GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora

Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2024 / 07:58
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.

Kako se brzo mijenja raspoloženje na Wall Streetu ili na NASDAQ burzi, gdje je u prošlom tjednu rast iznosio više od četiri posto! U travnju su dionice već vidno gubile, prošli petak je bio posebno loš za velike tehnološke tvrtke, jer je Nvidia pala za deset posto bez ikakvih vijesti koje bi opravdale takav scenarij. Moglo bi se zaključiti da ulagači jednostavno više nemaju želju za rizičnim ulaganjima koja su "ukrašena" visokim procjenama, no ovoga smo se tjedna vratili na tračnice kojima tržište (pod vodstvom dionica iz obitelji Veličanstvenih) Seven) kreće se više od godinu dana. Isprva je - u srijedu - Meta (Facebook), iako joj je dobit porasla za čak 117 posto, uzela hladan tuš, ali su uslijedili rekordi Microsofta i Alphabeta.

Naravno, Meta nije loše prošao, naprotiv. Prihodi su u prvom tromjesečju bili malo iznad očekivanja na 36,4 milijarde dolara (+27 posto u odnosu na prethodnu godinu), kao i neto dobit od 12,4 milijarde dolara (4,71 dolara po dionici). Pa u čemu je problem? Zašto su dionice u srijedu odmah nakon objave rezultata pale za čak 15 posto u vanburzanskom trgovanju? Mark Zuckerberg razočarao je ulagače predviđanjem prihoda od 36,5 do 39,0 milijuna dolara u ovom kvartalu, što je ispod očekivanja.

Osim toga, Zuckerberg upozorava da će zbog ulaganja u umjetnu inteligenciju troškovi ove godine znatno porasti te da će tvrtka za nekoliko godina moći monetizirati sve inovacije vezane uz AI. Moli investitore za razumijevanje i strpljenje.

Microsoft i Googleova matična tvrtka Alphabet objavili su rezultate u četvrtak. Microsoft, čije je ulaganje u OpenAI (vlasnik je ChatGPT-a) vrlo isplativo, od početka siječnja do kraja ožujka neto dobit porastao je 20 posto na godišnjoj razini, na 21,9 milijardi dolara, a prihodi su porasli za 17 posto, na 61,9 milijardi dolara. Divizija računalstva u oblaku, gdje umjetna inteligencija posebno dolazi do izražaja, nastavlja s iznimnim rezultatima, godišnjim rastom operativne dobiti od gotovo 50% u posljednjih pet godina. S ovakvim rezultatima, nije ni čudo da su procjene Microsofta u porastu, s omjerom prihoda i cijene dionice (P/S ratio) sada više nego dvostruko nego što je bio prije deset godina.

Googleov matični Alphabet također je nadmašio očekivanja analitičara Wall Streeta s 23,7 milijardi dolara dobiti i 80,5 milijardi dolara prihoda u prvom tromjesečju, a kompanija će također prvi put u povijesti isplatiti dividendu. Među velikim tehnološkim kompanijama, Amazon (utorak) i Apple (četvrtak) objavit će rezultate sljedeći tjedan, dok će Nvidia (rast udjela od 12% u prošlom tjednu, gotovo u potpunosti brišući gubitke iz prethodnog tjedna) morati pričekati do 22. svibnja.

U Bank of America su napisali da će tehnološki divovi potjerati cijelo tržište u više visine sve dok realne kamatne stope ne budu u rasponu između 2,5 i 3,0 posto. Trenutačno je stvarni prinos na 10-godišnju američku obveznicu 2,28 posto, tako da bikovi imaju još malo prostora prije nego što bi moglo doći do rasprodaje u tehnološkom sektoru, prema Bank of America.

Tagovi: zuckerberg, facebook, meta, alphabet, nasdaq, nvidia
PROČITAJ I OVO
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE