GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto su se Fed i ECB odlučili za različiti intenzitet monetarne politike?

Zašto su se Fed i ECB odlučili za različiti intenzitet monetarne politike?
RAZLIČITI PRISTUPI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2022 / 17:22
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Inflacija u ožujku u eurozoni iznosila je 7,4 posto, a rast cijena je i dalje moguć u budućnosti, što će se negativno odraziti na raspoloženje potrošača i najvjerojatnije dovesti do ovogodišnje stagflacije u eurozoni.

Niska razina raspoloženja potrošača u eurozoni i trenutna niska njemačka proizvodna aktivnost upućuju na mogućnost pada BDP-a u drugom tromjesečju ove godine u eurozoni. Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel kaže da bi ECB mogla povećati kamatne stope u srpnju, a guverner belgijske središnje banke Pierre Wunsch kaže da bi kamatne stope mogle postati pozitivne ove godine. Na tržištu kapitala sada se očekuje povećanje kamatne stope za 20 baznih bodova od strane ECB-a i za više od 70 baznih bodova u kumulativnom povećanju do kraja 2022.

U međuvremenu, s druge strane Atlantika, američki Fed 4. svibnja namjerava snažnije stati na financijsku ručnu kočnicu s očekivanim rastom kamatnih stopa najvjerojatnije između 0,5 i 0,75 postotnih bodova i uz službenu prognozu smanjenja vlastite bilance. S obzirom da je Fed smanjio svoju bilancu, u početku možemo očekivati da će takvi potezi zadržati kratkoročne obveznice do dospijeća, koje potom više neće kupovati. Kasnije će, međutim, vjerojatno nastaviti s prodajom dugoročnih obveznica, s ciljem stabilizacije krivulje prinosa.

Ukratko, dok će Fed ove godine vjerojatno agresivno pooštriti monetarnu politiku, ECB će djelovati labavije, što je i razumljivo s obzirom na sve lošiju gospodarsku situaciju u eurozoni i pogoršanu demografsku sliku u Europi u odnosu na SAD. Kao rezultat toga, možemo očekivati da će dolar ove godine nastaviti održavati jaku poziciju u odnosu na euro.

U SAD-u smo već uvelike ušli u sezonu tromjesečnih poslovnih rezultata najvećih tvrtki za prvo tromjesečje ove godine. Tehnološki orijentirane tvrtke kao što su Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook i Samsung izvijestit će o rezultatima sljedeći tjedan.

Osim energetike i sirovina, na burzama su prošle sezone najbolje poslovali i "najobrambeniji" sektori gospodarstva, poput zdravstva, javnih usluga i osnovnih roba široke potrošnje. Isto se može očekivati i za tekuću sezonu. Ukratko, ostatak travnja i početak svibnja proteći će u svjetlu sezone poslovnog izvješćivanja za ovogodišnje prvo tromjesečje, za koje se očekuje da će velikim američkim tvrtkama donijeti 8% rasta prodaje i 22% rasta dobiti na godišnjoj razini.

Istodobno, početak svibnja ove godine obilježit će očekivano jače zaoštravanje monetarne politike Feda.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Samsung, Europska središnja banka, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE