GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

56. Bitef od 23. rujna do 2. listopada pod sloganom Mi – junaci rada svog

56. Bitef od 23. rujna do 2. listopada pod sloganom Mi – junaci rada svog
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 08:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodni kazališni festival 56. Bitef održat će se od 23. rujna do 2. listopada u Beogradu i prikazati devet predstava koje potpisuju neka od najznačajnijih imena europskog i svjetskog kazališta objedinjenih pod sloganom "Mi – junaci rada svog".

Tematski fokus festivala, "Mi – junaci rada svog", bavit će se temom rada u suvremenom društvu: gubitkom posla, prekarnim radom, tržištem rada nakon pandemije, prekvalifikacijom. U skladu s temom, estetska linija tretira i fenomen rada, njegove principe i strategije kako se očituju u kazalištu.

Glavni festivalski program donosi devet predstava iz Njemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Slovenije i Velike Britanije, nekih od najznačajnijih imena europskog i svjetskog kazališta, od kojih će se svi prvi puta predstaviti u Beogradu.

U Prologu Bitefa 23. rujna u Narodnom pozorištu gostovat će predstava "(Nije) kraj svijeta", produkcija berlinskog kazališta Schaubühne u režiji britanske redateljice Katie Mitchell. 56. Bitef svečano će otvoriti belgijska plesna predstava "Svaki pokušaj završit će slomljenim tijelima i slomljenim kostima" koreografa Jana Martensa.

Iz programa se izdvaja i predstava "Ljubav" autora i redatelja Aleksandra Zeldina, koprodukcija National Theatre of Great Britain i Birmingham Repertory Theatre.

Iz Francuske dolazi projekt "Guardian Party" (Zirlib, Orleans) autora Valerie Mrezan i Muhammeda El Khatiba. Iz Meksika "Tijuana" (Lagartihas tiradas al sol, Mexico City), solo predstava slavnog meksičkog glumca i autora "do sada poznatog" kao Lazaro Gabino Rodríguez koji svoj život tretira kao performans.

Kao bitefova "otkrića" najavljena su dva gostovanja slovenske Nove Pošte (Slovensko mladinsko gledališče i Maska) iz Ljubljane, predstave "Solo" redateljice Nine Rajić Kranjac te "Kriza" Žige Divjaka, koja će biti prikazana na zatvaranju.

U programu su i dvije predstave iz Srbije, obje nastale u koprodukciji Bitefa koje će biti premijerno izvedene na festivalu, "Dr. Auslender (Stvorena za Njemačku)" Bojana Đorđeva (s Jugoslovenskim dramskim pozorištem) i autorski projekt Maje Pelević i Olge Dimitrijević "Svijet bez žena" (s Centrom za kulturnu dekontaminaciju).

Predstave se održavaju u Narodnom pozorištu, JDP-u, Bitefu, Centru za kulturnu dekontaminaciju, amfiteatru Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, te u Luci Beograd, gdje će se održavati i regionalni festival suvremenog cirkusa Cirkobalkana u popratnome programu, koji također uključuje i tradicionalne programe Bitef polifonija, Bitef biblioteka, te razgovore s umjetnicima.

Tagovi: bitef, Circobalkana, National Theatre of Great Britain, Birmingham Repertory Theatre, Slovensko mladinsko gledališče, Maja Pelević, Olga Dimitrijević
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE