GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aleksandar Marković i Simfonijski orkestar HRT-a izvest će veličanstvenu 8. simfoniju Antona Brucknera

Aleksandar Marković i Simfonijski orkestar HRT-a izvest će veličanstvenu 8. simfoniju Antona Brucknera
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 13:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa održat će se u četvrtak, 15. travnja u 20 sati u Maloj dvorani Doma sportova.

Simfonijski orkestar HRT-a već godinama njeguje lijepu suradnju s maestrom Aleksandrom Markovićem, dirigentom koji uživa međunarodni ugled zahvaljujući uspješnom djelovanju na pozicijama šefa dirigenta Tirolskog državnog kazališta i Simfonijskog orkestra u Innsbrucku, glazbenog ravnatelja i glavnog dirigenta Filharmonije iz Brna te glazbenog ravnatelja Opere North u Leedsu, kao i nastupima diljem svijeta.

Posljednji put vidjeli smo ga u Zagrebu u prosincu 2019. kada je nastupio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz soliste, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Ovaj put, maestro Marković u Zagrebu će nastupiti u Maloj dvorani Doma sportovauz Simfonijski orkestar HRT-a i veličanstvenu Osmu simfoniju Antona Brucknera. Riječ je o posljednjem simfonijskom ostvarenju koje je Bruckner dovršio, a počeo ga je na krilima konačnog uspjehai priznanja koje je doživio izvedbom Sedme simfonije 1884.

Tri godine poslije, partituru Osme simfonije poslao je jednom od svojih najbližih suradnika i podupiratelja, dirigentu Hermannu Leviju koji ju je ocijenio neizvedivom i predložio preinake.

Bruckner, iznimno držeći do mišljenja kolega, našao se (iznova) u stvaralačkoj krizi, no upustio se u reviziju partiturei do 1890. načinio novu verziju. Prva izvedba upriličena je u Beču nešto prije Božića 1892. u Musikvereinu; Bečkom filharmonijom dirigirao je Hans Richter. Uspjeh je bio senzacionalan, a nisu izostale ni ovacije.

Zloglasni kritičar Eduard Hanslick ocijenio je kako „posebnost djela čini, ukratko, uvođenje Wagnerova dramatskog stila u simfonijsku glazbu“.

Skladatelj Hugo Wolf zapisao je pak kako to ostvarenje u duhovnoj dimenziji i dosegu nadilazi sve prethodne simfonije toga majstora. Kao i u ostalim simfonijama, i u ovoj je Bruckner pokazao sklonost za grandioznu vagnerovsku zvučnost, no što se tiče ustroja ugledao se na Beethovena: iz zagonetnog, tonalitetno neodređenog uvoda izrasta veličanstveno zdanje koje kulminira nagomilanom energijom golemog intenziteta.

Skladateljeve revizije partitura rezultirale su različitim verzijama Osme simfonije; ona u redakciji Roberta Haasa koju izvodi Simfonijski orkestar HRT-a temelji se na verziji iz 1890. uz dodatak dijelova iz 1887. koji su bili izmijenjeni ili izostavljeni. Danas je to najomiljenija i najčešće izvođena verzija toga djela.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja na ovome koncertu ulazak u Malu dvoranu Doma sportova bit će moguć samo za 100 prošlogodišnjih pretplatnika Majstorskoga ciklusa.

Tagovi: Aleksandar Marković, Simfonijski orkestar HRT-a, 8. simfonija, Anton Bruckner
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE