GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Život u ritmu QR koda

Život u ritmu QR koda
BUDUĆNOST U NEJEDNAKOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2021 / 19:56
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Danas nisi in ako si ''crven''. ''Zeleno'' je OK sve dok nisu izbori. Ako su izbori, mo'š bit crven no moraš glasati za ''zelene''. Na glasanju te nitko neće pitati za QR kod, niti će ti kopati po nosu da bi vidio za koga ćeš glasati.

Naravno, riječ je o zelenim Covid putovnicama koje će se izdavati što pismeno, što putem aplikacija da biste bili ''zeleni'' u društvu s privilegijama koje neće imati ''crveni''. ''Crveni'' su društveno neprihvatljivi jer se nisu cijepili. Ili im je istekao rok oboljenja. Kako bilo, želiš li u tor novonormalnog nema ti druge nego dati si QR kod kojim ćeš biti u registru cijelog svijeta.

Što će ti čip kad imaš mobitel? Vani bez QR koda ne možeš ni po kruh i mlijeko. Početkom pandemije, ''teoretičari zavjera'' su najavljivali ovakav slijed događaja. Citirajući Davida Ickea upozoravali su na prijetnju totalitarizma, kampove za ''crvene'', društvenu izoliranost.

Odlukom Stožera, bez blagoslova građana, dobili smo ''Kristalnu noć Zelenih'' koji su u godinu dana pokrenuli totalitarno društvo koje prezire one podvučene ''crvenim''. Poput Židova, ''crveni'' postaju nepoželjni, ismijani kao nepismeni primitivci koji odbijaju biti ''zdravima''. Je li zdravo društvo koje pod prijetnjom zdravlja oduzima slobodno pravo izbora?

Naravno, struka je na strani cijepljenja. Države, sad već terorom kojeg priznaju i iz redova establishmenta, pritišću sve da se iz straha cijepe. Cijepljenje dovodi do kolektivnog imuniteta. Cijepljenima će se raditi PCR od 28 ciklusa, onim ''crvenima'' od 38 naviše. Kako crveni neće moći ići nigdje, postat će građani drugog reda. Društveno izolirani, uživat će slobodu u svojim ''varšavskim getima''. Umjesto žute, nosit će crvenu traku.

Kao što kaže američki predsjednik Biden, neka onda doživotno nose maske. Istina, kad dođete na cijepljenje i pitate je li vam život ugrožen, jamče li da vam se ništa neće dogoditi, ili hoće li oni snositi odgovornost za eventualne katastrofalne posljedice, dobivate niječan odgovor. Odgovornost prestaje kod prvog uboda igle. Tko se nije cijepio, magarac je bio.

Dobro, većina će se cijepiti. Zeleni su sigurni. Koga se, onda, štiti od ''crvenih''? Cijepljen si, znači da je ''Crveni'' ugroza samom sebi. Ako je ''Crveni'' preživio u svijetu ''Zelenih'' tko je uistinu ''Crveni'' a tko ''Zeleni''?

Hrpa nebuloza, a kad se cijepiš, farmaceutska deklaracija ti ne jamči ništa. Na tom društvenom ruletu ispada da ti je svejedno stavio ti svoj život na zelenu ili crvenu boju.

Trenutno čekam svoj red na cijepljenje. Pola godine je prošlo kako sam prebolio koronu. Kao borac za ljudska prava borit ću se za pravo izbora. Ako su se i ''zeleni'' i ''crveni'' borili za pravo odluke oko pobačaja, eutanazije, slobode govora, izbora partnera, što onda postaje oduzimanje prava ''crvenima''? Jeste li svjesni koliko smo licemjerni postali? Kad smo se borili za gay prava, za prava manjine za društvenu ravnopravnost usprkos negodujuće većine, to se zvalo naprednošću, civiliziranošću, uspjehom demokracije.

U ovom trenutku, kad manjina traži svoju slobodu, što zbog straha od reakcije na autoimune bolesti, što iz želje da ne strpaju u sebe vakcinu za koju ne jamče svojom odgovornošću ni sami farmaceutski proizvođači, upitajmo se kakvo mi to društvo podižemo? Da, iskorijenili smo dječju paralizu, cijepili smo se od ospica, tuberkuloze, HVP-a.

No, jesmo li se kao društvo postavljali ovako totalitaristički? Dok ''Crveni'' postaju građani drugog reda, upitajmo se kamo nas sve to vodi kroz očiti konformizam. Društvo nejednakosti upravo se rađa.

Tagovi: QR kod, cijepljenje, David Icke, cijepljenje u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE