GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato ponovo postaje sigurno utočište

Zlato ponovo postaje sigurno utočište
NESTABILNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2022 / 08:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Zbog rata u Ukrajini financijska tržišta su nervozna i nestabilna, a posebice na europskim burzama, smjer je oštar pad.

Frankfurtski DAX prošlog je tjedna pao za dobrih deset posto. Euro je izgledao ispod 1,10 dolara po prvi put u gotovo dvije godine.

Kretanja na financijskim tržištima odražavaju očekivanja ulagača da ruska vojna agresija u Ukrajini neće uskoro prestati i da će se sankcije Zapada pojačati. Posljedice će biti neugodne i za ostatak svijeta, a sve se više govori o stagflaciji. S velikom zabrinutošću možemo pratiti rast cijena sirovina i žitarica. Laka nafta u SAD-u skočila je 26 posto u samo pet dana, dosegnuvši najvišu razinu od rujna 2008. Brent je prošlog tjedna dobio 21 posto, a cijena gotovo se kretala na 120 dolara.

Vjerojatno nikad nije bilo ovako divljeg tjedna na tržištu nafte, cijena je oscilirala za čak 20 dolara. Rusija izvozi 4 do 5 milijuna barela nafte dnevno, što je čini drugim najvećim svjetskim izvoznikom, odmah iza Saudijske Arabije. Nije teško pogoditi što znači "brisati" njezinu ponudu s karte. Naravno, još veći šok na strani ponude.

Vijest o oslobađanju strateških rezervi nafte (60 milijuna barela), o čemu je odlučilo dosta važnih zemalja (prvenstveno SAD), nije zaustavila naftni bijes.

Drugi energenti također nezaustavljivo guraju prema gore. Cijena prirodnog plina dosegnula je novu rekordnu vrijednost i prešla granicu od 200 eura po megavat satu. Sankcije protiv Rusije i zatvaranje ukrajinskih luka utječu na tržišta robe, bilježeći rekordnu vrijednost aluminija, koja je već premašila 3.950 dolara po toni.

Slična, premda nešto manje izražena, kretanja se primjećuju i na tržištu plemenitih metala. Cijena unce zlata od ponedjeljka je porasla 3,5 posto, granica od 2000 dolara sve je bliže, a zlato još jednom potvrđuje svoj status sigurnog utočišta. Paladij (Rusija čini 40 posto svjetske proizvodnje) popeo se iznad 3000 dolara po unci prvi put od svibnja 2021.

Nagli rast cijena nafte trenutno je najveća prijetnja gospodarstvu koje se već suočava s visokom inflacijom i suočava se s recesijom. Prema nekim procjenama, SAD bi još šest mjeseci mogao "živjeti" s cijenama nafte od oko 100 dolara, što bi potaknulo inflaciju, no ozbiljni problemi bi počeli ako bi nafta priješla granicu od 125 dolara. U tom slučaju prijetila bi recesija i porast nezaposlenosti. Očekuje se da će Fed na redovnoj sjednici sredinom sljedećeg tjedna povisiti kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50, budući da se situacija u Ukrajini dramatično promijenila zbog rata. Pitanje je koliko će više kamatne stope pomoći u suzbijanju inflacije. Ako inflacija dolazi sa strane ponude, tradicionalne metode središnjih banaka ne funkcioniraju, jer stimulansi inflacije dolaze od drugdje, a ne iz potražnje, kažu analitičari.

Tagovi: zlato, cijene zlata, srebro, plemeniti metali, paladij, rat u Ukrajini, nafta, stagflacija, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE