GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?

Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 20:31
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Zašto nisu prijavile? Što su čekale? Odgovor je to dijela muške populacije na optužbe o seksualnom uznemiravanju, ponižavanju i silovanju žena, o čemu su počele curiti informacije u javnost posljednjih dana, u Srbiji, u Hrvatskoj pa i čitavoj regiji.

Veći dio nas, normalnijih muškaraca, pita se ipak koji su to ljudi radili, koje su to moralne nakaze koje su iskorištavale svoju fizičku i položajnu moć nad mladim ženama, često i djevojčicama? Djevojčicama i ženama koje su tražile svoj put u život. Zlostavljači su ih svojim bolesnim činom navodili na stramputicu koju su oni projektirali. To su često bili jaki karakteri u svojoj zloći i nakaznosti pa su neke žrtve i povjerovale da je takvo što "normalno".

Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama. Zašto u žrtvi uvijek tražimo krivca? Možda zato jer su već ranjene, načete i lakše će puknuti, ušutjeti.

Zašto nastojimo zločin nad njima proglasiti njihovom sramotom, a ponašanje zločinca normalnim? Možda zato ne bismo li ponovo pokazali onu primitivnu mušku moć, moć fizičke sile. Možda znamo te nakaze koje su se u muškim druženjima sličnim avanturama i pohvalili. Možda zato što smo, zapravo ste, ljubomorni. Što jednostavno niste došli u priliku ispoljiti neke od najgorih balkansko-dinaroidnih osobina muškosti.

Na jednoj strani su ta grozna životna iskustva koja su se dogodila van obitelji, u poslovnom ili prijateljskom krugu. A gdje su one gadosti koje kriju pojedine obitelji? Obitelji koje su po cijenu unutarnjih trauma i uništenih budućnosti skrivale tu sramotu.

Tzv. čuvanje obraza nije imalo cijenu kao što danas razni komunikatori čuvaju političke obraze priopćenjima i pomno i manipulatorski smišljenim izjavama svojih političkih vođa.

Stoga podržimo žrtve najnižih ljudskih strasti, podržimo da budemo bolji, da nove generacije budu sretnije i bez trauma. Budimo otvoreni saslušati ta svjedočanstva, ispovijesti žena koje bi željele barem djelić života proživjeti oslobođene od unutarnjeg nemira jer su napokon stekle hrabrost povjerovati u iskrenost sredine u kojoj žive, jer su povjerovale da istina donosi oslobođenje.

A na kraju, svima Vama s druge strane morala, ispričavam se na velikom V. Pristojno sam odgojen, suvremena znanost može dati odgovore na sve dileme. Moderna kriminalistika i forenzika u stanju je svaku od tih priča provjeriti, a mi, nadam se, toliko hrabri da osudimo sve one koji su ponizili ljudski rod.

P.S. I na kraju moram i ja pokušati odgovoriti na pitanje koje skriva najniže ljudske, muške strasti. Zašto zlostavljane žene ranije nisu prijavile nedjela svojih zlostavljača? Pa najvjerovatnije zato jer bi se zajednica prema njima maćehinski ponijela i propitivala kolika je zapravo odgovornost žrtve, a ne zlostavljača. Naravno da nisu krive zlostavljane žene. Krivi ste Vi koji se niste mogli niti se možete nositi sa svojim kompleksima koje vas i pretvaraju u zlostavljače!

Tagovi: zlostavljanje žena, silovanje, Milena Radulović, Miroslav Mika Aleksić, kriminalistika
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE