GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ABBA se vraća, ali u obliku avatara

ABBA se vraća, ali u obliku avatara
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 09:09
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Legendarna švedska pop grupa ABBA vraća se na pozornicu u petak u Londonu, ali u obliku avatara koji će članove grupe prikazati onako kako su izgledali 1970-ih, u svjetlucavim kostimima i čizmama s petom.

Obožavatelji će slušati njihove glasove, no pjevači neće biti na pozornici. Posjetitelji koncerata vidjet će "ABBAtare" u hologramskom obliku koji prikazuju članove grupe onako kako su izgledali na vrhuncu slave.

„Uložili smo srce i dušu u ove avatare te sada oni preuzimaju“, rekao je 77-godišnji član benda Bjorn Ulvaeus u intervjuu za AFP uoči premijere u Stockholmu.

Obožavatelji će na "ABBA Voyage" spektaklu u Londonu ponovno moći vidjeti Agnethu Faltskog, Bjorna Ulvaeusa, Bennyja Anderssona i Anni-Frid Lyngstad - čija prva slova u imenima tvore naziv ABBA - kako izvode hitove iz 1970-ih i 1980-ih, kao i njihov nedavni povratnički album.

Grupa je ponovno okupljanje najavila u rujnu prošle godine izbacivši nove singlove "I still have faith in you" i "Don't shut me down".

Dva mjeseca kasnije objavili su album "Voyage" s deset pjesama i najavili planove za koncert uz korištenje visoke tehnologije u posebno dizajniranoj londonskoj dvorani.

"Na iglama"

Drugi pokušaji koncerata s hologramima dobili su mlake kritike, ali ABBA se nada da će njihovi obožavatelji osjećati kao da gledaju 'pravu stvar'.

„Ovo je jedan od najodvažnijih projekata ikada napravljenih u glazbenoj industriji“, rekao je Ulvaeus koji je s Bennyjem Anderssonom napisao većinu najvećih hitova grupe.

„Nemam pojma kako će publika to prihvatiti“, rekao je. „Ali mislim da će potaknuti emocije, da će avatare doživjeti kao prave ljude.“

Osim ponovnog snimanja pjesama za spektakl, pjevači su u studiju proveli sate odjeveni u odijela koja digitalno snimaju pokrete kako bi mogli biti projicirani na pozornici.

Avatari će se pojaviti u svjetlucavoj odjeći benda iz 1970-ih.

Spektakl će se prikazivati sedam dana u tjednu do početka listopada u namjenski izgrađenoj ABBA Areni u istočnom Londonu.

„Ne znam za ostale, ali ja sam prije mjesec dana bio napetiji nego sada“, rekao je Ulvaeus. „Znam da smo dali sve od sebe“, dodao je.

"Gotovo kao netko drugi"

Hologrami su proizvod višegodišnjeg projekta osmišljenog u partnerstvu s tvrtkom za specijalne efekte koju je osnovao tvorac "Ratova zvijezda" George Lucas.

Koncert se snimao pet tjedana sa 160 kamera.

Ulvaeusu, koji u Stockholmu također postavlja mjuzikl o Pipi Dugoj Čarapi, nije čudno vidjeti kako je izgledao prije 40 godina zbog goleme količine arhivskih snimki ABBA-e.

„Mnogima će to možda biti neobično, ali ja sebe cijeli život gotovo svakodnevno gledam kakav sam bio u mlađim danima. Sve od kada smo se raspali - u ovom ili onom obliku, na raznim slikama", rekao je.

„Gotovo kao da se radi o nekom drugom - da, on je ja, ali je istovremeno i neka druga osoba.”

„I kada na pozornici vidim svog avatara, osjećaji su doista pomiješani: kao da sam ulio život u ovog tipa kojeg vidimo na ekranu.“

ABBA se na međunarodnu scenu probila 1974. kada je s pjesmom "Waterloo" pobijedila na Eurosongu zahvaljujući brojnim glasovima Britanaca.

Nastavili su s nizom hitova uključujući "Gimme! Gimme! Gimme!", "Dancing Queen" i "The Winner Takes It All" prije nego su se 1982. raspali.

Dugo su odbijali ponovno okupljanje unatoč neprekinutoj popularnosti njihove glazbe, potaknutoj kompilacijskim albumom hitova iz 1992., filmovima "Mamma Mia!" u kojima glume Meryl Streep, Colin Firth i Pierce Brosnan te spin-off mjuziklom.

ABBA je prodajom nekoliko stotina milijuna albuma u 50 godina pomogla da se švedska pop glazbena industrija pozicionira na karti svijeta.

Švedska nastavlja biti treći najveći izvoznik glazbe nakon Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Posjetitelji londonskog koncerta bit će počašćeni 90-minutnom izvedbom s desetak glazbenika koji će svirati uživo kao instrumentalna pratnja avatarima.

Hoće li švedska četvorka ikada ponovno nastupiti zajedno uživo?

“ABBA nema takve planove. S time se treba pomiriti”, rekao je Ulvaeus.

Tagovi: Abba, avatari, Abba voyage, Bjorn Ulvaeus, hologram
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE