GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

25. Festival eksperimentalnog filma i videa: Refleksije o društvenoj krizi i povratak majstora analognog filma

25. Festival eksperimentalnog filma i videa: Refleksije o društvenoj krizi i povratak majstora analognog filma
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2021 / 11:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Natjecateljski program Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, čije će se sedamnaesto izdanje održati od 23. do 26. rujna u Zagrebu, u prostorima Studentskog centra, donosi 27 inovativnih radova iz različitih dijelova svijeta, od čega tri iz Hrvatske.

Filmovi  svojom formom i motivima radikalno prekrajaju, preispituju i preskaču ustaljene granice audiovizualnog medija, istovremeno reflektirajući krizno stanje društva.

COVID-19, ekološka kriza i novomedijski hibridi

Među temama koje zaokupljaju autore i autorice u ovogodišnjoj selekciji ističe se utjecaj različitih društvenih kriza i previranja na naše osobne identitete i odnose s drugima.

Belgijska audiovizualna umjetnica Eva Giolo snimila je u jeku pandemijske krize film U grlu nam cvate cvijeće, intimnu i vrsno koreografiranu 16-milimetarsku poemu koja simbolički adresira krhkost međuljudskih odnosa u kućnoj karanteni. Iskustvo lockdowna također je inspiriralo veterana domaćeg eksperimentalnog filma, Vladislava Kneževića (Colonello Futurista, 2020.; Dokument Parakozmik, 2018.,) koji će se predstaviti tehno-strukturalnim radom Imploder, dok je austrijska umjetnica Friedl vom Gröller u filmu 2020 odlučila na vrlo duhovit način pokazati zube godini koju je obilježla kriza COVID-19.

Tinjajućom ekološkom katastrofom bavi se splitska vizualna umjetnica Tanja Deman u filmskom eseju Horizont – meditativnoj priči o moru u vremenu zatopljenja i zagađenja, dok je kineska autorica Yuyan Wang u svom radu Tisuću i jedan pokušaj da budem ocean posegnula za mnogobrojnim videoisječcima s interneta kako bi ukazala na informacijsku i industrijsku zasićenost našeg društva.

Među ostvarenjima koji inovativno koriste estetske i pripovjedne mogućnosti novih medija ističe se i Moji krajolici, intrigantni esej francuskog redatelja Antoinea Chapona o sprezi vojne i zabavne industrije videoigara čija se radnja u cijelosti odvija u računalnom animiranom krajoliku ratne videoigre. Tu je i novomedijski hibrid nagrađivanog tajlandskog umjetnika Tulapopa Saenjaroena (Soba s pogledom na kokos, 25 FPS 2018), Squish!, koji nadahnuće za svoje razigrane i crnohumorne tabloe nalazi u tajlandskoj animaciji te košmaru društvenih mreža i mobilnih aplikacija.

Majstori analognog filma uz bok piksel avanturistima

Konkurencijom će prošetati i niz svježih radova festivalskih alumnija, poput neizostavnog klasika suvremenog materijalnog filma, Petera Tscherkasskog, čiji smo hipnotički hit The Equisite Corpus i prateće kino-predavanje s užitkom upijali na Festivalu 2015. godine. Njegov novi rad, Opet vlak, akcijom je nabijen celuloidni kolaž sačinjen od brojnih isječaka iz holivudske filmske povijesti, čije frenetične izmjene, preklapanja, zveckanja i treperenja na podlozi nezaustavljivog juriša vlaka zlokobno nagoviještaju put u propast.

Cijenjeni kanadsko-japanski filmaš Daïchi Saïto (Engram povratka, 25 FPS 2015) vraća se na veliko platno Kina SC s još jednom raskošnom 35-milimetarskom simfonijom pod naslovom earthearthearth, u kojoj planinski obronci Andi senzualno pulsiraju u ritmu slobodnih improvizacija saksofonista Jasona Sharpa.

Boje digitalnih avanturista brani austrijska veteranka videoumjetnosti Tina Frank, koja će protresti naše senzore žestokom punk elektroničkom apstrakcijom Frozen Jumper, te festivalski laureat Peter Burr (dobitnik Grand Prixa 2015. za film Nered) koji u filmu Crni kvadrat oživljava filozofiju percepcije kroz nasrtaj strobirajućih računalno animiranih optičkih iluzija inspiriranih modernističkom estetikom op-arta.

Umjetničko polje još je jedna česta tema ovogodišnje selekcije. Bugarska novomedijska umjetnica Veneta Androva (Iz moje pustinje, Nagrada žirija kritike na prošlogodišnjem 25 FPS-u) vraća se na festival s još jednom britkom i satiričnom 3D-animacijom u kojoj se služi figurom zgodne humanoidne umjetnice kako bi razotkrila duboko ukorijenjene patrijarhalne obrasce na tržištu umjetnina (AIVA), a umjetničkim poljem bavi se i fotografkinja i umjetnica Jelena Blagović u svome debitantskom filmu Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad, refleksivnom eseju inspiriranom umjetničkim radom Gorana Trbuljaka.

Nagrade Festivala 25 FPS

O najboljim filmovima u Natjecateljskom programu 25 FPS-a odlučivat će tročlani Veliki žiri koji ove godine čine australska redateljica Pia Borg, njemačka kustosica Katrin Mundt te hrvatski multimedijski umjetnik Ivan Marušić Klif. Oni će dodijeliti tri jednakovrijedna Grand Prixa. Filmovi također konkuriraju za Nagradu kritike i Nagradu publike, dok hrvatski filmovi konkuriraju i za Nagradu Green DCP, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS.

Uz Natjecateljski program, ovogodišnji popratni programi suvremene ili povijesne avangarde čine Žiri predstavlja, Expanded Cinema i Kino 23.

Tagovi: Daïchi Saïto, Goran Trbuljak, Tanja Deman, Tina Frank, Peter Tscherkasski, The Equisite Corpus, Festival eksperimentalnog filma i videa
PROČITAJ I OVO
ABBA se vraća, ali u obliku avatara
NEOBIČNO
ABBA se vraća, ali u obliku avatara
STOCKHOLM - Legendarna švedska pop grupa ABBA vraća se na pozornicu u petak u Londonu, ali u obliku avatara koji će članove grupe prikazati onako kako su izgledali 1970-ih, u svjetlucavim kostimima i čizmama s petom.
Ukrajinski filmski redatelj: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno
OCJENE
Ukrajinski filmski redatelj: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno
CANNES - Proslavljeni ukrajinski redatelj u utorak je na Filmskom festivalu u Cannesu rekao da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa unatoč razornoj invaziji na njegovu zemlju.
Svjetska premijera filma Dani suše u Cannesu popraćena dugim ovacijama
OVACIJE
Svjetska premijera filma Dani suše u Cannesu popraćena dugim ovacijama
CANNES - Hrvatska manjinska koprodukcija kuće 4Film i koproducentice Anite Juke, Dani suše (Burning Days) turskog redatelja Emina Alpera imala je u ponedjeljak, 23. svibnja, svjetsku premijeru u sklopu sekcije Izvjestan pogled 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Publika je pri završetku filma autore i ekipu pozdravila oduševljenim dugim pljeskom.
Animafest: Za 50. rođendan bogati program i niz svjetskih premijera
JUBILEJ
Animafest: Za 50. rođendan bogati program i niz svjetskih premijera
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, pripremio je za slavljeničko izdanje uz 50. rođendan, koje će se održati od 6. do 11. lipnja, bogati program s jakom konkurencijom i nizom svjetskih premijera.
Dubrovačka knjižnica vratila knjigu engleskoj nakon više od 60 godina
ZANIMLJIVO
Dubrovačka knjižnica vratila knjigu engleskoj nakon više od 60 godina
IPSWICH - Britanska knjižnica objavila je da joj je knjiga posuđena prije više od 60 godina konačno vraćena nakon što je pronađena u knjižnici u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE