GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbogom, politički dinosauri

Zbogom, politički dinosauri
SMJENA GENERACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 20:52
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Dobrodošli u 21. stoljeće! – sažetak je reakcija glasača na društvenim mrežama. Iako su mnogi konzervativni političari podcjenjivali virtualne revolucionare, na njihovu nesreću dogodio se drastičan preokret.

Nova generacija glasača, lišena utega ''hrvatstva'', ratova, partizana i ustaša odlučila se pokrenuti Novi val u politici. Dosadašnji dinosauri politike: Radimir Čačić, Ivan Čehok, Darko Milinović, Goran Pauk, Ranko Ostojić, Darinko Dumbović, nestali su pod snažnim udarom glasačkog asteroida.

Da će doći do tektonskih poremećaja ukazali su rezultati prvog kruga. Drugi krug je samo bio produžetak agonije kojim je jedna višedesetljetna politička garnitura otišla u ropotarnicu. Mnogi se iskreno nadaju da će se većina njih umiroviti i odustati od daljnje blamaže. Rezultati lokalnih izbora otpisali su i brojne šlep-stranke, prije svega HSS i HNS, pa i HSLS. Istra je uvijek dokazivala svoju demokratsku zrelost no i kozmopolitski svjetonazor.

Kažnjavanjem IDS-ovog monopola u Istri, gubitkom Pazina i Pule, i ovdje su glasači pokrenuli snažan politički zaokret i želju za promjenama. Iako je premijer Plenković pokušao spasiti Zagreb, Split i Vukovar kroz svoju snažnu prisutnost i podršku, te bitke već su unaprijed bile izgubljene. No, malene stranke velikih gradova nikako ne smiju živjeti na lovorikama.

Nestanak Živog zida, Pernara, slabljenje Mosta, potvrda su da današnji, moderni glasač daje podršku za promjene no i ne trpi laži i obmane. Ako nema rezultata, neće biti ni glasa. Ovu novu glasačku paradigmu morat će prihvatiti i ''korporativne'' stranke s brojnim članovima. Mnogi će, osim preustroja politike, morati pokrenuti i preustroj stranaka po vertikali pomno selektirajući buduće ''fajtere'' u svojim redovima. Određeni konstantni uspjesi nekih kandidata s pobjedama u prvom krugu vjerojatno će biti ''zlatnom kartom'' za prolazak u visoku politiku.

Šibensko-kninska županija, Zagreb, Split, ali i tijesna pobjeda SDP-a u Rijeci stvorila je novu urbanu gerilu osjetljivu na socijalnu nepravdu, klijentizam, nepotizam, mito i korupciju. Imaju li male stranke tu infrastrukturnu snagu da u svoje redove regrutiraju ljude od sposobnosti, a ne podobnosti vrlo brzo ćemo saznati. Birači će im dati vremena, ali vremena i neće biti na bacanje jer slijedi iskakanje kostura iz ormara, barem što se Zagreba tiče. Svodeći lokalne izbore na boje, Hrvatska je i dalje u plavom. Glasači iz ruralnih sredina i klasičnih HDZ-ovih bastiona odlučili su se i nadalje ne mijenjati svoje navijačke boje. Relativna, statistička, pobjeda HDZ-a i njegovih partnera Pirova je pobjeda jer su izgubili tri od četiri najveća hrvatska grada.

Ovaj četverogodišnji mandat tražit će hitru političku preobrazbu u svih. Odlazak Čačića, Dumbovića i sličnih dugovjekih lokalnih ''imperatora'', možda su naznaka konačnog isušivanja močvare, kako je to onomad davno poetski nazvao Hrvatsku sad bivši političar Čačić. Može li Hrvatska uistinu u 21. stoljeće, pokazat će nam glasački semafor koji je dao zeleno za promjene. Nadajmo se da na kraju opet nećemo pozelenjeti od muke.

Tagovi: lokalni izbori, Radimir Čačić, Ivan Čehok, Darko Milinović, Goran Pauk, Ranko Ostojić, Darinko Dumbović, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE