GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbogom, politički dinosauri

Zbogom, politički dinosauri
SMJENA GENERACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 20:52
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Dobrodošli u 21. stoljeće! – sažetak je reakcija glasača na društvenim mrežama. Iako su mnogi konzervativni političari podcjenjivali virtualne revolucionare, na njihovu nesreću dogodio se drastičan preokret.

Nova generacija glasača, lišena utega ''hrvatstva'', ratova, partizana i ustaša odlučila se pokrenuti Novi val u politici. Dosadašnji dinosauri politike: Radimir Čačić, Ivan Čehok, Darko Milinović, Goran Pauk, Ranko Ostojić, Darinko Dumbović, nestali su pod snažnim udarom glasačkog asteroida.

Da će doći do tektonskih poremećaja ukazali su rezultati prvog kruga. Drugi krug je samo bio produžetak agonije kojim je jedna višedesetljetna politička garnitura otišla u ropotarnicu. Mnogi se iskreno nadaju da će se većina njih umiroviti i odustati od daljnje blamaže. Rezultati lokalnih izbora otpisali su i brojne šlep-stranke, prije svega HSS i HNS, pa i HSLS. Istra je uvijek dokazivala svoju demokratsku zrelost no i kozmopolitski svjetonazor.

Kažnjavanjem IDS-ovog monopola u Istri, gubitkom Pazina i Pule, i ovdje su glasači pokrenuli snažan politički zaokret i želju za promjenama. Iako je premijer Plenković pokušao spasiti Zagreb, Split i Vukovar kroz svoju snažnu prisutnost i podršku, te bitke već su unaprijed bile izgubljene. No, malene stranke velikih gradova nikako ne smiju živjeti na lovorikama.

Nestanak Živog zida, Pernara, slabljenje Mosta, potvrda su da današnji, moderni glasač daje podršku za promjene no i ne trpi laži i obmane. Ako nema rezultata, neće biti ni glasa. Ovu novu glasačku paradigmu morat će prihvatiti i ''korporativne'' stranke s brojnim članovima. Mnogi će, osim preustroja politike, morati pokrenuti i preustroj stranaka po vertikali pomno selektirajući buduće ''fajtere'' u svojim redovima. Određeni konstantni uspjesi nekih kandidata s pobjedama u prvom krugu vjerojatno će biti ''zlatnom kartom'' za prolazak u visoku politiku.

Šibensko-kninska županija, Zagreb, Split, ali i tijesna pobjeda SDP-a u Rijeci stvorila je novu urbanu gerilu osjetljivu na socijalnu nepravdu, klijentizam, nepotizam, mito i korupciju. Imaju li male stranke tu infrastrukturnu snagu da u svoje redove regrutiraju ljude od sposobnosti, a ne podobnosti vrlo brzo ćemo saznati. Birači će im dati vremena, ali vremena i neće biti na bacanje jer slijedi iskakanje kostura iz ormara, barem što se Zagreba tiče. Svodeći lokalne izbore na boje, Hrvatska je i dalje u plavom. Glasači iz ruralnih sredina i klasičnih HDZ-ovih bastiona odlučili su se i nadalje ne mijenjati svoje navijačke boje. Relativna, statistička, pobjeda HDZ-a i njegovih partnera Pirova je pobjeda jer su izgubili tri od četiri najveća hrvatska grada.

Ovaj četverogodišnji mandat tražit će hitru političku preobrazbu u svih. Odlazak Čačića, Dumbovića i sličnih dugovjekih lokalnih ''imperatora'', možda su naznaka konačnog isušivanja močvare, kako je to onomad davno poetski nazvao Hrvatsku sad bivši političar Čačić. Može li Hrvatska uistinu u 21. stoljeće, pokazat će nam glasački semafor koji je dao zeleno za promjene. Nadajmo se da na kraju opet nećemo pozelenjeti od muke.

Tagovi: lokalni izbori, Radimir Čačić, Ivan Čehok, Darko Milinović, Goran Pauk, Ranko Ostojić, Darinko Dumbović, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

ANALIZA - Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja. Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

Čedin sunovrat u političku nebitnost
JUNAK CRNE KRONIKE
Čedin sunovrat u političku nebitnost
KOLUMNA - Besmisao bavljenja politikom level pro ili kada imaš više koalicionih partnera na glasačkom listiću nego osvojenih glasova.
Nogometno ljeto protiv ružičaste apatije
NOGOMET I DRUŠTVO
Nogometno ljeto protiv ružičaste apatije
KOLUMNA - Naravno da su nade vladajućih uprte u Europsko prvenstvo. Što će duže Hrvatska broditi turnirom u kojem igra pola Europe, to će manje biti pozornosti na klapu Hedonist s Markova trga.
Sirovine značajno skuplje, a do njih je teško i doći
GLOBALNA TRŽIŠTA
Sirovine značajno skuplje, a do njih je teško i doći
KOLUMNA - Sirovinama na europskom tržištu odakle se njima opskrbljuje naše gospodarstvo, od početka godine raste cijena zbog nemogućnosti dobavljača, čije je poslovanje poremetila koronakriza, da zadovolje naraslu potražnju industrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE