i za tekuću sezonu. Ukratko, ostatak travnja i početak svibnja proteći će u svjetlu sezone poslovnog izvješćivanja za ovogodišnje prvo tromjesečje, za koje se očekuje da će velikim američkim tvrtkama donijeti 8% rasta prodaje i 22% rasta dobiti na godišnjoj razini.

Istodobno, početak svibnja ove godine obilježit će očekivano jače zaoštravanje monetarne politike Feda.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Samsung, Europska središnja banka, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE