GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zvijezde Silicijske doline u slobodnom padu

Zvijezde Silicijske doline u slobodnom padu
LOŠI REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2022 / 08:49
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Iako središnje banke još ne ublažavaju ton, a Fed bi povećanjem kamatne stope do pet posto mogAo uzrokovati globalnu recesiju, Dow Jones je ponovno snažno ojačao prošli tjedan. Čak ni oštar pad Amazona nije zaustavio Wall Street u petak.

Već skoro godinu dana Dow Jones, elitni indeks 30 američkih korporacija, nije porastao četiri puta zaredom na tjednoj razini, kao sada, što opet otvara pitanje jesu li burze, kao toliko puta u povijesti, dosegnule dno u listopadu. Čini se da je Fed u ovom trenutku previše agresivan da bismo mogli očekivati skori kraj medvjeđeg trenda. Terminska tržišta predviđaju da će Fed, koji trenutačno ne pridaje previše pozornosti prijetnji recesije, ali je ozbiljan u namjeri smanjenja inflacije, do svibnja 2023. podići kamatu na pet posto, što bi moglo donijeti tvrdo prizemljenje za američko gospodarstvo, ali i globalnu recesiju, pogotovo jer se preostale glavne središnje banke također suočavaju s dugotrajnom borbom s inflacijom.

Iako se američko gospodarstvo može pohvaliti gospodarskim rastom od 2,6 posto u razdoblju srpanj-rujan, nakon blagog pada BDP-a u prethodna dva kvartala, SAD još uvijek nije službeno proglasio recesiju. Veliko je pitanje što će biti sljedeće godine. Sve je u rukama središnje banke koja će se ponovno sastati u prva dva dana studenoga i gotovo sigurno podići kamate - baš kao što je to u četvrtak učinila i Europska središnja banka - za 75 baznih bodova, na 3,75 posto. Bit će puno važnije uhvatiti nagovještaje kakvo će biti zaoštravanje monetarne politike u budućnosti. Sama nada da ćemo već u prosincu doživjeti umjeren rast kamata (za 0,5 postotnih bodova) dovela je do lijepog oporavka dioničkih indeksa u zadnjoj trećini listopada.

U međuvremenu, sezona kvartalnih zarada kulminirala je nizom uglavnom negativnih iznenađenja tehnoloških divova. Njihovo poslovanje pokazuje da čak i Silicijska dolina sve više osjeća utjecaj visoke inflacije i viših kamata. Neke dionice, koje su bile miljenice tržišta u bikovskom trendu nakon financijske krize 2008., a rast se mjerio u tisućama postotaka, doživjele su malu katastrofu.

Dionice Mete pale su više od 20 posto u jednom danu, a slično burna reakcija zabilježena je u Amazonu nakon objave kvartalnih rezultata (barem u prvim trenucima izvanberzanskog trgovanja) u četvrtak, što na papiru otpuhao gotovo 200 milijardi dolara, no redovno trgovanje u petak donijelo je tek nešto manje divlji pad (-12 posto) i smanjenje tržišne vrijednosti tvrtke "samo" za nešto više od 100 milijardi dolara, na najnižu vrijednost od travnja 2020.

Amazon je u trećem tromjesečju ostvario dobit od 3,9 milijardi dolara, što je devet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Analitičare je uglavnom razočarao predviđanjem usporavanja rasta prodaje u tekućem tromjesečju (očekivalo se da će prihodi biti između 140 i 148 milijardi dolara; tržište je očekivalo 155 milijardi dolara) te očekivanjima da će veći troškovi u kombinaciji s jakim dolarom značajno naštetiti dobiti . Google i Meta također su izvijestili o velikom padu dobiti, pri čemu se Meta (ili Facebook) čak prepolovila.

I Google i Meta uvelike ovise o prihodima od oglašavanja, a Metino poslovanje otežavaju i visoki troškovi projekta virtualne stvarnosti ili metaversea (za koji se očekuje da će postati sljedeća velika stvar), tu je i sve veća konkurencija (TikTok) kao i rizik da će regulatori društvenih mreža dodatno pojačati pritisak. Dionice Meta pale su ispod 100 dolara i sada su najniže od 2016. godine.

Tagovi: Silicijska dolina, amazon, Meta, Facebook, Google, Federalne rezerve, Dow Jones, tržište kapitala, Big Tech
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE