GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

43. Interliber: Dugo iščekivana prilika za predstavljanje dvogodišnje produkcije

43. Interliber: Dugo iščekivana prilika za predstavljanje dvogodišnje produkcije
SAJMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2021 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovogodišnji 43. sajam knjiga Interliber za hrvatske će nakladnike biti dugo iščekivana prilika da na tom za izdavaštvo izuzetno važnom sajmu u živoj interakciji s čitateljima predstave svoju bogatu produkciju iz protekle dvije godine, uz naglasak na najnovije naslove.

Profil: Dugoiščekivani novi roman Elene Ferrante

Izdavačka kuća Profil, po riječima urednice Ivane Žderić, od Interlibera 2019. do danas objavila je gotovo 200 naslova te je, nakon prošlogodišnjeg teško nadoknadivog hijatusa zbog nemogućnosti održavanja omiljenog i najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj, ove godine pripremila izuzetan niz noviteta, kako za odrasle, tako i za djecu. "Dugo smo već zagledani samo u knjige, pa jedva čekamo vidjeti svoje čitatelje", kazala je Žderić.

Kao naslov koji se iščekuje s izuzetnim nestrpljenjem Profil najavljuje roman "Mračna kći" Elene Ferrante prema kojemu je Maggie Gyllenhaal snimila istoimeni film za koji je na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu nagrađena nagradom za najbolji adaptirani scenarij, a koji se očekuje na Netflixu u prosincu.

Na prvi dan Interlibera iz tiska će izići i roman "Obscuritas", novi krimić Davida Lagercrantza, švedskog književnika koji se usudio nastaviti megahitove Stiega Larssona iz serijala "Millennium". Od proznih noviteta iz Profila izdvajaju i novi roman dobitnika Pulitzerove nagrade Anthonyja Doerra "Grad u oblacima", bestseler New York Timesa koji je ušao u finale za nagradu National Book Award, te roman "Hamnet" Maggie O’Farrell, jedan od najhvaljenijih romana napisanih na engleskom jeziku posljednjih godina.

Od publicističkih djela, tu je knjiga francuskog znanstvenika i kritičkog analitičara društveno-političkih prilika suvremenog svijeta Thomasa Pikettyja "Napokon socijalizam!", zbirka kolumni objavljivanih posljednjih godina u najutjecajnijem francuskom dnevnom listu Le Monde. Profil je objavio i knjige "Winston Churchill – Kako je jedan čovjek stvarao povijest", iz pera aktualnog britanskog premijera Borisa Johnsona, te "Razmisli još jednom" američkog psihologa i pisca Adama Granta.

Tradicionalno bogat Profilov interliberski dječji program ove godine donosi predstavljanje nove slikovnice Romana Simića i Manuela Šumberca "Jura i raketa za tužne misli". Za Interliber izlazi i četvrti nastavak popularnog serijala Maje Šimleše "Suli u avanturi, lovci na snove" s ilustracijama Svena Nemeta, a tu su i raskošne publicističke knjige za djecu, "Naš planet: Jedino mjesto koje svi zovemo dom" Matta Whymana, nastala prema istoimenoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji; enciklopedija "Animalium" najavljena kao svojevrsna šetnja kroz prirodoslovni muzej, te "Orašar" u novome ruhu belgijske spisateljice i ilustratorice An Leysen.

V.B.Z: Vrhunska svjetska poezija i bogata domaća produkcija

Glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina posebni naglasak bogate interliberske ponude toga nakladnika stavlja na poeziju. Izdvojio je novi antologijski izbor poezije Charlesa Bukowskog "Oluja za žive i mrtve", koji obuhvaća najbolje neobjavljene i u pjesničke zbirke neuvrštene pjesme toga američkog književnika, a riječ je o posljednjoj njegovoj knjizi objavljenoj 25 godina nakon smrti. Za ljubitelje vrhunske svjetske poezije V.B.Z. je pripremio i zbirku velikog poljskog pjesnika Adama Zagajewskog "Asimetrija i pravi život", u kojoj su združene zadnje dvije zbirke objavljene za autorova života.

Ova je godina bila plodna i za domaće pjesništvo, pa ljubitelji poezije tako mogu uživati u sabranim pjesmama "Muze i Erineje" Mile Stojića, te novim zbirkama "Strogo mirovanje" Željke Horvat Čeč, "Skratimo priču za glavu" Marka Tomaša, "Kao život sam" Damira Radića i "Krugovi u žitu" Mladena Blaževića.

Od strane beletristike, iz V.B.Z.-a izdvajaju napet, šokantan i jeziv prvijenac autorice T. J. Newman "Padanje" proglašen jednim od najboljih trilera godine. Tu je i prvi dio kriminalističke serije najvećeg ruskog majstora krimića Borisa Akunina "Pelagija i bijeli buldog", te novi misterij kraljice skandinavskih trilera Camille Läckberg iz serijala Ubojstva u Fjällbacki, "Otok anđela".

V.B.Z. je objavio i novu zbirku priča Borivoja Radakovića "Ne plači, dušo", te novi roman Ivice Ivaniševića "Ulica Ferde Pomykala 17", a od domaće produkcije izdvajaju se i prvi roman ilustratora Milana Trenca "Chandra u potrazi za istinom", te još jedna kapitalna gurmanska monografija Veljka Barbierija "Knjiga o maslini", o mediteranskoj hrani i tradiciji s više od 250 recepata.

Naklada Ljevak: Nagrađivani strani autori i cijenjeni svjetski publicisti

Na interliberskom štandu Naklade Ljevak naći će se remek-djelo jednog od najvećih pisaca i svjedoka 20. stoljeća Ryszarda Kapuścińskog "Imperij" o raspadu Sovjetskog Saveza, klasik u žanru putopisne reportaže u kojem autor kombinira sjećanja iz djetinjstva s beskompromisnim novinarstvom.

Knjiga "Čovjek je čovjeku virus" vodeće slovenske filozofkinje i sociologinje s međunarodnim ugledom Renate Salecl, u prvome dijelu donosi zbirku eseja koju čine skupljene i prerađene kolumne što ih je autorica u posljednjih nekoliko godina objavljivala u subotnjem prilogu novina Delo i objavila pod nazivom "Trčanje na mjestu". Drugi dio knjige prijevod je djela "Čovjek je čovjeku virus" a donosi autoričina analitička i kritička promišljanja o svijetu zarobljenom pandemijom.

Naklada Ljevak objavila je i veličanstvenu sagu "Porijeklo" jednog od najutjecajnijih pisaca arapskog svijeta i francuske književnosti Amina Maaloufa, te najprestižnijom talijanskom književnom nagradom Strega nagrađen roman Sandra Veronesija "Tihi kaos", prema kojemu je snimljen istoimeni nagrađivani film. Kao posebna je poslastica najavljen i novi roman Vigdis Hjorth "Je li majka umrla?", u kojemu se jedna od najuglednijih i najčitanijih norveških autorica bavi disfunkcionalnim odnosom majke i kćeri.

Od domaćih autora, iz Naklade Ljevak posebno izdvajaju novu zbirku kratkih priča i poezije u prozi Miroslava Kirina "Babanija", te publicističku knjigu "Crveno na crno", izbor kolumni uglednog hrvatskog povjesničara i angažiranog i utjecajnog intelektualca Hrvoja Klasića na temu u Hrvatskoj sve prisutnijeg povijesnog revizionizma.

Vuković&Runjić: Nova zbirka Harukija Murakamija

U produkciji nakladničke kuće Vuković&Runjić koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Interliberu, posebno mjesto zauzima japanski pisac Haruki Murakami, čija zbirka "Prvo lice jednine" donosi osam majstorskih filozofskih i zagonetnih priča koje govore o ljubavi i samoći, djetinjstvu i sjećanju, u rasponu od nostalgičnih uspomena iz mladosti, meditacija o glazbi i strasti za bejzbol, do snovitih scenarija, susreta s majmunom koji govori i izmišljenih jazz albuma.

U knjizi "Hugo Pratt, portret perom" veliki poznavatelj opusa Huga Pratta Thierry Thomas oživljava osebujni karakter legende stripa, susrete koji su obilježili Prattov život i potaknuli preobrazbe njegova crtačkog stila, zamišljajući dan kad je Pratt dobio nadahnuće za lik Corta Maltesea.

Zbirka pripovijedaka majstora SF-a Teda Chianga "Kako si došla na svijet i druge priče" klasik je suvremene američke spekulativne fikcije proglašen jednom od stotinu najboljih knjiga 21. stoljeća prema izboru britanskog Guardiana, a prema naslovnoj je pripovijetki godine 2016. Denis Villeneuve snimio hvaljeni filmski hit "Dolazak". "Mračna šuma" drugi je nastavak trilogije "Problem triju tijela" višestruko nagrađivanog kineskog SF autora Liu Cixina, a "Tecite, suze moje" Philipa K. Dicka zabavna je potjera koja je autoru priskrbila nagradu John W. Campbell te nominacije za nagrade Hugo i Nebula.

Od domaće produkcije, glavni urednik Boris Runjić izdvaja debitantski roman ove godine Zlatnom arenom nagrađene scenaristice Sandre Antolić "Svojevrsna", nastao prema njezinu scenariju za film "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića. Radnja je smještena u Hrvatsko zagorje – seoski svijet na rubu velegrada koji ga ne poznaje i ne razumije, već doživljava kroz niz klišeja – o alkoholizmu, pobožnosti, zapuštenosti. Uz poigravanje društvenim i jezičnim stereotipima, autorica taj svijet otkriva kao bogat prostor autentičnih emocija i sudbina.

Tagovi: Interliber, Elena Ferrante, Haruki Murakami, Ryszard Kapuściński, Profil, Winston Churchill
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE