GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine

73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je u srijedu da 73. izdanje festivala, koji će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, predstavlja povratak na staro, prvi put nakon dvije pandemijske godine.

Ruždjak Podolski je na konferenciji za medije u atriju dubrovačke palače Sponza naglasila važnost potpore Ministarstva kulture i medija, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika 2020. i 2021. godine.

"Da se 2020. godine, koja je bila iznimno kritična, festival nije održao u svom punom formatu od 47 dana, ne bih bila sigurna da bismo danas imali bogat program i strateški gledati u budućnost. Nadamo se još boljim vremenima", izjavila je intendantica Ruždjak Podolski.

Dodala je kako je ponosna što i na 73. izdanju festival ima vlastitu dramsku produkciju, što bi trebala ostati glavna odrednica programa Igara.

"To uopće nije mala stvar, imajući na umu koliko ljudi sudjeluje u tim velikim projektima koji nastoje hodati 'uzduž i poprijeko' s ovim gradom i njegovim ambijentom, pratiti ovaj kamen u stopu i iz njega se nadahnjivati", rekla je Ruždjak Podolski.

Poručila je kako se, u smislu festivalskog mota "Libertas", ove godine posebno propitkuje značenje pojma slobode.

"Živimo u vremenima koja su nepredvidiva i ne znaš što te čeka iza zida. Simbolično ćemo se u otvaranju posvetiti toj temi. Redateljica otvaranja Aida Bukvić povjerila je dvjema mladim ukrajinskim glumicama izgovaranje Gundulićevih stihova Himne slobodi. Nadam se da će ta gesta obilježiti ove Igre kroz naše uzimanje slobode u svoj punini", izjavila je Ruždjak Podolski.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su DLJI uspješno odgovorile izazovima pandemijskih godina s programom koji je po želji i strane i domaće publike.

"Dubrovačke ljetne igre, kao jedan od najdugovječnijih kulturnih festivala u Europi, uspješno brode dalje. Vjerujem da će sugrađani naći primjedbe, što je dobro jer nas čine boljima u budućnosti. Dok god komentiraju, sugrađani i žive s Igrama. Ljetno razdoblje uvijek se dijelilo na ono prije, pa za vrijeme Igara, te ono kad zaključujemo koliko smo bili uspješni u odnosi na godinu prije", rekao je Franković.

Uz stihove "Himne slobodi" i podizanje zastave "Libertas" 73. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha, u režiji Aide Bukvić, po scenariju koji potpisuje zajedno s dramaturginjom Marijanom Fumić. U pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupit će sopranistica Kristina Kolar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te Zbor Blasius, a uz Festivalski dramski ansambl i studente glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo.

Tijekom 47 festivalskih dana na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija grada, bit će izvedeno više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Tagovi: Dubrovačke ljetne igre, Dora Ruždjak Podolski, Mato Franković, Aida Bukvić
PROČITAJ I OVO
Lordan Zafranović snima film Zlatni rez 42
PROJEKTI
Lordan Zafranović snima film Zlatni rez 42
BEOGRAD - Snimanje filma "Zlatni rez 42" redatelja Lordana Zafranovića o stradanju naroda Kozare u Drugom svjetskom ratu po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine počet će 21. kolovoza, a snimanje bi trebalo trajati godinu dana, priopćili su u srijedu producenti.
U rujnu prva nacionalna konferencija za izvođače u glazbenoj industriji
DOGAĐAJI
U rujnu prva nacionalna konferencija za izvođače u glazbenoj industriji
ZAGREB - Hrvatska glazba i glazbena industrija važan su dio kako kulture, tako i cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske koja na godišnjoj razini ostvari nekoliko stotina milijuna kuna prihoda.
Rade Šerbedžija 22. godinu na Malom Brijunu igra Kralja Leara
TEATAR
Rade Šerbedžija 22. godinu na Malom Brijunu igra Kralja Leara
ZAGREB - Kazalište Ulysses na Malom Brijunu od 19. do 22. kolovoza igra ”Kralja Leara”, u 22. sezoni te predstave i s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi.
Neponovljivi Arsen
SJEĆANJE NA VELEMAJSTORA
Neponovljivi Arsen
ZAGREB - "Moje ime se ne izgovara javno, policija ne dozvoljava da se širi, moje ime je konspirativno ime nekih mojih drugova. Ono se ispisuje noću po zidovima po cijenu slobode, moje ime je lozinka ljubavnika. Ono se izvikuje pod vješalima, mojim su imenom samo najhrabriji krstili svoje dječake, u slijepim planinskim kućama, znajući što ih zbog toga čeka."
Umro redatelj Wolfgang Petersen
IN MEMORIAM
Umro redatelj Wolfgang Petersen
BERLIN - Wolfgang Petersen, njemački redatelj koji je režirao filmove "Air Force One" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE