GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlatno doba ekološkog ubijanja Srbije

Zlatno doba ekološkog ubijanja Srbije
ZDRAVLJE I VLAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2021 / 18:40
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ispratili smo, neki kažu, najgoru godinu i očekivali da će sve ružno što nam je donela nestati u ponoć. Korona se nametnula kao najgora pošast koja nas je snašla. Ali avaj...ima još mnogo opasnijih problema koji se tiču zdravlja srpskih građana.

Još u prepodnevnim satima prvog januara su nas preplavile fotografije Potpećkog jezera, koje je pretvoreno u deponiju. Problem je, kažu, dugogodišnji.

Početkom novembra, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Prijepolje postigli su dogovor o hitnom zatvaranju deponije Stanjevine, najvećeg zagađivača potpećke akumulacije, i njene sanacije. Deponija je ubrzo zatvorena, ali je jezero ostalo isto. Ali važno je da je dogovor postignut...Mrtvo slovo na papiru.

Osim slika Potpećkog jezera, sa društvenih mreža saznali smo tog istog prvog januara da se u Srbiji nivo zagađenja vazduha i dalje drži na sjajnom prvom mestu u Evropi predstavljen predivnom ljubičastom bojom.

Za nas koji živimo u glavnom gradu Srbije, svakoga dana nam je jasno da nas truju. I to bez obzira na to šta radimo i kako živimo. Dovoljno je da izađemo iz naših kuća ili da otvorimo prozore. Već smo otrovani. Beograd je veoma često, prema podacima aplikacije AirVisual, među najzagađenijim gradovima na svetu.

Uprkos tome što sunce sija, u Srbiji se teško se diše a i vazduh se doslovce vidi. Rešenje problema srpske vlasti vide u pomeranju granica dozvoljenih koncentracija štetnih materija. Našteluješ paramentre kako ti odgovara i sve je kao rukom odneseno. Nisu više srpski gradovi u ljubičastom, ali su u crvenom što verovatno oku vlasti više prija. Usput, otpustiš čoveka koji je smatrao da narod ima pravo da zna šta udiše i da se kvalitet vazduha neće poboljšati pomeranjem granica dozvoljenih koncentracija štetnih materija. Problem rešen. Idemo dalje u nove zlatne pobede.

Kao neprijatni detalj u tzv. zlatnom dobu pojavila se polemika o misterioznom Makiškom polju koje treba da postane stanica metroa. Samo retrogradni drugosrbijanci se bune. Ne vole svoju zemlju, svoj narod i napredak kao takav. Pitaju se čemu metro u nenaseljenom području? Kakvi amateri... zabrinuli su se jer se Makiško polje smatra najvećim izvorištem podzemnih voda za snabdevanje prestonice pijaćom vodom. Ko uopšte može da pomisli da u široj zoni zaštite vodoizvorišta predviđena gradnja stambenog kompleksa i metroa može predstavljati opasnost?

Kao sledeći veliki ekološki problem sve češće se pominje Rio Tinto i njihov projekat Jadar, u blizini Loznice. Da li će to biti kap koja će preliti čašu i oko koje će se građani udružiti i pobuniti? Čuju se optimističke izjave nekih ekoloških pokreta da je Srbija pred ekološkim ustankom...

Nažalost, glavni protagonisti Zlatnog doba će igrati na kartu „Psi laju, a karavani prolaze“ i kako Krleža još davno u istoimenoj pesmi poručuje:

"O, pasji sabore, ti laješ, a karavane idu,
i čuje se zveket orme, kopita i točkova škripa.
Zaludu lavež tvoj svu pasju mržnju na prolaznike sipa,
svi prolaze i nestaju, a ti na lancu, kao sjena slijepa,
sudbinu čekaš da s tobom tu pod plotom pasji krepa."

Foto: Goran Prijović


Tagovi: ekologija, Marko Majić, Miroslav Krleža, Makiško jezero, Potpećko jezero, AirVisual, Beograd, Rio Tinto, Prijepolje
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE